@bettypavkova

sobota 28. října 2017

Hex - Thomas Olde Heuvelt


Každý, kdo se zde narodí, je odsouzen setrvat zde až do smrti. Každý, kdo se zde usadí, se odsud už nikdy nedostane. Vítejte v Black Spring, zdánlivě malebném městečku v údolí řeky Hudson, městečku, jímž obchází přízrak čarodějky od Černého kamene, ženy ze sedmnáctého století, který byly zašity oči a ústa. Takto umlčena se prochází po ulicích a podle libosti k vám vstupuje do domu. Dlouhé noci vám bez ustání stojí vedle postele. Všichni vědí, že oči už nesmí nikdy otevřít. Obecní rada s využitím těch nejmodernějších sledovacích zařízení městečko prakticky uvrhne do karantény, aby se kletba, jež na něm spočívá, nemohla dále šířit. Ale místní mládež, takovou izolací už notně otrávená, dojde k rozhodnutí, že přísná omezení poruší a o přízračnou kletbu se virálně podělí, čímž však městečko odsoudí k pozvolnému pádu do osidel temných, středověkých praktik.

Zdravím. Dnes Vám přináším recenzi, která bude velice rozporuplná. Jsou to už dva dny, co jsem knihu Hex dočetla a já si stále nejsem jistá, co si o ní vlastně myslím. Na jednu stranu bych knihu nejraději vychválila do nebes a na druhou stranu bych ji nejradši totálně „zpražila“. Začněme ale tím lepší.

Kniha Hex mě naprosto učarovala anotací. Jak možná víte, pokud nejste na mém blogu poprvé, miluji horory. Jak četbu, tak filmy a tak jsem byla na Hex neskonale natěšená. Anotace je totiž strašně zajímavá – čarodějnice, která ovládá město? Město je kvůli ni až „diktátorsky“ střežené? Prosím ano! To je přesně to, co chci číst. Horor, který by podle mě vypadal skvěle na filmovém plátně, ale přitom jde o knihu. No, jenže...
Ano. Příběh má úžasný nápad, který se mi líbil i v knize, ale jeho provedení bylo prostě slabší... A to o dost. Já vlastně nemám nic proti rozvleklým začátkům, které ovšem po přečtení knihy pochopíme – přinesou nám něco, co bud pro zbytek knihy nezbytné. Jenže v této knize se prvních 170 stran vlastně nic neděje a po přečtení celé knihy zjistíme, že těch 170 stran je prostě prakticky zbytečných. Teď budu na autora asi hodně zlá, ale zdá se mi, že se vzhlédl v úžasných spisovatelích, chtěl se jim přiblížit, ale na to prostě (možná pouze zatím) nemá.
Čekala jsem, že nám kniha mnohem lépe popíše samotnou situaci městečka – ona ji popisuje, ale podle mě ne zcela dostatečně a hlavně z této situace prakticky nic nevytěží. Opět jde o knihu, která má obrovský potenciál, ale je nevyužitý. Bohužel.

Když se v knize začne něco konečně dít, je to vlastně poměrně zajímavé, ale strašně zmatečné a nedovysvětlené. Já osobně nemám nic proti knihám u kterých se musí myslet, ale i mě příběh chvilkami mátl a někdy mi trvalo poměrně dlouze se zorientovat. Pokud u knih neradi přemýšlíte a chcete si čistě odpočinout, nesahejte po ní.
Další věc, kterou musím autorovi vytknout je styl spaní. Nemůžu si pomoci, ale jeho věty jsou na horor až přespříliš květnaté. Osobně zastávám názor, že hororovou atmosféru spíše podtrhují strohé věty a když už je autor „umělec“ vyžívající se v barvitém léčení a přirovnávání, musí to v hororu setsakramentsky umět a to bohužel autor Hexu nezvládl. V textu to působilo až příliš přehnaně a hlavně rušivě. I kvůli tomu se mi kniha nečetla příliš dobře a „pachtila“ jsem se s ní více jak týden.

Je pravda, že zhruba druhá polovina je akční a člověka (podotýkám že chvilkami) opravdu strhne, ale mě osobně po půlce knihy začalo být jedno, jak to s postavami dopadne – začali mi až na výjimky lézt slušně na nervy. Přerod hlavní postavy je dle mého názoru (i po přihlédnutí k okolnostem) přehnaný a nelogický. (Jasně je to horor, fantasy... Nic nemusí být přespříliš logické, ale vývoj postavy by měl být alespoň trochu uvěřitelný i v těchto žánrech). Jistým způsobem však oceňuji rozuzlení zápletky a „zla“ to se mi opravdu líbilo.

Já prostě nevím. Knihu nebudu hodnotit jako úplný propadák, na jednu stranu byla opravdu zajímavá a umím si ji představit jako skvělý film. Její brutalita byla přiměřená. Děj měl zajímavý nápad a i zápletku, ale provedení prostě pokulhávalo. Čekala jsem něco temnější, tajemnějšího. Přesto se mi kniha vlastně i líbila. Ale očekávala jsem více, strašně jsem se na ni těšila, ale zklamala mě. I tak dám knize šanci a tedy 65%. Na Goodreads jsem ji ohodnotila třemi hvězdami. Pokud máte rádi horory, zkuste ji. Strašně ráda bych slyšela vaše názory. Kniha má prostě nápad, městečko si vás jistým způsobem získá, ale není na můj v kus moc čtivá. Uvidím, snad si ji za pár let přečtu znova a třeba na ni názor změním, třeba na ni „dozraji“.


Pokud jste Hex četli, šíleně Vás prosím, napište mi na něj Váš názor!

10 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze, o knize jsem vůbec neslyšela, ale vážně hodně mě zaujala. :) po přečtení anotace bych měla strach, že na mě bude kniha až moc hororová, ale tvá recenze, názor na málo strachu a rozvleklost mě uklidnilo. Rozhodně se po knize podívám. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je chvilkama možná trochu brutální, nechutná no, ale zase, já se u knih tak nějak nikdy nebojím...:D

      Vymazat
  2. O knize jsem už slyšela a chtěla jsem ji vyzkoušet :) To chci vlastně pořád, jen od ní tedy asi nebudu čekat zázraky :) Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji zkus! Třeba ti bude autorův styl vyhovovat perfektně. :)

      Vymazat
  3. Juj a celkom som sa na ňu tešila. Čítala som u iných ľudí na ňu ódy tak ma zaujala. Občas ma chytá chuť prečítať si dobrý horor, ale očividne asi tadiaľto cesta nevedie. Pekná recenzia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jako ono to nebylo až tak strašné, ten příběh má potenciál, ale prostě mi nesedl moc samotný autor... Ta kniha mohla být geniální, ale pro mě by musela být provedená jinak no...:/

      Vymazat
  4. O knize jsem ještě neslyšela, nicméně podle toho, co píšeš, asi nemá cenu jí dávat šanci vzhledem k tomu, že jsem spíš romantička. Ale moc pěkná recenze!:)
    Knihokopka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud dáváš přednost romantické četbě, Hex by tě asi úplně nezaujal, to je pravda. :)

      Vymazat
  5. To se divím, že nad ní King tleskal, když se ti nelíbila. Díky za recenzi.
    Na blogu je vyhlášení soutěže o knihu: http://karinga.blog.cz/1711/vyhlaseni-souteze-o-knihu.
    Díky za účast :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já musím říct, že na doporučení na knihách moc nedávám...:D Prostě neřekneš že to bylo blbý, když si na to přistoupil a chtěj to na obálku...:D :D
      A jdu mrknout :-)

      Vymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)