@bettypavkova

čtvrtek 22. února 2018

Příběh dvou staletí - Rachel Harris






Alessandra D'Angeli touží po dobrodružství. Je unavená ze svého života v renesanční Florencii, kdy se musí podřizovat zkostnatělé morálce i očekávání ostatních. Jednou jedinkrát chce být sama sebou. A ze všeho nejvíc touží se znovu setkat se svou sestřenkou Cat, která za ní přišla z budoucnosti. A hvězdy vyslyší její prosbu. 

Alessandra se najednou ocitá v 21. století – ze všech stran na ni útočí podivné zvuky, lidé jsou naprosto skandálně oblečeni a zdá se, že se svět zbláznil. Avšak Alessandra ví, že jí hodiny neodvratně odtikávají čas, než se bude muset vrátit zpět do šestnáctého století, a tak si chce největší dobrodružství svého života pořádně užít. A co by to bylo za dobrodružství, kdyby nedošlo i na lásku? 

Potom, co začal letní semestr jsem se rozhodla, že je čas, promíchat četbu obsahující krev a vnitřnosti s něčím milejším a roztomilejším. Z Levných knih na mě doma čekala už pár týdnů kniha Příběh dvou staletí, která je pokračováním knihy Mé sladké šestnácté století, na kterou najdete recenzi tady. Jak u mě pochodilo pokračování této série se dozvíte dnes.

Musím uznat, že je vidět obrovský posun v autorčiných dovednostech a to tak, že celkově. Hlavně příběh byl posunut na jinou úroveň. Je pravdou, že jsem měla trochu obavy z toho, že hlavní kouzlo předchozí knihy, Florencie 16. století, zde nebude, ale nakonec mě samotný příběh bavil mnohem víc jak u první knihy. Byl vtipnější. Přece jenom to, že se do současnosti dostane dívka z 16. století nahrává vtipnějším situacím. Přesto, že nejprve netušila, co je auto, rychle si na naše vymoženosti zvykla a to mě trochu mrzelo. Opět si na danou situaci zvykla až přespříliš rychle, stejně jako Cat v prvním díle.

Postavy zde byly celkově i mnohem sympatičtější, jejich chování i obavy "uvěřitelnější". Jen ta romantická linka... Achjo, musí z té lásky kapat med? Musí to být tak "cukrouškovací"? Proč musí tolik autorek romantické literatury vztahy vyhánět do takových extrémů a neudělat ani jeden jediný trochu normální? Nepřeslazený? Pokud nemáte rádi přeslazenou romantiku, ale jen tu "střídmější", po této sérii rozhodně nesahejte. Na druhou stranu, pokud jste mladší čtenářka, kolem dvanácti, třinácti let a máte ráda romantiku, kniha si vás získá, stejně jako ta předchozí. 

Autorka si zachovala svou čtivost, možná ji spíše ještě pozvedla trochu výše. V knize se snažila udržet prvky umění a Alessandra jako hlavní hrdinka mi byla o něco sympatičtější, než Cat v prvním díle. Její chování bylo milejší i uvěřitelnější.  Pokud hledáte nějakou nenáročnou, oddechovou knihu, od které neočekáváte žádné vysoké umění. Knihu, u které si odpočinete a která vás místy možná i pobaví, je Příběh dvou staletí knihou, která vás nezklame. Pro mě tato kniha zlomila "prokletí" druhých dílů a první o něco málo překonala. Hodnotila bych ji 65%.

11 komentářů:

  1. Zaujímavá knižka. Páči sa mi keď sú príbehy rôzne prepojené. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě se nejvíc líbil první a druhý díl, třetí už podle mě vůbec nemusel být... ke konci to už byla pro mě otrava číst:( a také bych ji hodnotila okolo 65% poslední možná i kolem 40-50%.
    Jestli se pustis i do třetího dílu tak budu zvědavá na tvůj názor:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně právě ve druhé díle víc seděla hlavní hrdinka. O třetím jsem četla a i podle anotace usuzuji, že už to nebude "nic moc", ale jestli se k němu dostanu, asi ho zkusím. :-)

      Vymazat
  3. Kniha vyzerá dobre, ale pretože ja rozhodne patrím k ľuďom, ktorí nemajú radi presladené knihy, tak sa tejto knihe radšej vyhnem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám jednou za čas chuť na nějakou takovouhle "vymejvárnu" a k tomu tahle série slouží skvěle. :-)

      Vymazat
  4. Pěkná recenze, po sérii už dávno pokukuju, ale nějak jsem se k ní nedostala... zatím. :) Je fajn zlomit prokletí druhých dílů, vážně se to moc často nestává. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji dej šanci, druhý díl se dá koupit v některých Levných knihách, takže se to vyplatí. :-P

      Vymazat
  5. Prokletí druhých dílů je pro mě fakt strašák. Bojím se pustit se třeba do druhého dílu Sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám zatím u tohohle a právě i u Sirotčince radši druhé díly. Sirotčinec určitě zkus. Válečnej Londýn tam je super.:-)

      Vymazat
  6. Úplně nejlepší je, když kvalita knížek v sérii stoupá :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)