@bettypavkova

středa 28. března 2018

Řeč čísel z hokejových MS - Matěj Novobilský

Zdroj: http://www.matejnovobilsky.cz/


Jste fanoušky ledního hokeje? Jaký pocit máte, když na led vstoupí hokejisté v českém národním dresu a jdou bojovat o titul mistra světa? Česká republika vždy byla a stále je hokejovou velmocí schopnou porážet celý svět. Věděli jste, že tato krásná hra skrývá mnoho tajemství, která jsou skrytá ve statistikách? Jaké to je, když na vás lední hokej, tedy dosud konaná mistrovství světa, promluví řečí čísel? Budete této řeči rozumět?

Jsem fanoušek ledního hokeje. Nejsem ten typ člověka, co hltá každý zápas NHL či jiné ligy, ale výsledky sleduji. Svátkem je pro mě ovšem každé mistrovství světa a fandím, jak jinak, než našim. Mnohokrát jsem se hrabala v hlubinách internetu v nejrůznějších statistikách. Sežere to spoustu času, není to nic extrémně přehledného... Ale čísla, grafy... To já můžu. 
Neváhala jsem tedy, když se mi ozval autor knihy Řeč čísel z hokejových MS - Matěj Novobilský - a po knize sáhla. Přesto, že e-knihám se zatím vyhýbám, jelikož zatím nemám čtečku a na mobilu se mi delší text nečte dobře, tady jsem udělala výjimku. Nejde o sáhodlouhý román, kde se musíte soustředit na děj, ale o útlou knížku přinášející přehledný a ucelený přehled výsledků naše národního týmu.

Kniha je skvěle rozdělená, nebo tedy alespoň já ji tak vnímám. V té první části se dozvídáme různé statistiky a zajímavosti ohledně historie MS. Například takový vývoj play-off je pro mě neskutečnou španělskou vesnicí. Probíhalo tolik změn a já v nich neměla žádný přehled, autor tady však, pro mě snad nejhůře pochopitelné téma celého hokeje (:-D), shrnul velice dobře a i já jsem pochopila, jak to s takovým play-off bylo. 
Další část je souhrn jednotlivých šampionátů - toho, jak se našemu týmu ve kterém roce dařilo. Nemusíte se bát, že byste četli stovky stran o každém šampionátu. To nejzajímavější se dozvíte vždy zhruba na jedné stránce. Nemůžu opominout nejrůznější statistiky, jako úspěšnost obrany, ale také ty nejzajímavější výsledky zápasu.
Ve třetí a poslední části knihy se dozvíme autorům názor, se kterým já se naprosto ztotožňuji. Zaměřuje se zde také na to, co vlastně výsledky na MS ovlivňuje. Kolik je průměr střel na branku, než padne ta úspěšná? A jaký je takový průměr u obvyklých vítězů? Jakých procent dosahuje obrana mistrů? To vše se zde dozvíte.

V knize je celkově několik zajímavých myšlenek, pro mě asi tou nejzajímavější byla ta o tom, jak moc válka ovlivnila vývoj národních týmů. Například jsem neměla tušení, že Velká Británie byla do druhé světové války hokejovou velmocí... A kdo o ní slyšel v současnosti?

Pokud máte rádi hokej, tohle je něco, co pro vás bude rozhodně zajímavé číst. A víte co na tomhle všem je ještě super? Tak za prvé. Knihu si můžete od autora zde: http://www.matejnovobilsky.cz/p/rec-cisel-z-hokejovych-ms-autor-matej.html stáhnout a poté, co si ji přečtete se rozhodnete jak moc vás zaujala a jestli autora podpoříte převodem libovolné sumy na jeho účet. To vše se dozvíte přímo od autora v odkazu uvedeném výše. Další skvělá věc je ta, že autor dává část z výdělku Moravskoslezskému spolku na ochranu zvířat!

Pokud máte hokej rádi, omrkněte tuto knihu, to, co jsem po přečtení e-mailu od autora očekávala, mi kniha dala. Vzhledem k blížícímu se MS 2018 není nic lepšího, než si připomenout, jak na tom vlastně náš tým je a byl. :-) 
Vzhledem k tomu, že kniha opravdu splnila to, co jsem čekala, můžu vám ji s klidem doporučit, mrkněte na ni. :-) Něco obdobného bych ocenila klidně i o olympijských hokejových úspěších a třeba i všeobecně o všech týmech, ne jen tom našem! :-)

Děkuji autorovi Matěji Novobilskému, že mi knihu nabídl k přečtení, jsem opravdu ráda, že jsem se o knize dozvěděla, mohla si ji přečíst a doufám, že se díky mně ke knize dostanou nějací další hokejový nadšenci! :-)

2 komentáře:

  1. Já osobně hokeji naprosto nerozumím a po pravdě nejsem zrovna zarytý fanoušek, hltající každý zápas.. :)) Takže pro mě kniha nejspíš není, věřím ale že může být fajn (pokud se člověk alespoň malinko vyzná) :))

    OdpovědětVymazat
  2. Škoda len, že pre mňa je hokej španielska dedina a jediné, kedy si ho idem sama od seba pozrieť, je keď sú majstrovstvá alebo olympiáda. :) Ale inak veľmi pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)