@bettypavkova

středa 31. ledna 2018

Pamatuji si vás všechny - Yrsa Sigurðardóttir



U ledového islandského fjordu leží vesnice duchů... královna islandské krimi přichází s mrazivým thrillerem, poprvé bez právničky Tóry, ale i tak naberete dech až na konci.


Když se tři mladí lidé z Reykjavíku rozhodnou, že koupí dům v opuštěné obci v pustých západních fjordech, netuší, co všechno je tam čeká. Co bude odhaleno a co probuzeno.
Gardar, jeho žena Katrín a společná kamarádka Líf se chtějí pustit do renovace domu, ale brzy se začnou dít divné věci. Na podlaze se objevují mokré šlápoty, někdo trousí po pokojích mořské mušle, ozývají se podivné zvuky. Mobily se jim záhadně vybijí a loď pro ně má přijet až za několik dní. Jiná cesta z oněch mrazivých pustin nevede. Jsou tu úplně sami. Nebo ne...?

V malém městečku na druhé straně fjordu vyšetřuje policistka Dagný spolu se svým kamarádem, psychiatrem Freyrem, sérii nepřirozených úmrtí. Stopa vede do zaprášených archivů s policejními složkami z minulého století. Jak by ale tehdejší zločiny mohly souviset s nedávným záhadným zmizením Freyrova malého syna?

Záhady se vrší jedna na druhou a pomalu se začínají propojovat do řetězce děsivých událostí. Příšerná pravda musí být odhalena. Mrtví si někdy pamatují víc, než bychom si přáli... 

YRSA je v poslední době velice oblíbená islandská autorka. Proslavily ji hlavně detektivní příběhy právničky Tóry, které však bývají "švihnuté" troškou toho strašidelna. Kniha Pamatuji si Vás všechny je čistou duchařinou a nepatří do žádné série a tak to byla první kniha, po které jsem od ní sáhla. A udělala jsem dobře.

Pokud máte rádi děsivou atmosféru a chcete se bát, je tahle kniha rozhodně pro Vás! Jak možná víte, já horory miluji. Převážně pak Stephena Kinga a musím říct, že Pamatuji si vás všechny bylo chvilkami asi tou nejstrašidelnější knihou, kterou jsem kdy četla. Příběh, přestože jde o duchy, je až neskutečně uvěřitelný.

V knize naleznete dva příběhy, s kterými jste se mohli seznámit výše v anotaci. Oba příběhy se nakonec propojí a to tak, že velmi blízce. Ovšem hlavně v první polovině knihy mě rozhodně mnohem více bavila dějová linie věnující se třem lidem, kteří se ocitnou v oblasti naprosto izolované od civilizace. Toto prostředí příběhu totiž dodávalo neskutečně děsivou atmosféru, ale mě naprosto okouzlilo. Nejradši bych si koupila domek v nějaké hodně odlehlé části Islandu. :-D

Kapitoly jsou kratší (což oceňuji a kniha má i díky tomu "spád"). A jednotlivé příběhy vyprávěly na přeskáčku. Autorka také umí jednu skvělou věc. Každou kapitolu ukončila ve chvíli, kdy to bylo naprosto nejnapínavější. Docílila tím dvou věcí. Ta první je asi jasná, člověk byl neskutečně zvědavý, jak se příběh bude odehrávat dále. Ta druhá? Neskutečná naštvanost, že vás mezi tím, než se dozvíte tohle napínavé pokračování čeká zase příběh druhý. Přesto ale tento způsob vyprávění přináší opravdu skvělý zážitek.

Zhruba prvních padesát stran jsem se do knihy nemohla příliš začíst. Myslím si, že jsem si musela zvyknout na autorčin osobitý styl, ale asi po padesáti stranách mě kniha začala opravdu bavit a stala se neskutečně čtivou. Autorka píše "květnatěji", než je u současných autorů "populární" literatury běžné a je to rozhodně něco, co knize dává další plusové body. Působí to dojmem, že kniha přináší jistým způsobem celkový literární prožitek.

Co se postav týče, v příběhu jich bylo poměrně dost (když vezmeme v potaz, že jde o zhruba třistastránkovou knihu). Zpočátku jsem si také musela zvykat na "islandská" jména, ale to je věc, na kterou si člověk během četby také zvykne. Díky útlosti knihy a počtu postav neměl člověk příliš šancí, vytvořit si nějaké hlubší vazby na jednotlivé postavy, ale knize to neubíralo. Z jejich historie se přesto čtenář dozví velké množství (důležitých) informací. (Ale přiznám se, že jednu zápletku jsem odhalila hned v první kapitole. :-D).

Kniha je skvělá, rozhodně si ji nejvíc užijete, když budete v noci sami doma. Ale i za denního světa přináší chvílemi opravdu děsivý zážitek. Knihu určitě doporučuji a dávám jí 90%.

14 komentářů:

  1. O autorke som už počula, ale ešte som od nej nič nečítala. Páči sa mi, že táto kniha je samostatná a nie súčasť série, takže možno sa k autorke a jej tvorbe dostanem práve cez tento príbeh. Super recenzia, kniha ma naozaj zaujala :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Opravdu krásná recenze! Už delší dobu mám v plánu něco od autorky přečíst. Nejsem na horory, ale moc mne zaujala DNA. Tak uvidíme 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. DNA mě taky zaujala, ale jako první jsem si vybrala právě tuhle duchařinu, protože na tohle já jsem. :-) DNA si možná koupím někdy teď na jaře. :-)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze, kniha se mi libí, vypadá hodně zajímavě. :)) na autorčiny knihy slýchám samou chválu, takže se na ně také budu muset podívat. :))

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavá knížka mě moc do chuti nepřišla obálka a abych řekla pravdu vůbec si nevzpomínám, že bych o autorce něco slyšela, ale asi bych si jí měla někdy podívat na kloub chci vědět, co myslíš tím, že píše kvalitněji. A určitě se chci bát!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně ji zkus. :-) Píše trochu květnatěji, než většina současných autorů a její styl na mě působí, že umí nejen vymyslet příběh, ale zároveň ho i hodnotně napsat. :-)

      Vymazat
  5. Už jsem o téhle autorce slyšela. Tak snad se k něčemu od ní někdy dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Divím se, že jsem o autorce ještě neslyšela.. Opravdu mě tato kniha zaujala, děkuju! Moc hezky napsaná recenze:)
    Knihokopka

    OdpovědětVymazat
  7. Knížku jsem četla, je to už delší čas, ale opravdu moje první kniha, u které jsem se bála číst sama doma :D Nikdy jsem takový pocit totiž nezažila, takže ji mám s tímto spojenou. Skvělá kniha, ke které se určitě chci jednou vrátit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je perfektní, já se u knih prakticky nikdy nebojím, ale tady přišly ty pocity, kdy jsem si říkala "Sakra něco vrzlo"...:-D

      Vymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)