@bettypavkova

neděle 9. září 2018

Mrtví kráčí po zemi: Život v ráji - Martin Štefko



Ještě než Kovboj potkal Em, ještě než došel na konec svojí cesty a posadil se vedle Stephena Kinga, dorazil na místo, které na první pohled vypadalo jako dokonalý ráj na zemi. Může existovat ráj, když mrtví kráčí po zemi?

Mrtví kráčí po zemi: Život v ráji je prequelem pro autorův vůbec první román - Mrtví kráčí po zemi. Autor doporučuje číst tento díl jako druhý, právě po jeho prvním románu. První román jsem nečetla, ale při četbě prequelu se to jako problém nejevilo. 
Zombie apokalypsa - to je moje oblíbené knižní i filmové téma, tudíž jsem byla ráda, když se mi autor knihy, Martin Štefko ozval, jestli bych neměla zájem  si jeho knihu přečíst. Jak se mi líbila? To se dozvíte dnes.

Nejdříve bych zmínila obálku, která se mi líbí neskutečně. Je super, že se autor rozhodl pro spolupráci s grafičkou. (Hodně český autorů má pocit, že když si obálku vytvoří sami, bude to bomba. No, nebývá tomu tak...). Zaprvé obálka vystihuje přesně jednu ze scén, které v knize naleznete. Za druhé, styl, kterým je udělaná mi krásně pasuje k tématu a trochu mi připomíná obal jednoho vydání Kingova Desperation. Což tak možná i může být. Autor i hlavní hrdina knihy jsou milovníky Stephena Kinga...

Příběh byl super. Vážně mě překvapil. Líbilo se mi prostředí, ve kterém se prakticky celý odehrával. Bylo promyšlené a přišlo mi poměrně originální. Kniha se skvěle četla. Autor rozhodně psát umí. Píše čtivě, umí ukončovat kapitoly tak, aby čtenář nechtěl odkládat knihu a pokračoval v další kapitole. Jediné, co bych možná trošičku vytkla, spíše však technické stránce knihy, je velikost fontu. Přišel mi hodně malý, ale to je nepatrný detail a čistě můj osobní vkus. Lépe se mi čtou větší písmenka, zpočátku jsem se bála, že to pro mě možná bude dost velký problém a kniha se mi nebude tak dobře číst, ale nakonec to požitku z četby neubralo.

Líbily se mi i charaktery postav. Hlavní hrdina je vtipný drsňák a jeho vtipné hlásky jsou vesměs trefné a čtenáře opravdu pobaví. V rozumné míře baví i štvou ostatní postavy, jejichž reakce na ně mi přijdou jako plus. Často v knihách, kde je vypravěčem hlavní postava, chybí reakce ostatních na jejich průpovídky. Tady ne. A dokonce působily realisticky. Takže paráda.

Autor na začátku knihy upozorňuje, že je kniha vhodná pro čtenáře od osmnácti let. S tímto jeho názorem se ztotožňuji. Kniha je plná poměrně naturalisticky popsaných brutálních scén (což mě osobně vůbec nevadí a v knihách to mám ráda), erotických scén, které jsou poměrně detailně popisovány (což nijak nevyhledávám, ale není to něco, kvůli čemu bych knihu odložila). Kvůli čemu jsem ale měla chuť knihu odložit byla scéna, která se odehrála zhruba třicet stran od konce. Podle mě by měly být v knize určité hranice, tak jako ve všem.Všeho moc škodí a tato scéna, respektive odhalení, které hlavní hrdina - Kovboj - učinil, ta byla podle mě přes čáru a s mým názorem se shodlo 5 z 5 známých, kterým jsem o tom vyprávěla. Myslím, že tahle část by mohla slabší povahy opravdu znechutit, protože se to stalo i mě a to opravdu nejsem žádná knižní citlivka. 

V první polovině knihy se hlavní hrdina i čtenář setkává s poměrně málo zombieky, to se však mění v polovině knihy, kde se dočkáváme skvělé akční scény, tak trochu ve stylu Walking Dead. I dále v knize si čtenář zombieky užije plnými doušky. Nejde tedy o plané sliby se zombie apokalypsou a následné řešení vztahů a psychologie postav. Ani nápad. Zde se člověk dočká vyvážené dávky všeho a to je super.

Sečteno podtrženo, kniha se mi vážně líbila a hodně mile mě překvapila. Jedna scéna mi názor na ni trochu pozměnila, ale rozhodně to neznamená, že bych knihu nedoporučila. Naopak. Pokud máte rádi drsné příběhy plné krve, mozků a vnitřností celkově a nezaleknete se jen tak něčeho, bude tohle kniha přímo pro Vás. Pokud už dlouho hledáte něco, co znechutí i Vás, otrlého čtenáře, rozhodně tohle zkuste. Knize dávám 80% a vážně je skvělá, jen škoda (pro mě) té jedné scény. Vlastně chápu, co tím chtěl autor říci. Chápu snahu o poukázání na všechny zvrhlosti, ale asi bych zvolila zvrhlost jinou. Přesto byla kniha opravdu velice dobrá a pravděpodobně si pořídím její "pokračování" a celkově asi omrknu další tvorbu Martina Štefka.

Ještě jednou děkuji za zaslání výtisku. :-)

2 komentáře:

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)