@bettypavkova

středa 25. října 2017

Christina - Stephen King


Středoškolák Arnie zahlédne stařičké auto Plymouth a okamžitě zatouží ho mít a pro radost si ho opravit. Jeho rodiče však mají naprosto odlišné představy o tom, jak by měl syn trávit čas a utrácet peníze. Příběh, založený na typických reáliích amerického způsobu života, k němuž automobil nerozlučně patří, pojednává o zdánlivě banální roztržce mezi dospívajícím chlapcem Arniem a jeho rodiči. Jenomže to by autorem nesměl být Stephen King...

Miluji Kinga, to už asi víte a tak se stalo, že jsem k loňským Vánocům dostala několik knih od něj a jednou z nich byla právě i Christina. Musím se přiznat, přečetla jsem ji až v létě. A proč? Za prvé je to kniha poměrně tlustá, těžká a velká. Tím pádem se mi nevejde do batohu do školy. (Ze stejného důvodu na mě doma čeká ještě Svědectví, neskutečná bichle a čekat na mě bohužel asi bude do příštího léta). Druhý důvod byl už krapet méně praktický, ale čistě subjektivní. Bála jsem se knihy, kde je hlavním tématem auto. Auta mám ráda (hlavně tyto stará a „americká“), řídím ráda a... Tím to končí. Nevyznám se v nich a ve chvíli, kdy jsem věděla, že kniha bude postavená na tom, že středoškolák koupí staré auto a začne ho dávat dohromady? Obavy byly na místě, ale zbytečně. Nejodbornější výraz, který se v knize vyskytl byl asi karburátor a žádné technické informace mě díky Bohu nečekaly. A já byla z knihy nakonec nadšená. Neskutečně.
Opravdu jsem před četbou Christiny nečekala, že by mohlo jít o tak výbornou knihu. Na rozdíl od jiných Kingových knih zde nemusíte očekávat nějaký „delší seznamovací rozjezd“. Děj se rozjíždí už o prvních stran. Sledujeme zde vývoj několika mladých lidí a jednoho auta – a je to neskutečná jízda. Musím se přiznat, že po přečtení se Christina začala řadit mezi moje top knihy od Stephena Kinga. Příběh je klasicky děsivý, ale specificky. V Christině určitě musíte Kingovi otevřít svou mysl a začít příběh vnímat tak jak je, začít o něm uvažovat. Kniha je opravdu skvělá a musím říct, že po jejím přečtení jsem se vrhla i na film, který podle ní vznikl a opět mě čekalo velice příjemné překvapení – film Christina je podle mého jedním z nejlepších Kingových filmových zpracování!
Doporučuji tedy oboje. Jde o perfektního Kinga a je nemůžu dát jinak, než 100%!


Četli jste Christinu? Nebo jinou knihu od Kinga? Líbila se vám? Nelíbila? Podělte se semnou o vaše Kingovské zkušenosti. :)

10 komentářů:

  1. Ahoj holkovknihách, ráda tě poznávám. Jsem ten největší fanoušek Kinga vůbec (jeden z mnoha :-D). Doma mám přes padesát kingovek a naprosto chápu, proč se ti Christina líbila :) teď mám na blogu recenzi na novinku Danse Macabre :) jo a taky soutěž o knihu: http://karinga.blog.cz/1710/soutez-o-knihu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám zatím jen něco přes 20 kousků, ale dokupuji, dokupuji! :D
      Jsem ráda, že objevuji nové Kingovské fanatiky! :D

      Vymazat
  2. King majster slova, to bez debaty. Čítala som Carrie, 1963, Zelenu milú, poviedky. A samozrejme som videla filmy, lenže tie nie sú až také dobré ako knihy. Určite si prečítam ešte niečo, chystám sa na Cuja, Cintorín zvieratiek a ani tá Christina nevyzerá zle. Určite sa k nej skôr či neskôr dostanem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cujo je parádní, 1963 na mě zatím čeká v knihovně, ale hodně lidí říká, ze nejlepší King je právě tohle... Jsem zvědavá:-D
      A Rbitov zvířátek je taky takový ten.klasický, perfektní King!:-)

      Vymazat
  3. Asi budu jediná, ale knihy, které jsem od Kinga četla, se mi moc nelíbily. Četla jsem Carrie a ta mě vyloženě nebavila. Možná jsou ostatní lepší, ale nějak zatím nemám chuť to zjišťovat... .)

    OdpovědětVymazat
  4. Četla jsem Zelenou míli, kterou jsem si hned zamilovala.. Děkuju moc za tip, zase jsi mě nalákala!
    Knihokopka

    OdpovědětVymazat
  5. Páni, děkuju za skvělý tip! Nedávno jsem si od Kinga pořídila To a další dvě knihy. Četla jsem od něj jen jednu krátkou povídku, která se mi vážně líbila a moc ráda si přečtu jeho další díla :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)