@bettypavkova

čtvrtek 2. listopadu 2017

Tak trochu jiná recenze aneb proč nemám ráda Selekci.


Zdravím Vás u dnešního článku a mám takový pocit, že to bude poměrně kontroverzní článek, co se knižního světa týče. Bude totiž o Selekci. Young adult sérii od Kiery Cassové. Na Selekci jsem snad ještě nečetla a neviděla žádnou negativní recenzi. Všichni ji milují, uctívají, čtou desetkrát... No já fakt ne. Mně Selekce vážně nudila – a dost mě děsí, že jediný díl, který jsem přečetla, tedy ten první, je všude hodnocen jako nejlepší z celé série.
Tímto článkem rozhodně nechci nikoho urazit. Berte ho s nadhledem, to že se třeba zrovna Vám Selekce líbí neznamená, že Vás považuji na literární nevzdělance a barbary, to v žádném případě. :-)

Jak jsem se vlastně k Selekci dostala? Tak samozřejmě přes booktubery a knižní blogery. Selekce byla všude a všichni ji milovali (a milují). Vlastně ani samotný nápad mě neodradil. Tušila jsem, že to nebude to nejlepší, co jsem kdy četla, ale zaujalo mě, že jde o další knihu slibující „reality show“.
Samozřejmě nesmím zapomenout na obálku – a tu budu chválit i když se mi kniha vůbec nelíbí a nemám ji ráda. Obálka je opravdu nádherná. „Přepychová“, ale zároveň není přeplácaná. Prostě oku lahodící.

Proč vlastně tu Selekci teda nemám ráda?
No, shrňme si to nejprve do jedné věty – JE TO NUDA!!! Ne, teď vážně, vždyť se tam nic neděje, nedochází k žádným zvratům a děj je šíleně předvídatelný. Ono vlastně už patriotické jméno hlavní hrdinky – America mě šíleně rozesmálo a tak nějak jsem už kvůli němu nedokázala brát knihu vážně. No a když opomineme její skvělé jméno a zaměříme se na její charakter, dopadneme snad ještě hůře. Pokud někdy udělám článek o pěti nejméně sympatických hlavních hrdinech, Americe bude patřit krásné druhé místo – na Lízinku Tachecí z Katyně ještě nemá, no...
V knize samozřejmě nemůže chybět klišé v podobě milostného trojúhelníku. Bohužel se nedočkáme zajímavých psychologických vyobrazení jednotlivých účastníků a Američin výběr „pravého partnera“ probíhá v prvním díle naprosto nahodile.
Paní Cassové musím nechat to, že píše jednoduše, opravdu hodně, tudíž se kniha čte lehce a přečtete ji rychle přesto, že Vás třeba nudí.

V knize mi chybí akce. V celé knize se jí dočkáme asi tak jednou, což mě přivádí k myšlence o podobnosti s knihou Poslední, která je o další „reality show“, trochu mě děsí, že knihy s tímto tématem jsou tak nudné... I když jsou diametrálně odlišné.
Chybí mi propracované postavy a jejich vztahy. Chybí mi logické chování postav, jednání, které by jim něco přinášelo.

Abyste to nepochopili špatně, protože můj blog se zatím tváří tak, že nečtu romantické knihy – nečtu je příliš, to ne, ale kvalitní romantickou knihu dokáži ocenit. Pýcha a předsudek je dokonce jednou z mých nejoblíbenějších knih. Takže ne, nekritizuji Selekci, protože to je žánr, který běžně nečtu.
Mrzí mě, že byla Selekce první YA knihou, kterou jsem kdy četla. Mám díky ní negativní názor na veškerou YA literaturu a těžce se do ní nutím.

Umím si představit, že bych ze Selekce byla nadšená přibližně mezi desátým a třináctým rokem, ovšem když jsem ji četla přibližně před dvěma roky, nudila mě. Jsem na ni v jednadvaceti asi prostě stará.

Hodnocení procenty bude dnes složité. Abych nebyla úplně „pes“, dám knize nějakých 20% za obálku a za to, že se čte vlastně sama. Samozřejmě bych mohla hodnocení zvednout s ohledem na věk, pro který je podle mě kniha vhodná, ale tůdle – čtou ji lidé v mém věku i lidé starší a líbí se jim a mně prostě ne, takže „věkovou hranici“ při hodnocení Selekce nebudu brát na zřetel.


A teď mě prosím neukamenujte. :-D

20 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. :D :D :D Jsem ráda, že nejsem jediná, komu to přijde tak absurdní! :D :D

      Vymazat
  2. Zajímavý článek :) Selekci sjem četla a líbila se mi. Ze začátku jsem k ní přistupovala s nedůvěrou. Všichni kolem ji četli a já si říkala, co vidí na knize, dke si holky hrají na princezničky v reality show. A nakonec mě mile překvapila. Ovšem v druhém díle už byla America na zabití, hrozně mě štvala její nerozhodnost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě chápu, že se někomu líbí :-)
      Ale já jsem asi čekala díky tomu boomu něco extra. :-)

