@bettypavkova

středa 21. listopadu 2018

Čas vlků - Elisabet Nemertová



Starodávná legenda praví, že v každém člověku žijí dva vlci a neustále bojují o tlukot srdce. Jeden z nich je strach a nenávist a ten druhý láska a důvěra. Který z vlků vyhraje? Ten, kterého živíme.


Švédsko na samém počátku 2. světové války. Hlavními hrdiny příběhu jsou sirotci Magdalena a Nils, jejichž jediný příbuzný - strýc, který se vrátil z Ameriky - jim odkázal veškeré své bohatství. Díky nečekanému dědictví začínají nový život i slibnou kariéru, ale hrůzy počínající války pronikající z kontinentu je vedou k pomoci potřebným. Do příběhu vstupuje Carl-Magnus Rytterholm, obdivovatel nového hrdiny - Adolfa Hitlera. 



Ale po boku zla jako vždy kráčí láska. Při hledání tří zmizelých finských válečných dětí se osudově setkají Magdalena a Carl-Magnus a jejich odvaha a obětavost změní život nejen jim, ale i mnoha dalším lidem.



Čas vlků je kniha o odvaze a lásce ve stínu války. O odvaze postavit se za to, v co v nitru věříme, za slabé a bezbranné, odvaze bránit právo na svobodu těla i ducha a neuposlechnout rozkazy. I nejčernější temnotou jasně prosvítá zářivé světlo lásky a naděje. A coby symbol boje dobra se zlem čtenáře celou knihou doprovázejí tři sněhobílí vlci.


Nakladatelství Cosmopolis,  vydalo v poslední době spoustu zajímavých knih. Pro mě se tou nejzajímavější hned na první pohled stal Čas vlků. Hned na první pohled to bylo kvůli obálce, kterou prostě zmínit musím. Možná víte, že obálku zmiňuji pouze, když mě opravdu upoutá - a tady tomu tak bylo okamžitě. Nádherná a s vlky. Jeden je dokonce i na hřebu knihy! Vlci samozřejmě hrají roli i v samotném příběhu, ale o tom později.

Příběh vypráví o vztazích ve víru druhé světové války. Hlavními hrdiny jsou sourozenci Magdalena a Nils. K jejich životům se postupně nabalují další lidé a ti se postupně stávají také hrdiny příběhu. Například vlivná židovka nebo muž postupující vojenskou hierarchií.

Jejich osudy ovlivňuje válka, ale ne tak moc, jako lidi jiné. Děj se totiž odehrává ve Švédsku, které mělo to štěstí, že se ho válka přímo moc často nedotýkala...

Právě prostředí ve kterém se příběh odehrává je podle mě skvělé. Za prvé mi přijde poměrně originální - nikdy jsem nečetla román, který by se odehrával za druhé světové války ve Švédsku. Zároveň mám s "literaturou ze severu" spojené jisté poetično, kterým se množství severských autorů vyznačuje. A v tomto směru mě Čas vlků rozhodně nezklamal. Autorka si hraje se slovy, popisuje přírodu, ale i města a celé situace krásným, bohatým jazykem, který zároveň přispívá k jisté jemnosti příběhu. Jemnost - nevím jestli je to to nejvýstižnější slovo, ale podobnější mě nenapadá. Příběh je popisován tak, že přesto z jaké je doby, je velmi jemný, citlivý a ve člověku vzbuzuje naději v lidské dobro. Zároveň je však velice čtivý a stránky ubíhají čtenáři před očima prakticky samy.

Autorka vychází z reálných situací, které se ve Švédsku během druhé světové války děly. Využívá ve svém románě i několik reálných postav. To je skvělé, protože jak jsem naťukla výše - o průběhu druhé světové války ve Švédsku nevím prakticky nic a myslím si, že v našich končinách nejsem raritou. Proto jsem velice ráda, že jsem se v beletrii i dozvěděla něco o historii. Autorka dále skvěle zapracovala do děje nejdůležitější události druhé světové války z celého světa. O těchto "velkých událostech", jako Operace Barbarossa, napadení Pearl Harboru a podobné se dozvídáme společně s hrdiny. Například poslouchají rádio, když se daná věc začne šířit do světa. Autorka nenásilně vložila do svého románu historická fakta. Zároveň na mě vždy tyto části měly velký dopad, tak nějak mi díky tomu jak je prožívaly postavy docházelo, jak strašné a děsivé události to byly a jak vysilující to muselo být pro lidi, kteří v té době žili a jednou odpoledne se třeba právě z rádia dozvěděli, že Japonci zaútočili na Pearl Harbor...

Samotné postavy byly také skvělé. Tou nejvýraznější byla Magdalena. Velmi vzdělaná, mladá dáma, která se nebojí říci svůj názor. Byla reálná. Ona se bála i nebála. Byla hrdinkou, ale zároveň se dokázala sesypat strachy. Byla silná a samostatná, ale zároveň se nebála zamilovat a připoutat k muži.

