@bettypavkova

úterý 1. září 2020

Lunapark - Stephen King



Píše se rok 1973 a jsme v zábavním parku na malém městě v Severní Karolíně. Devin Jones, vysokoškolák s literárními ambicemi a čerstvě zlomeným srdcem, se rozhodne pracovat přes léto u kolotočů. Najde si mezi světskými nové přátele, kteří ho nakonec přijmou mezi sebe, zachrání jednomu děvčeti život, spřátelí se s umírajícím chlapcem a zamiluje se do jeho krásné matky. První polovina příběhu je milá a nostalgická, ale už zde se jako spodní proud táhnou zlověstná znamení. Devin se dozví nejen to, jak se obsluhuje kolotoč, ale i to, že ve Strašidelném zámku byla před čtyřmi lety zavražděna dívka, jejíž vrah nebyl dopaden a dívčin duch se lunaparkem stále potuluje…

Letos už u Nakladatelství Beta vyšlo velké množství reedic mistrových starších knih. Fanoušci jásají, protože některé kousky už prostě nešly sehnat (a když, tak v řádech tisíců). Poslední reedicí, která vyšla, je Lunapark. Na Kinga poměrně útlá knížka, která láká hlavně svým prostředím. Mně osobně přišly poutě/lunaparky a podobně vždycky tak trochu děsivé. Hlučné, zmatečné... a americký lunapark v 70. letech 20. století? O to lákavější prostředí to pro mě ještě je.

Příběh, který se v Lunaparku skrývá, je zpočátku (zhruba polovina knihy) vlastně úplně obyčejný. Devinovi je jednadvacet. Studuje na vysoké škole, je bezhlavě zamilovaný do své přítelkyně, ale také potřebuje peníze na další studium, a tak si na léto hledá brigádu. S přítelkyní to přestává klapat, dělá rozhodnutí bez něj... Devin nakonec narazí na inzerát nabízející práci v Lunaparku. A tak se přihlásí a vyrazí na pohovor. Asi je všem jasné, že místo získá a v létě se začne nořit do tajů atmosferického lunaparku, který se i Lunapark jmenuje. Devin přinese Lunaparku mnoho dobrého a práce ho baví. Zjistí ale, že před několika lety byla v Lunaparku zavražděna mladá dívka. Totožnost vraha však nikdy neodhalili. Koluje také legenda, že dívka se dodnes zjevuje v místě, kde zemřela. A Devina tento případ začne zajímat.

Je to King. A mě nesmírně těší, že se zde objevuje jeho tradiční dlouhý úvod. V téhle knize je však ještě jasnější, jak moc je důležitý. Lunapark má něco kolem 250 stran. U takto krátkých knih, které se ještě k tomu tak dobře čtou, mám obvykle jeden problém. Nedokážu se příliš sžít s postavami. Nemám na to jednoduše čas a prostor, protože knihu prolétnu. Lunapark jsem také prolétla. A postavy si neskutečně zamilovala. Nejen Devina, ale i další postavy, které se v příběhu objevují.

Nebyl by to Stephen King, aby do knihy nezapojil nějaké to nadpřirozeno, takže i toho se zde samozřejmě dočkáme. Je zde málo, ale důležitou roli sehraje. To se nebojte. Kromě nadpřirozena je to příběh o lásce i zlomeném srdci, o dospívání a hledání sám sebe. O zodpovědnosti za sebe i za jiné, příběh o přátelství. A taky o detektivní zápletce.

Detektivní zápletka. Ano. Něco, co u Kinga nebývá úplně nejběžnější. Tady se jí dočkáváme. Ale nedočkáme se pátrání v pravém slova smyslu, jak tomu u detektivek nebo thrillerů bývá. King nám "problém" nastíní, nechá vedlejší postavu, aby zjistila potřebné informace (bez nás) a hlavní hrdina pak všechno spojí dohromady. Proto se mi Lunapark hrozně špatně žánrově škatulkuje. Upřímně si nemyslím, že by to u této knihy šlo jednoduše a rozhřešení vám ani nenabídnu. Tahle kniha je pro mě žánrově skoro nezařaditelná, protože toho přináší strašně mnoho.

