@bettypavkova

neděle 8. září 2019

Na svou první velrybu nikdy nezapomeneš - Ralf Kiefner



Nechte se okouzlit těmito fascinujícími mořskými velikány a přidejte se k Ralfu Kiefnerovi, jednomu z nejvýznamnějších znalců velryb, na jeho výpravách. Následujte jej do hlubin, kdy se pouze se šnorchlem a ploutvemi potápí v oceánu, aby mohl velrybí zpěv pocítit na celém těle, nebo na chvíli doprovázet velrybí matku s mládětem na jejich mořské pouti. V této knize ale zazní i prostá fakta. Informace o chování, potravě, rozmnožování a mnoha dalších zajímavých detailech ze života velryb.

Když jsem na webu Nakladatelství Kazda omrkla základní informace o této knize, bylo mi jasné, že ji potřebuji. Očekávala jsem od ní mix fotografií a zajímavého textu. Většinou vás při recenzi na konci prvního odstavce napínám něčím, jako "jak se mi kniha líbila, to se dozvíte dnes!", ale tentokrát udělám výjimku a hned vám řeknu, že TOHLE BYLA NÁDHERA!

Kniha Na svou první velrybu nikdy nezapomeneš vznikla z pera a fotoaparátu Ralfa Kiefnera. Tento pán se, společně se svojí ženou Andreou, již nějakou dobu živí tím, že natáčí dokumenty, fotografuje a pozoruje velryby a další podmořské "obry". V medailonku na závěru knihy říká, že chce čtenářům a divákům ukázat krásu a výjimečnost těchto zvířat a zároveň poukázat na potřebu jejich ochrany. Musím říct, že touto knihou se mu to povedlo perfektně. 



Velmi oceňuji, jak se mu v knize podařilo vyvážit fotografie a texty. Často se u knih, kde hrají důležitou roli fotografie, stává, že tato krásná vizuální stránka je zde na úkor přínosnosti textu (a někdy textu úplně). Někdy se zase naopak kniha tváří tak, že přinese spoustu krásných fotografií, ale ve výsledku převládá text a fotografií se v ní najde jen pár. V knize Na svou první velrybu nikdy nezapomeneš jsou tyto dvě položky opravdu velmi dobře rozloženy a žádná tady není na úkor té druhé.
Fotografie jsou opravdu nádherné. Na každou jsem koukala velmi dlouho a dokázaly mě pohltit. S každou fotografií jsem víc a víc toužila po tom, být na těchto místech s těmito zvířaty. Stejně tak mi každá z fotografií ukázala, jak fascinující tyto mořští giganti jsou.
Co se textu týče, neuvěřitelně se mi líbilo, jak z něj sálala autorova láska k velrybám, delfínům a podobně. Z textů bylo opravdu cítit, jak moc tato zvířata uctívá, miluje je, váží si jich. Perfektně vyvážil i obsahy textů. Částečně zde byly různé příběhy, které s velrybami zažil. Stejně tak zde své místo našly i informace, které čtenáři kniha předávala. Dozvíte se zde různé zajímavosti, co se stravy nebo rozmnožování týče, zároveň ale i základní informace jako je například velikost a váha jednotlivých druhů. Částečně v knize autor i zmiňuje, jak probíhá sledování/natáčení velryb. Tomuto tématu zde věnoval přesně tak akorát místa. Nebyly to nudné popisy techniky, lodí a příprav, ale trefné popsání toho, co někdy člověk, který se tímto živí, musí zvládat. Na první pohled se totiž natáčení velryb jeví jako ideální práce, ale většinou tomu tak vůbec není.
Kniha je psána pro širokou veřejnost a opravdu tento tak trochu "jiný" svět, přiblíží běžným smrtelníkům. Nejde o nudný, odborný text, ale čtivé a zajímavé čtení, u kterého se budete ledaskdy usmívat.

Nejde o knihu, kde by se hodnotil příběh nebo postavy, ale musím poznamenat, že právě vypravěč příběhů, tedy autor knihy, mi byl díky textům neuvěřitelně sympatický a je to člověk, kterého bych moc ráda poznala. 

Kniha je opravdu nádherná. Musí potěšit každého milovníka přírody nebo zvířat konkrétně. Samozřejmě, pokud jste mořský biolog, nebo studujete velryby, nedozvíte se zde pravděpodobně žádné převratné informace (ale věřím, že fotografie okouzlí i vás a leckteré příběhy s těmito živočichy taktéž), ale pokud jste běžný smrtelník, tak jako já, kniha vám předá velmi zajímavé informace, které, věřím, nevíte.  

Jde o neskutečný prožitek, jak po vizuální, tak textové stránce. Už teď můžu říct, že jsem knihu nečetla naposledy a určitě se k ní vrátím. Neuvěřitelně se mi líbila a přiblížila mi druhy zvířat, o kterých jsem přespříliš nevěděla. Rozhodně bych vám ji doporučila i jako dárek pro někoho, koho zvířata zajímají. Jde opravdu o nádherný kousek, který vám můžu jenom doporučit. Netuším, co bych jí měla vytýkat. Nic k vytýkání na ní prostě není. Nemůžu hodnotit jinak, než 100 % a doporučovat, kudy budu chodit. 

Moc děkuji Nakladatelství Kazda za poskytnutí knihy Na svou první velrybu nikdy nezapomeneš na recenzi. Je asi poznat, jak moc nadšená z ní jsem. :-) Knihu si můžete objednat přímo tady na e-shopu Nakladatelství Kazda. 

9 komentářů:

  1. Nikdy by mě nenapadlo se podívat na tuhle knížku - už jenom z názvu díla. Na poprvé mě to moc neoslnilo, ale podle Tvého popisu by se mi knížka líbila. Je fajn doplnění fotkami, zvlášť, pokuď jsou povedené :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle asi určitě nebude kniha pro mě, ale myslím si, že je to skvělý nápad. Ta fotka je nádherná ❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jó, ona je pro poměrně asi omezenej okruh lidí, ale je strašně super! :-D

      Vymazat
  3. Vypadá vážně krásně. :) Popravdě jsem se zrovna o velryby nikdy moc nezajímala a tak o nich vím jen minimum. Tahle kniha vypadá, že by to mohla změnit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já o nich moc nevěděla, mě zajímají všechny zvířata, ale konkrétně velryby jsem nikdy neřešila, ale tahle knížka to změnila a nejradši bych za nima někam hned vyrazila. :-D

      Vymazat
  4. Kniha vypadá opravdu krásně. A pokud jsou fotky a text vyrovnané, tak je to nejlepší. :) Jenže pro mě kniha moc nebude.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jasné, není pro každého, je dost specifická... Ale skvělá! :-)

      Vymazat
  5. Možná není pro každého, ale myslím, že mně by se něco takového mohlo líbit. Díky za tip! :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)