Příběh mapuje osudy lidí po celou dobu války. Proto v některých úsecích není příliš podrobný. Během některých událostí prostě uteče kus vody a čtenář z něj nezná detaily. To je to, co bych knize asi jako jediné trochu vytkla. Mě by prostě zajímalo, co se dělo i v tom "mezidobí", kdy docházelo jen k "obyčejnějším" věcem. Na druhou stranu je ale skvělé, že v jednom románu máme zaznamenaný život postav během celé války. Takže je to vlastně taková výtka nevýtka.

A teď konečně - vlci. Proč právě čas vlků? Autorka je v ději využívá jako symboly. Symboly boje mezi dobrem a zlem v jediné osobě/smečce. Tato část je inspirovaná starou legendou a potěší každého, kdo má rád zvířata. Kapitoly s vlky jsou kratší (což mě vlastně poměrně mrzí) a doplňuje hlavní příběh. Vlčí části jsou úžasné a pro mě vlastně reflektovaly samotnou válku.

Románů z období války je poslední dobou hodně, hodně je čteme a já rozhodně nejsem výjimka. Přečetla jsem jich dost, mám je moc ráda a Čas vlků patří mezi ty nejlepší. Pokud se těchto témat obáváte, že by na Vás mohly být příliš silné, tady se bát nemusíte. Není to sice úplně jednoduché čtení, ale hrůzy druhé světové války nejsou popisovány přespříliš detailně, přesto Vás ale zasáhnout. Vztahy mezi postavami a jejich snaha pomáhat těm nejohroženějším mě dojímala. U knih nebrečím, ale tady jsem měla několikrát v očích slzy. Příběh mě dostal, postavy mě dostaly... Neskutečně nádherná kniha a doufám, že budu mít příležitost k přečtení dalších knih od Elisabet Nemertové. Píše opravdu skvěle! Knihu hodnotím 95 %.

Čas vlků  je kniha, kterou si prostě musíte přečíst. Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, pokud Vás kniha zaujala, můžete si ji objednat přímo na webu nakladatelství Grada, kde si můžete i prolistovat několik prvních stran knihy! :-)

24 komentářů:

  1. To zní moc dobře. Teď alespoň pořádně vím, jak je to ve skutečnosti s knihou. Nějak jsem si to nedokázala moc představit. Jinak, pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak teď lituji, že jsem tuto knihu vypustila. Zní vážně dobře a ráda bych se do ní ponořila. Snad se mi velmi brzy poštěstí. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ta obálka vypadá úžasně :) Příběh mě zaujal, ale shánět se po ní asi nebudu. Vždycky, když si chci přečíst knihu z válečnou tématikou tak to skončí, tak že předčtu první kapitolu a to se ještě musím přemlouvat... Každopádně super recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :-)
      Tady je to trochu jiného, tak bych jí šanci klidně dala :-P Ale je to jasné, každý máme jiné preference. :-)

      Vymazat
  4. Knížka zní opravdu originálně, nejspíš jsem nic takového také nikdy nečetla, takže si ji přidávám na seznam nahoru. Líbí se mi totiž i ten nápad s vlky.
    http://before-the-shadows.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, jsem ráda, že jsem ti ji pomohla objevit. :-) Ti vlci jsou tam skvělí, vůbec by mi nevadilo, kdyby jim autorka věnovala víc prostoru. :-)

      Vymazat
  5. Super recenze, vypadá to na pěknou knihu a moc se mi líbí obálka :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  6. Z popisu působí zajímavě, ale můj šálek čaje to úplně není. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jasné. :-) Ne pro každého je téma druhé světové války, ale moje je to oblíbené. :-)

      Vymazat
  7. Moc pěkná recenze :) Kniha mi zrovna přišla k recenzi, chystám se do ní pustit a jsem docela zvědavá, jak na mě zapůsobí :) Na první pohled však vypadá kouzelně :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já zbožňuji zvířata a hlavně psy, takže i vlky! :) A páni, líbí se mi ten námět knihy! Je fakt originální a i že je to za 2. světové války, což není až tak dávná minulost!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě! A já také zbožňuju zvířata, takže i proto jsem si knihu chtěla přečíst. :-)

      Vymazat
  9. Tahle kniha asi nebude úplně pro mě, každopádně myšlenka moc pěkná :)

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
  10. Wau, kniha ma naozaj zaujala a keďže si teraz robím taký vianočný wishlist kníh, putuje do neho! :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  11. Thank you for your kind comment on my blog. Do you want to follow each other?
    xx Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpovědětVymazat
  12. Interesting post dear! thanks for sharing, xx
    ım a new flower for your beautiful blog. ı hope you will be back.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)