Celá kniha je Devinem vyprávěna zpětně. Vypráví ji již jako starý muž a jako vypravěč občas zasahuje do příběhu. Komentuje ho, předbíhá - občas něco malého prozradí ještě, než k tomu ve vyprávění dojde. Díky tomu můžeme odhadovat závěr. 

Stephen King částečně využil reálný slang z "kolotočářského" prostředí, částečně si ho vymyslel a i to dělá knihu o mnoho zajímavější. Ale i my ušáci se tenhle slang rychle naučíme. :-)

Lunapark mě získal nesmírně svými postavami a hlavně přátelstvím, které se zde objevuje. Samozřejmě i prostředím, které se s ubývajícím létem stává postupně depresivnější a depresivnější. Bavilo mě to, jak byl příběh zpočátku milý, opravdový, obyčejný i to, kam se postupně zvrhl. Bavil mě moc. A jsem až překvapená. Lunapark je pro mě jedna z těch trochu méně nápadných Kingových knih. Vyšla v roce 2013, takže je to King novější, ale přesto z něj cítím trochu té klasiky Kinga ze 70./80. let. Do knihy jsem se pouštěla s tím, že moc nevím, co vlastně čekat a nakonec jsem byla moc mile překvapená. Tahle tak trochu zapomenutá Kingovka mě chytila za srdce a aniž bych to tušila a očekávala, vyšplhala se mezi ty nejlepší od mistra. Možná i právě proto, že Lunapark je vlastně strašně milé čtení. Na Kinga až nečekaně. A já se někdy nechám ráda překvapit i od něj.

Lunapark vám doporučuji z celého srdce. Klidně i jako první knihu. Je kratší, parádně se čte a bude se vám líbit. Pak můžete směle přitvrdit.

Lunaparku dávám 90 %.

Za poskytnutí recenzního výtisku knihy Lunapark moc děkuji Nakladatelství Beta. Knihu si můžete objednat například přímo tady na jejích e-shopu.

11 komentářů:

  1. To zní moc dobře. :) Další Kingovka, co je na mém seznamu.

    OdpovědětVymazat
  2. Nezní to špatně, ale moc mě to nezaujalo. Ale kdo ví? Třeba se k ní jednou dostanu.

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha určitě nemusí být špatná, Kingovi fanoušci jistě jásají. :) Jak už ale po několikáté říkám, my jsme si spolu nesedli a po přečtení Carrie nemám zrovna chuť zkoušet něco dalšího...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu. :-D Ale vidíš. Tu Carrie bych si zrovna znovu přečetla...:-D

      Vymazat
  4. Tématika odcházejícího léta je pro mě velmi silná a emotivní a vždy toto období opravdu prožívám. Knihou bych si ještě víc umocnila a tedy nevím, co by z toho byla. Asi nějaká lehká deprese :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooo naprosto chápu. Mám to stejně. I když podzim je krásnej, blíží se Vánoce... ten odchod léta prostě smutnej je. :-D

      Vymazat
  5. Dr Adeleke je africký vúdú kňaz a mocný kúzelník lásky. S veľkou úctou a cťou skutočný čarodejník čarovania Dr. Adeleke, ktorý priviedol späť moju priateľku po boji, ktorý som s ňou mal. Videl som rôzne svedectvá o tom, ako Dr. Adeleke pomôcť toľkým ľuďom získať späť svojich partnerov. Kontaktujem doktora Adelekeho kvôli milostnému kúzlu a ubezpečil ma, že dostanem svojho partnera späť do 24 hodín, kedy boli kúzla vrhnuté. Len čo povedal, moja žena sa vrátila a prosila o odpustenie. všetko ďakujem skvelému človeku Dr. Adeleke, takže moja rada je pre vás všetkých, ktorí majú rovnaký problém, kontaktovať ho prostredníctvom EMAILU: aoba5019@gmail.com
    Whats-App: +27740386124

    OdpovědětVymazat
  6. O príbehu som už samozrejme počula rovnako ako o autorovej tvorbe, ale priznám sa, ešte som od neho nič nečítala. Má tak veľa kníh, že zatiaľ akosi neviem odkiaľ začať :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musíš zkusit. Ono je to celkem jedno co, ale Kinga musíš znát. Je božskej! :-D

      Vymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)