@bettypavkova

úterý 2. ledna 2018

Sedmilhářky - Liane Moriarty


Jane je hloubavá, do sebe uzavřená šedá myška a v životě to vůbec nemá jednoduché, protože sama vychovává pětiletého syna. A ten se teď navíc začal ptát po svém tátovi. Madeline je velká parádnice a přitom neřízená střela. Momentálně jí ztrpčuje život její exmanžel: po letech si zničehonic vzpomněl, že by se mohl taky podílet na výchově jejich společné dcery. Celeste je věčně zasněná, poněkud vynervovaná místní kráska. Co ji ale může trápit, když má tak hodného, hříšně bohatého manžela a přepychový dům? Snad jen ta jejich dvojčata jsou občas na zabití. Každá z nich je úplně jiná, a přesto jsou nejlepší kamarádky. Jsou však k sobě skutečně upřímné? Vždyť i drobné lži a polopravdy můžou časem vyústit v obrovskou tragédii.

Sedmilhářky byly před nedávnem hitem, který proletěl nejen českým internet v knižní, ale i seriálové podobě. Já osobně neodolala seriálu, protože jeho obsazení je perfektní a byla jsem z něj nadšená. Dlouho jsem přemýšlela, jestli si mám i přečíst knihu. Přece jenom je součástí děje hodně velké „wow“ a to já si radši užiju v knize, než předtím v seriálu a nebo filmu. Nakonec jsem ale po knize sáhla, protože seriál mě opravdu bavil. A jaký je můj názor na ni?

Panebože! To bylo něco. Ano, asi tak. Sedmilhářky jsou naprosto skvělou knihou. Příběh je perfektní a přinese několik překvapujících momentů, z kterých si doslova sednete na zadek. Celý děj se odehrává kolem rodičů dětí z jedné školy. Zdá se to jako malicherná oblast ve které by se mohlo dít něco zajímavého, ale opak je pravdou. Autorka nám přináší mnoho drobných útržků ze života obrovského množství lidí a jeden je zajímavější než druhý. Dále v ději dojde k vraždě, což víme od samotného začátku. Skoro v každé kapitole je vložen k dění komentář některé méně významné postavy, která dění sledovala a teď ho přeříkává reportérům. Kniha však rozhodně nejde brát jako detektivka, tuto část jsem nebrala jako hlavní příběhovou linii, i když to ta kmůže na první pohled působit. Pro mě je to román o ženách, matkách a „drobných lžích“.
Hlavní tři hrdinky jsou vytvořeny perfektně. Jejich psychologie je naprosto uvěřitelná od malicherného chování jedné, po nepřipouštění si závažných problémů té jiné. Prostě ženy. Hlavně pro mužské čtenáře by mohlo být vtipné, co jsou dospělé ženy, matky schopné řešit za „pitomosti“. Jenže ono tomu tak opravdu bývá...


Opravdu jsem ráda, že jsem po knize sáhla i přesto, že jsem seriál viděla. Většinou mě kniha nebaví už tolik, když vím, co se v ní stane, ale tady jsem stránky hltala dál a dál, přesto, že až na několik drobných odlišností byl seriál hodně věrný své předloze.
Díky Sedmilhářkám jsem se rozhodla, že budu muset jednoznačně sáhnout po některé z dalších knih od Liane Moriarty, protože píše opravdu neskutečně čtivě. Knihu rozdělila do krátkých kapitol, což mám velice ráda a děj díky tomu opravdu plyne a ubíhá velice rychle. Každá z kapitol sleduje soukromí jiné z hlavních hrdinek, což čtenáři přináší příjemné detaily z každodenních životů a náhled na situace z různých stran.


Knihu rozhodně doporučuji. Četla se sama. Pokud máte rádi drama z reálného života. Příběhy, které se klidně mohou dít vašim dětem nebo blízkým přátelům. Je to děsivé, ale reálné, což by některé čtenáře mohlo poměrně rozhodit. Každopádně podle mě je to opravdu perfektní kniha a jsem z ní neskutečně nadšená – a knihu hodnotím na 100%.

14 komentářů:

  1. Knížku mám doma už půl roku a stále se k ní ne a ne dostat. Na seriál jsem nekoukala, chci určitě nejdřív přečíst knihu :-) Celkem jsi mě nalákala :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Na seriál sa chystám snáď už odkedy vyšiel :D A ak sa mi bude páčiť, je dosť možné, že siahnem aj po knihe. Tvoja recenzia ma navnadila :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Tuhle knihu bych si chtěla vážně přečíst :) Už jsem zkoušela vypátrat i díly seriálu, zatím bezvýsledně, ale rozhodně se nevzdávám :) Chci ho vidět :)

    OdpovědětVymazat
  4. Po Sedmilhářkách už pokukuji docela dlouho a i proto oddaluji seriál :) Jsem na tuto autorku hodně zvědavá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takhle, podle mě si užiješ knihu i po seriálu. Na jednu stranu je fakt, že bez seriálu by mohl být ze začátku čtenář lehce zmatený z těch výpovědí svědků, ale určitě to půjde i bez seroše. :-)

      Vymazat
  5. Už jsem o knížce slyšela a docela mě láká. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě do ní jdi, já ji teď budu doporučovat už do konce života všem kamarádkám a celkově ženám z rodiny a tak. :-D

      Vymazat
  6. Já jsem se na ně nechystala, ale ještě své rozhodnutí zvažuji :D

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkná recenze, na knihu i seriál se už dlouho chystám. :) Stejně tak autorčiny ostatní knihy mě lákají. :))

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)