@bettypavkova

středa 21. října 2020

"Pětka" - Co číst na podzim

Podzim je v plném proudu. Lisí se začíná zbarvovat, teplota vzduchu klesá a klesá. Podzim je oblíbeným ročním obdobím knihomolů. Už nemusíme hledat výmluvy, proč neřádíme někde venku. Jsme doma zalezlí s čajem nebo kávou, dekou a svíčkami. A čteme o sto šest. Jaké knihy bych Vám doporučila na podzim a proč? To se dozvíte v dnešním článku!


5. Medvědín - Frederik Backman

Frederik Backman je oblíbeným autorem útlých knih i románů. Medvědín byl mým prvním seznámením s autorem. Že bych si z knihy přímo sedla na zadek, to ne, ale na podzim se hodí skvěle. Je tu téma hokeje, ale pokud nejste hokejový fanoušek, nijak to nevadí. Je to hlavně drama. Drama malého městečka, drama několika rodin. Jako bonus se zrovna objevuje i seriál na motivy této knihy. Jsem na něj zvědavá. Třeba mě bude bavit i o něco víc než kniha. Na recenzi můžete kouknout tady.





4. Les sebevrahů - Jeremy Bates

Dlouhé podzimní procházky lesem jsou nádherné. Pokud se chcete bát, můžete na podzim zkusit jeden horor. Jde o Les sebevrahů od Jeremyho Batese. Kniha se odehrává na reálném místě. V reálném japonském lese Aokighara, který se stal neslavně proslulí tím, že tam lidé ve velkém páchají sebevraždy. Skupina lidí se do něj vydá, aby ho prozkoumala. A začne se dít něco děsivého a zvláštního. V první části knihy působí popisy lesa a obětí, na které v lese narážejí, opravdu děsivě. A myslím, že na podzim to může být opravdu to pravé. Pochmurné, sychravé a děsivé!




3. Harry Potter - J.K. Rowlingová

Hmmm. Myslím, že Harryho má s podzimem spojeného spousta lidí. Pro mě je ideální na Vánoce a právě podzim. Vlastně ani nevím proč. I když... Čarodějové jsou prostě spojení s Halloweenem, magií a mně k nim tak nějak sedí i vyřezávané dýně, spadané listí, sychravo a pochmurno. Upřímně mám nejradši asi právě první díl, Kámen mudrců. V něm je popsán předvečer Všech svatých a následně i Vánoce. A  upřímně, já se na Vánoce na podzim už prostě moc těším. Harry je klasika. Člověk s ním nesáhne vedle v žádném ročním období, ale na podzim je ta atmosféra prostě ještě o něco hezčí a kouzelnější.




2. Mizející dívky - Lisa Regan

Stejně tak jako Harryho, mnoho lidí má na podzim rádo thrillery. A já patřím mezi ně. No a jaký thriller Vám doporučit na letošní podzim? Hmmm, co třeba ten, co vyšel opravdu nedávno? Mizející dívky jsou úžasným thrillerem. Nejen, že se skvěle čte, zápletka je ovšem také pěkně zamotaná a jen tak jí na kloub nepřijdete. Mizející dívky jsou skvělým tipem pro fanoušky Bryndzy, Marsons nebo třeba Lapeny.

Mrazivý thriller, který je na podzim rozhodně tím pravým. A co si budeme. U Mizejících dívek je i ta obálka taková hezky podzimně pochmurná. Takže tohle je opravdu skvělá varianta. Rozhodně doporučuji.

Recenzi na knihu najdete tady.


1. Hotýlek na Islandu - Julie Caplinová

Poslední recenze na blogu byla právě na tuhle krásku. Vychvalovala jsem si tam podzimní atmosféru. No a taky že jo. Hotýlek na Islandu v tomhle výběru prostě nemůže chybět. 
Hotýlek na Islandu je něco pro fanoušky chytré romantiky. Příběh se krásně čte, úžasně si u něj odpočinete... a ta atmosféra.

Čaje, deky, polštářky, knihy, Island... tak trochu hygge. I když se v knize setkáte spíš se sněhem a polární září, já z ní ten podzim prostě cítila neuvěřitelně.

Pokud si chcete odpočinout, užít krásnou knihu s úžasnou atmosférou a prostě si ten podzim udělat příjemnější, Hotýlek na Islandu je geniální volbou. Recenzi na něj najdete tady.



3 komentáře:

  1. Hotýlek na Islandu rozhodně ano. :) A co se týče HP, s ním člověk nesáhne nikdy vedle. Přesně jak říkáš, už je to taková klasika. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na Backmana sa mega teším! Dúfam, že ho stihnem ešte túto jeseň :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)