@bettypavkova

úterý 3. dubna 2018

Dvůr křídel a zmaru - Sarah. J. Maas





Feyre se vrátila na Jarní dvůr, odhodlaná získat informace o Tamlinových manévrech a jeho spolupráci s Hybernem. Aby to udělala musí hrát smrtící hru podvodů- jeden skluz může znamenat zkázu nejen ji, ale i jejímu světu. Feyre se musí rozhodnout komu z oslnivých a smrtících Vladařům věřit- a hledat spojence na neočekávaných místech.

Je to tady. Asi každý, kdo se pohybuje na jakékoliv sociální síti zaznamenal, že koncem března vyšel třetí díl "Dvoru trnů a růží" s názvem Dvůr křídel a zmaru. Já jako poměrně nový milovník této série jsem si nemohla nechat tento díl ujít. Čekání to bylo neskutečné...

Pokud máte zájem o recenze na první dva díly, můžete je nají tady: Dvůr trnů a růžíDvůr mlhy a hněvu.

Třetí díl série začíná hned po závěrečných událostech dílu druhého. Feyre hraje důležitou roli, která ji není nijak extra milá, ale zároveň je důležitá nejen pro ni, ale i pro celý Prythian. Samozřejmě není nic jednoduché a vše se komplikuje kde může. V knize se setkáváme snad se všemi postavami z předchozích dílů a velké části z nich je zde věnován větší prostor, což je rozhodně super. Na rozdíl od druhého dílu šli podle mě lehce do pozadí Cassien a Azriel. Důležité role v díle samozřejmě sehráli, ale nic moc nového jsme se o nich nedozvěděli a to je podle mě poměrně škoda, protože tyto dva hrdinové si mě rozhodně získali. 
Druhý díl spoiler - Feyřiny sestry začnou v tomto díle objevovat svoje nové schopnosti a sehrávají zde také podstatnou roli a to oceňuji, na druhou stranu jejich zásahy do děje působily občas dost křečovitě... Druhý díl spoiler konec.

Kniha je pěkná bichle, má skoro 720 stran. Myslím si však, že první polovina knihy mohla být klidně o něco kratší, přišla mi dost rozvleklá, události, které se zde odehrály byly opodstatněné, ale podle mě zbytečně natahované. Na druhou stranu závěrečná část knihy mohla být klidně delší. Přece jenom je to vyvrcholení celého příběhu, ke kterému směřujeme už sakra dlouho a vzhledem k objemu knih, by si tato část zasloužila klidně trochu více rozvést. To velké finále se nakonec odehrálo na poměrně málo stránkách a byla to škoda, mělo neuvěřitelný spád. Pomalejší první část knihy mi ale ve finále nijak zvlášť nevadila, svět i postavy miluji, tudíž bych s nimi ráda trávila klidně mnohem více stran. :-D

Autorka se opravdu snažila zapojit velkolepě do děje snad každou z postav, což je na jednu stranu skvělé, ale na druhou stranu to občas působí neuvěřitelně a hrozně strojeně. Každý musí sehrát velkou roli. S tím vším souvisí i to, že dost věcí se dařilo pouhou náhodou a pouhým štěstím, což se někdy samozřejmě děje i v životě, ale čeho je moc, toho je příliš.

Vyjadřovat se k tomu, jak autorka píše je u třetího dílu snad i zbytečné, ale jen tak v kostce. Kniha je opět neskutečně čtivá a dle mého není psána takovým tím typickým "young-adult" jazykem. Slyšela jsem už názory, že Maasová píše hrozně primitivním způsobem, ale já s tím nemůžu s ohledem na jiné YA knihy souhlasit. Samozřejmě, že literární hodnotu jejích knih nelze porovnávat s knihami nominovanými na Nobelovu cenu za literaturu, ale v kategorii do kterých jsou její knihy řazeny je podle mě její spisovatelský um poměrně nadstandardní. 

Pokud jste si v předchozích dílech libovali v erotických scénkách, dočkáte se jich, ale oproti předchozímu dílu v nich autorka poměrně ubrala, což mě dost překvapilo, ale knize to ve finále možná spíš přidalo, než ubralo.

Dvůr křídel a zmaru neurazí žádného milovníka této série. Je to rozhodně perfektní (pravděpodobně) závěr tohoto hlavního příběhu. Dočkáte se zde všech svých oblíbených postav (ano prosím, Rhysanda si užijete požehnaně! *slint*). Děj je napínavý, akční, plný tohoto oblíbeného světa  a jeho zákonitostí. Pokud bych měla porovnat jednotlivé díly, Dvůr křídel a zmaru bych umístila na ruhou příčku. Mým osobním favoritem je díl druhý, který měl podle mě o něco větší spád po celou dobu knihy, přesto však je Dvůr křídel a zmaru úžasná, místy dojemná kniha a já doufám, že se brzy dočkáme překladu dalších knih z tohoto světa a také v to, že autorka brzy další díly napíše. Slibuje, že by měly být napsány, řekněme "dodatky", které se budou věnovat vždy jedné z vedlejších postav. A další velkou novinkou je chystané filmové zpracování prvního dílu!
Třetí díl bych ohodnotila 95% a rozhodně neváhejte a utíkejte si ho přečíst. :-)


10 komentářů:

  1. Leží tady vedle mě a já se těším, až už ho začnu číst!
    Říkáš, že tu bude hodně Rhysanda? Tak to si to nesmím nechat ujít. ^^
    Jinak pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, jo. Jako závěr série to byla paráda :-) Vystihlas to hezky.

    Miška

    OdpovědětVymazat
  3. Výborná recenze :) Na Třetí díl se samozřejmě chystám, je to moje oblíbená série :) A potěšila mě i novinka o chystaném filmu, jen nevím koho bych si představovala jako herce :) Obsadit role bude asi dost těžký oříšek :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se trochu herců děsím. :-D
      A děkuji, rozhodně se máš na co těšit. :-)

      Vymazat
  4. Pěkná recenze. :) Na knihu se vážně hodně těším, už aby se mi dostala do rukou. :) Ohledně filmu... to bude hodně zajímavé. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ja som práve dnes začala čítať Na dvore z tŕňov a ruží!! Zatiaľ sa mi kniha veeľmi páči, ale mám dosť vysoké očakávania, keďže má tak skvelé recenzie... A som rada, že je aj dvojka, pokiaľ ju budem milovať, nemusím byť smutná, že sa do toho sveta už nevrátim, hh.:)

    OdpovědětVymazat
  6. Další kniha, ke které se chystá film. Zatím jsem knihy nečetla, nevím, jestli se k nim dostanu, ale film mě snad nemine. Na tuhle knihu narážím na spoustě stránkách a tak nějak je pro všechny na stejné úrovni tak doufám že film nebude zklamání

    OdpovědětVymazat
  7. Tahle série mě moc neláká, ale nedávno jsem narazila na písničku od Beth Crowley "Please take me", která je na motivy právě téhle série. Tak by se ti třeba mohla líbit. :)
    Měj se!

    OdpovědětVymazat
  8. Pěkná recenze, já už se tak těším, až si knihu přečtu! :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)