@bettypavkova

pátek 5. ledna 2018

Mé sladké šestnácté století - Rachel Harris


Cat Crawfordová má za pár dní oslavit své sladké šestnácté narozeniny. Ovšem to poslední, co si Cat přeje, je extravagantní narozeninová party organizovaná její temperamentní nevlastní matkou. Alespoň malou útěchou jí je plánovaný rodinný výlet do magické Florencie. A když ji při prohlídce tohoto úžasného města zavede zvědavost do cikánského stanu, ocitne se přímo… v renesanční Florencii. Na tomto výletu do šestnáctého století, vyzbrojena pouze batohem plným věcí z budoucnosti, se Cat setká se svými předky. A nejen s nimi, vždyť v této době je Florencie plná známých umělců, kteří právě tvoří svá vrcholná díla. A samozřejmě není nouze ani o pohledné renesanční ctitele… Avšak podaří se Cat najít cestu zpět do moderní doby, nebo se její italské dobrodružství promění v italské navždy? Vzhledem k tomu, že miluji umění a právě renesance je jedním z mých nejoblíbenějších období, zaujala mě anotace této knihy. Došlo mi, že co se cestování v čase týče, jsem v tomto směru naprosto nepolíbená. Snad kromě obraceče času v Harrym Potterovi jsem nečetla nic, kde by se časem cestovalo a tak jsem se rozhodla, že knížku budu muset zkusit. Člověk má občas chuť sáhnout po oddechové romantice a říkala jsem si, že tohle by mohlo být to pravé, no nebylo tomu úplně tak...

Nejdřív bych se ráda věnovala tomu, co se mi na knize líbilo. To byla jednoznačně renesanční Florencie. Itálii mám ráda stejně jako renesanci, takže v tomhle směru byla kniha napsána přesně pro mě. A v tomhle směru mi vyhovovala. Nedozvíte se zde žádné detailní a nové informace o této době, to ne. Nejznámější malíři zde však zmíněni jsou. Rozhodně jsem byla nadšená, kdy se Cat potkala s jednou slavnou osobností renesanční Itálie. To jsem rozhodně ocenila.
Autorka se také hodně vyžívala v popisu rób, což mě jako holku rozhodně bavilo, celkově jsem si svět, ve kterém se Cat ocitla, představovala krásně barevně, živě a to bylo moc fajn.

Z těch méně podstatných fajn věcí bych zmínila obálku, která je tak neskutečně kýčovitá přeslazená, až je nádherná. Obálka knihy mě opravdu neskutečně zaujala i přesto, jak je „přehnaná“ a v knihovničce ji budu mít moc ráda.

Autorka píše jednoduše, jak se na YA romantiku sluší a patří, mně ovšem její styl (nebo to může být také zapříčiněné překladem, těžko říct...) nesedl tolik, co jiné knihy. Od takovéto young-adult knihy očekávám, že se mi bude číst prostě sama, abych si ji užila jako skvělou odpočinkovou knihu. Nečetla se mi vyloženě špatně, to ne, četla se hodně dobře, ale víc mi sedl styl třeba Amy a Roger Na cestě a nebo Stmívání. To, jak člověku vyhovuje styl, kterým autor píše je čistě subjektivní. Na druhou stranu jsem to do této recenze napsat určitě chtěla. Názor si na to bude muset však udělat každý vlastní.


Dopřeji si ještě jedno malé hnidopišství. Kapitoly mají absolutně neucelenou délku, jedna je na dvacet stran, jiná na pět. Je to něco, co není obrovským problémem, ale na mě to působí rušivě.

S čím jsem ovšem v knize měla opravdu problém, bylo chování postav. Přesto, že byly poměrně sympatické (je třeba upozornit, že s psychologií jednotlivých hrdinů si autorka absolutně hlavu neláme) jejich jednání bylo někdy opravdu nepochopitelné. Tak si například představme, že se ocitneme z čistajasna v 16. století ve Florencii. Hlavní hrdince stačil jeden odstavec, aby jí vše bylo jasné. Neumím si představit, že by v takové situaci někdo byl během chvilky rozhodnutý, že je vše prostě tak jak je a nijak hlouběji se nezabíral tím, jak je to vůbec možné. Hlavní hrdinka dokonce z počátku nijak výrazně neřeší, zda se jí nějak podaří vrátit zpět k jejímu životu. Je to zmiňováno spíše okrajově, ale nijak hlouběji se nad tím nezamýšlí.
Takových věcí tam je více, ale to už bych se dopustila spoileru a to nechci.

Mám z knihy rozporuplné pocity. Ale přesto byl příběh jistým způsobem kouzelný a milý, celý „růžovoučký“. Absolutně se nemůžu rozhodnout jak knihu hodnotit. Na Goodreads jsem jí dala slabé 4 hvězdičky, ale možná hodnocení stáhnu na 3, procentově bych hodnotila přibližně kolem 60%. Přečtení Vám neublíží, místy pobaví... Pokud však hledáte dárek pro čtenářku kolem 12-13 let, ta by mohla být nadšená, protože by v knize nehledala tolik nelogičností v jednání postav a podobně.

5 komentářů:

  1. Už je to dávno, co jsem se o knize dozvěděla a zaujala mě. Bohužel jsem se k ní pořád nedostala, ale ráda bych to napravila. Jak píšeš není to složité čtení, ale jako oddychovka vypadá fajn. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Dřív mě tyhle knížky z nakladatelství CooBoo lákaly, ale teď už asi dávám přednost jiným historickým. :)

    Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
  3. Mám rada knihy, ktoré sa točia okolo cestovania v čase ale musia mať hlavu i pätu a musia byť uveriteľné. A opäť raz renesancia, Taliansko a 16.storocie je moja srdcovka. Niežeby táto kniha podľa tvojej recenzie ale bola top no na dovolenke pod stromom a s kávou v ruke bude stačiť.

    OdpovědětVymazat
  4. Vždycky jsem si jí chtěla přečíst jenže vždy jsem se k tomu nějak nedostala

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)