      Vymazat
  3. S některými tvými názory souhlasím. :) Celá série je opravdu poněkud bez akce a zvratů, ale neřekla bych, že je nudná. Je prostě jiná a svá. Podle mě patří k takovému průměru, četla jsem lepší i horší. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně opravdu nudila...:-(
      Na jednu stranu mě to i mrzí no, ale díky tomu, že vím jak to dopadne,protože je to od začátku jasné, nemám potřebu zkoušet další díly...:-/

      Vymazat
  4. Knihu jsem zahlédla, ale už tak nějak z principu si držím uctivý odstup od takových knih, pokud na ně opravdu neslyším samou chválu. Tuhle se přiznám, že jsem moc nezkoumala, protože jsem tu chválu, o které píšeš, nezaznamenala. Mně vždycky tyto typy knih přijdou hrozně si podobné a "na jedno brdo", dříve jsem jich četla hodně, ale dnes už mě to nebaví, je to předpovídatelné a... nuda. Takže alespoň teď vím, že tahle, i když má tak neuvěřitelně lákavou obálku (a pěkný přebal knihy mě vždycky naláká vzít ji v obchodě alespoň do ruky! :D), by byla nudná, jedna z těch mnoha.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě souhlasím. I v YA jsou zajímavější knihy, ale tahle to prostě pro mě určitě není...:-/

      Vymazat
  5. Som už síce vyššiw veková kategória ale dobrou ya nepohrdnem. A ani sama neviem prečo som tieto knihy obchádzala, možno kvôli gycovej obálke, možno kvôli gycovej téme. A to som ani nevedela, že hlavná hrdinka sa volá America. To už by som fakt neprekusala. Tak nejako u mňa skončili aj Jazdci časom. Ďakujem za ušetrený čas...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď čtu YA - Roger a Amy na cestě a jsem moc příjemně překvapená, přitom tam je i kapka romantiky a žádná extra akce, ale má to "něco na víc" a hned je to mnohem lepší kniha.
      Teď jsem z YA zvědavá na thrille1 - Jeden z nás lže. :-)

      Vymazat
  6. Četla jsem... páni, teď přemýšlím, jestli jenom první díl, nebo jsem nakonec přečetla i druhý. :D To, že nevím, asi jasně naznačuje můj zápal pro tuto sérii. Ale ano, taky to vidím tak, že ve svých dvaadvaceti jsem na tohle už stará.. ale je to už nějaký rok určitě, co jsem to četla. Ale.. ne, být mi tak o deset let méně, asi by to vážně bylo jiné čtení. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem sice knize dala 3 hvězdičky, ale mám vcelku stejný názor jako Ty. Tuhle sérii prostě nemiluji a nevychvaluji ji všude kudy chodím. Po přečtení prvního dílu jsem chtěla celou sérii zavrhnout. Ale nemám ráda nedočtené série, a tak jsem ji dočetla až do konce. Názor na ni mi to nijak nezměnilo. Je to pro mě prostě oddechová série plná romantických trojúhelníků. Prostě průměr.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak knížku vůbec neznám, ale podle obalu se mi líbí. Bohužel nelze knihu soudit podle obalu, takže asi opravdu není úplně top. Každopádně zajímavý názor na knihu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka se mi jako jediná na knize líbí také... Být mi 10-13 asi by mě kniha bavila...:D

      Vymazat
  9. Neboj sa, nie si jediná, ktorá túto knihu nemá v láske...sme na tom rovnako. Ja ju napríklad výslovne neznášam! U mňa sa dokonca minulý rok umiestnila na poslednom mieste všetkých kníh, čo som prečítala...bolo to hrozné!!! A to meno America (tak ma vytáčala táto osoba -_-), fú, to mi hneď udrelo do oka/očí :D Ach, ja si už ani nepamätám ani o čom to bolo, radšej som to vytesnila z hlavy, lebo to bolo fakt príšerné, nudné, hlúpe a ja neviem aké ešte. Vtedy som napísala asi jednu z mojich najdlhších recenzií lebo som sa fakt potrebovala vypísať :D
    Ale YA určite nezatracuj ;) Ja mu už tiež veľmi neverím a po Selekcii už vôbec. A aj keď ma často "popália" aj tak som medzi nimi našla skvelé knihy, napríklad Šťastná sedmička od Sloanovej (u vás je to myslím Násobky sedmi), či Klamári od Lockhartovej (u vás Ostrov lhářu)...nájdu sa aj iné, napríklad dystopická séria Prorok od Dekkerovej. Tú momentálne čítam a je skvostná, taká vyspelá, plná myšlienok a najmä iná...aj keď sa radí ku kresťanskému žánru, čo sa nemusí každému páčiť, je naozaj veľmi pútavá a najmä hodnotná :) Skrátka, aj YA ponúka svoje kvality, no Selekcia, tá veru nie :D Ale pre trinásťročné dievčence je fajn, veď kto by nechcel byť princeznou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprostej souhlas! N doporučené knížky určitě mrknu :) Děkuju moc za typy a hezký komentář :)

      Vymazat
  10. Ne selekci se zrovna chystám, koupila jsem si jí na humbooku a teď jak dočtu Harryho Pottra si říkám že asi si vezmu selekci, ale mám ještě doma spoustu knih které čekají až si je potěžkám v ruce.

    bolg: tanicka04.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Mně se Selekce celkem líbila. Ovšem po přečtení Dcery mi nějak docvaklo, že autorka toho dokáže mnohem víc! :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)