@bettypavkova

neděle 4. února 2018

Oko za oko - Jenny Han, Siobhan Vivian




Velké holky nepláčou, ale vezmou svůj osud pevně do rukou. Ostrov Jar není jen idylické místo na dovolenou, ale to vědí pouze ti, co na něm žijí. Kat, Mary a Lillia chodí na střední školu, ale to je asi to jediné, co mají společného. Tedy kromě touhy pomstít se. Pomstít se těm, kteří je šikanovali, vysmívali se jim a udělali jim ze života peklo. Špatné věci se totiž stávají i hodným holkám. Ale i hodné holky se umějí bránit. A tyhle tři dohromady? Jsou schopné čehokoli…

Od knihy Oko za oko jsem očekávala něco za způsob Pretty Little Liars a amerických teenagerských komedií. Tři dívky plánující pomstu. Vzhledem k velice pozitivním reakcím jsem ohledně knihy měla asi přespříliš vysoká očekávání...

Celou knihou nás provázejí tři dívky, které na první pohled nemají nic společného. Na druhý by se toho ovšem našlo více, ale kromě toho, že se chtějí mstít vám více prozrazovat nebudu. Kniha je dělená do kapitol, kdy každá je vyprávěna z pohledu jedné z dívek. V poslední době se tento způsob vyprávění v knihách objevuje a já si na něj tedy začínám zvykat, v této knize mi to přišlo spíše zbytečné. Oceňuji, když jsou tímto způsobem ukázány různé pohledy na jednu situaci - tak nějak více do hloubky. V této knize to však působilo poměrně povrchně. Na druhou stranu to ale ničemu neuškodilo. Postavy všeobecně byly sympatické, ale opět - autorky u jednotlivých postav nezabíhaly příliš do hloubky. Ano. Čtenář se dozví, co se dívkám kdy přihodilo a k čemu je to dohnalo, ale nic víc. Když se zpětně podívám, co dívky do situace, kdy se chtějí pomstít, dovedlo, jako adekvátní jednání bych to vzala pouze u jedné. Důvody ostatních dvou hrdinek byly, no prostě přehnané. Situace v kterých byly potkala už tolik lidí, je to nepříjemné, ale není to tragédie. Je to bohužel součástí života. Naštvat se? To samozřejmě, ale chtít se mstít? I když... Až na jednu (tu adekvátní pomstu) nebyly ani pomsty nijak extrémní, ale zde se dostáváme k tomu, zda nebylo zbytečné tuhle knihu napsat.

Ale zbytečné to určitě nebylo. Pro mladší čtenářky může být varováním před přehnaným chováním - ale tady záleží na tom, zda to tyto čtenáři pojmou tímto způsobem, nebo naopak jako návod k tomu, jak se někomu mstít.

Knize se nesmí upřít to, že je opravdu čtivá, to však u knih, které CooBoo vydává, bývá zvykem a spíše standardem. Knihu přelouskáte za jedno odpoledne. Autorky píšou jednoduše, prostě klasická YA oddechovka, která neurazí - nenadchne.

Musím se ovšem zmínit o obálce, která je opravdu povedená. Druhý i třetí díl (který bude vycházet letos na jaře) mají obálku se stejnými dívkami a pozor, tyto dívky odpovídají popisům hlavních hrdinek knihy. Je to příjemný bonus a pokud má někdo problém s představováním postav - obálka mu nabídne pomocnou ruku.

Na jednu stranu jsem dostala to, co jsem očekávala, ale spíše v nižší úrovni, než jsem doufala. Pokud hledáte tak trochu "americké, středoškolské drama", tato kniha vám ho nabídne. Upozornění na dopady šikany, které kniha přináší je pro mladší čtenáře určitě dobrým varováním, ale myslím si, že i na toto téma by se našly knihy lepší. Kniha pro mě byla průměrem, ale nevylučuji, že si pokračování někdy přečtu. Až si budu potřebovat vyloženě odpočinout, bude to díky tomu, jak čtivá kniha byla určitě to pravé. Myslím si, že knihu ocení spíše čtenáři mezi 13 - 16 lety, já tentokrát na toto young-adult byla už asi opravdu příliš stará a nad většinou problémů, které dívky řešily bych prostě mávla rukou. Knihu bych hodnotila na 50%.

PS: Pokud jste někdo knihu četl, můžeme ji v komentářích s upozorněním SPOILER probrat víc, třeba jestli vám některé konkrétní reakce přišly také tak přehnané jako mně. :-)

13 komentářů:

  1. Pěkná recenze, kniha se mi líbí podle obálky, ale přesně jak říkáš, asi bych měla strach, že kniha nebude přímo pro mě. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Povedená recenze :) Po téhle sérii pokukuji, ale odhadovala jsem ji na takovéto středoškolské drama (jak trefně píšeš i ty) a těch jsem teď trochu přesycená :) Ale mohla by to být milá oddechovka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oddechovka určitě jo, být mi 13-15, asi bych byla nadšená, taková ta jedna YA kniha, která je opravdu spíš pro ty mladší. :-)

      Vymazat
  3. Od Janny Han tenhle měsíc se chytám číst "všem klukům, které jsem milovala". A určitě se někdy chci podívat i na tady tohle. Btw moc hezká recenze povedla se ti.

    OdpovědětVymazat
  4. Od Jenny by som si rada niečo prečítala avšak po tejto recenzii radšej siahnem po inej knihe od nej. Ak by som na to narazila v knižnici nedbám si prečítať aj túto ale inak ma to neťahá.

    http://book--hoarders.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona za přečtení stojí, je fajn, ale nečekat podle mě nic velkého. :-)

      Vymazat
  5. Tak tohle by určitě nebylo nic pro mě, nicméně doufám, že příští kniha se ti bude líbit víc :)

    já chci POEzii

    OdpovědětVymazat
  6. Nuž YA, u tohto žánru väčšinou čakám oddych, ale niekedy ma prekvapí a ponúkne myšlienky veľkých rozmerov, čo ma skutočne zaskočí! Avšak, táto kniha asi týmto smerom nepôjde, škoda, no ako oddych by som ju možno brala aj ja :) Pekná recenzia, maj sa krásne...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :-)
      Určitě jsou v YA knihy, které k oddycho dají i něco na víc, jak říkáš, tahle by dala asi spíše mladším čtenářům, také se měj moc hezky! :-)

      Vymazat
  7. Knížky od Jenny Han se mi dřív docela líbily, ale s touhle nevím nevím, jestli by mě oslovila. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Obálka je famozní, zkusím po knize mrknout, další oddechovka. :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)