@bettypavkova

neděle 7. října 2018

Horrorstör - Grady Hendrix




Podivné věci se dějí… ve velkoobchodě s nábytkem Orsk v Clevelandu. Každé ráno vedoucí přijede do obchodu a zjistí, že police Kjërring jsou rozbité, ze sklenic Glans zbyly jen střepy a kdosi rozmlátil i šatní skříně Liripip! Je nadmíru jasné, že něco tu nehraje. Aby záhadu rozluštila, dohodne se trojice zaměstnanců, že bude v obchodě dobrovolně pracovat přesčas. A tak v brzkých ranních hodinách na podlaží s vystaveným nábytkem zaslechnou zvláštní zvuky a ocitnou se tváří v tvář něčemu, co by si nepředstavili ani v nejděsivějších snech. 

Horrorstör se dá charakterizovat jako tradiční příběh o strašidelném domě, ovšem ve zcela současném pojetí, a to nejen neotřelým výtvarným a grafickým zpracováním.

Myslím si, že Horrorstör musel zaregistrovat každý, kdo se pohybuje kolem knih na sociálních sítích. Není tomu totiž dlouho, co se tato kniha objevila v Levných knihách a to tak, že pouze za 19Kč! Kromě této super ceny má kniha i super vzhled. Tváří se prostě jako katalog Ikea. Což je prostě působivé, co si budeme nalhávat. 
O této knize jsem uvažovala i za plnou cenu a když se objevila za takovou směšnou cenu, musela jsem po ni prostě sáhnout. Jde o horor. Horor za 19 Korun. Horor za 19 Korun co vypadá jako katalog Ikea. No prostě... Tohle muselo být moje!

Upřímně? Nevěděla jsem co od knihy čekat. Absolutně ne. Věděla jsem jen to, že má poměrně divnej formát, relativně málo stran... A opět - že vypadá jako katalog Ikea. Furt jsem nevěděla, jestli to bude myšleno jako nějaká hororová parodie, nebo jestli to bude myšleno vážně. A bylo to myšleno vážně! A bylo to sakra super!!

Knížka mi doma ležela už poměrně dlouho a když jsem se k ní konečně odhodlala, přečetla jsem ji za jeden den. Hlavní hrdinka byla protivná, jenže to ona měla být! Chvilkama byla i vtipná a vedlejší postavy byly takové neurazí - nenadchne, ale nic hrozného. Co mě překvapilo nebyly postavy, ale hlavní zápletka. Trochu jsem se bála, že její rozuzlení bude takové to špatně pochopitelné. U některých hororů mám pocit, že je chápe pouze samotný autor a tato kniha k něčemu podobnému tak trochu směrovala. Nakonec to autor uchopil skvěle, zápletku dobře vysvětlil a úplný konec? Ten byl skvělý...

Kniha se dobře četla. U hororů se nebojím. Opravdu málo kdy. U filmů i knih. Myslím si však, že Horrorstör je jedna z těch knih, která by čtenáře děsit mohla. Opuštěné budovy obrovského nákupního centra jsou děsivé už samy o sobě. Po této knize už na Ikeu a podobné prodejny budete nahlížet úplně jinak. *mrk mrk* :-P

Strašně příjemné překvapení, chvíli opravdu poměrně mrazivé, čtivé a napínavé... Za mě fakt jo, doporučuji. Knihu hodnotím 85% a rozhodně doporučuji za tu směšnou cenu pořídit. Tenhle kousek bude krásně vypadat i v knihovně. A krásný je nejen na povrchu. Grafické zpracování je moc hezké i uvnitř. :-)

3 komentáře:

  1. Děkuji za recenzi. Jen díky tobě jsem se nad knihou pozastavila a přečetla si aspoň anotaci a teď samozřejmě i tvou recenzi. Kniha mě odrazovala svou obálkou, takže jsem ji jen tak přešla, ale námět působí dost zajímavě, takže jestli náhodou budu mít cestu do levných knih a knížka tam za tak úžasnou cenu ještě bude, určitě odejde se mnou :D

    OdpovědětVymazat
  2. Už jjsem nad ní párkrát přemýšlela, ale zatím ji nechala být. Přece jen ještě jsem nenarazila na recenze o téhle knize. Teď už vím, že po ní mohu sáhnout. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vyzerá to naozaj skvele, horory ako filmy nepozerám, ale knihu by som možno vyskúšala :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)