@bettypavkova

pondělí 26. března 2018

Pes - Kerstin Ekman




Poetický příběh o malém štěněti, které se ocitne zcela samo, bez matky i jejího pána, v tichu zimního lesa kdesi v severním Švédsku. Zprvu zcela bezbranné mládě nezemře během prvních dnů hlady jen díky náhodě. Nevěří ani lidem, ani zvířatům. Učí se zvažovat rizika a naslouchat svým instinktům. Probouzí se v něm také lovecký pud, díky němuž nakonec zdárně překoná následující jaro i léto. Na začátku další zimy mu do cesty opět vstoupí lidé. Najde mezi nimi svého člověka? Pes je mimořádně působivá novela o přírodě, o silách a jejích věčných zákonitostech, o samotě, strachu, smrti, ale také o důvěře a vůli žít...

Miluju psy, vlastně miluju všechna zvířata, ale obzvlášť psy a kočky a proto není divu, že knihy, kde jsou právě tyto zvířata hlavními hrdiny, čtu moc ráda. Poměrně novinkou, na pultech našich knihkupectví je kniha od Kerstin Ekmanové, která má jasný a výstižný název - pes. Nezaujala mě jenom "protože Pes", ale také obálkou. Obálka knihy je naprosto nádherná. Je jednoduchá a je na ní naprosto rozkošné štěně.

Knižečka je to útlá, má necelých sto stran a jak je hned na začátku anotace řečeno - je poetická, opravdu hodně. Autorka se vyžívá v popisech severské přírody, ale není to na škodu. Zaprvé - autorčiny popisy přírody nejsou nudné a za druhé geniálně podtrhují celý příběh. Jistá "syrovost" severské přírody je v knize popisován tak, že si dokážete nejen detailně představit, kudy štěňátko běhá, ale jako byste i cítili pocity, které cítí pejsek. Příroda hraje v knize důležitou roli. Sledujeme rok, střídání jednotlivých ročních období. Autorka měnící se počasí bravurně popisuje. Asi nebudu jediná, kdo po přečtení knihy zatouží navštívit les, drsný a nesoucitný les.

Další věc, která se autorce neskutečně povedla je popis psího chování. Pokud máte doma psa, jistě během četby uvidíte právě jeho. Ty pohyby, které dělá když má radost, když se lekne... V knize jsou precizně popsány a já opravdu viděla reakce právě našeho hafana, chová se totiž úplně stejně.

Vzhledem k tomu, že patřím do kategorie poměrně "konzumních čtenářů". Ujíždím na současné, populární literatuře... Detektivky, thrillery, to je moje a upřímně? Ta literatura má zajímavý příběh a styl autorova psaní může být sebe příjemnější, ale literární hodnota  příliš vysoká není. Tato kniha na mě ale působila jinak. Není podobná ničemu, co jsem doposud četla a řekla bych, že vzhledem k délce a tématu knihy je takovým sympatickým "mezistupněm" mezi populární a trochu "umělejčtější" literaturou.

Příběh je krásný, poetický a zároveň syrový. Dojemný a zároveň krásný a roztomilý. Kniha
mě naprosto pohltila, zamilovala jsem si jak příběh, tak styl, jakým autorka píše. Nejen, že mám v plánu se podívat na další knihy z autorčina repertoáru, ale také budu knihu "Pes" číst asi několikrát do roka. Pokud milujete právě psy, rozhodně nad knihou zapřemýšlejte. Ideální kombinace je, pokud jste milovníkem psů a přírody, první, kdo mě napadl jako další, komu bych knihu dala k přečtení by byl můj dědeček, který byl lesák a zároveň milovník psů a věřím, že tahle kniha by se mu líbila tolik jako mně. 

Vzhledem k tomu, že mě kniha opravdu naprosto nadchla a jde dokonce asi o jednu z nejlepších knih, co jsem kdy četla, nemůžu hodnotit jinak než jako 100%.

11 komentářů:

  1. Po této knize koukám už déle. Když jsem si přečetla tvojí recenzi, tak sem po ní začala ještě více toužit.

    OdpovědětVymazat
  2. Zapomněla jsem napsat, že máš krásnýho psa s roztomilým pohledem.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Mám moc ráda všechny knihy o psech a tak určitě sáhnu i po této :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nechci kecat, ale určitě se v brzké době na knížku nechystám, ale musím říct, že tvoje recenze mě potěšila a určitě by to bylo hezké a milé na přečtení. Jen anotace je taková milá, ale pak ukazuje o něčem víc no nemůžu do toho mluvit když se řídím jenom anotací.

    OdpovědětVymazat
  5. Miluju psy a i přírodu, takže bych nad knihou měla rozhodně přemýšlet a taky to dělám. :D A jelikož mám na seznamu už tolik knih, že si je nedokážu všechny zapamatovat, musím si ji připsat, protože by byla škoda si ji nepřečíst. :)
    HTTP://BEFORE-THE-SHADOWS.BLOG.CZ

    OdpovědětVymazat
  6. O knize jsem neslyšela, ale jako milovníka pejsků mě zaujala na první pohled. A ta anotace Bože! Rozhodně se po knize podívám. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Nejkrásnější je ta fotka s knížkou a hafanem! ♥♥♥ Tuhle knížku bych si určitě moc ráda přečetla. :)

    OdpovědětVymazat
  8. To vypadá skvěle. Já takové přáběhy miluju, ale trošku se tomu vyhýbám, protože jak je někde zvíře a navíc je to dojemné, tak brečím a brečím. :D Jestli jsi třeba viděla Hačikó - příběh psa a nebo Psí poslání, tak je to nádehrné, ale brečela jsem u toho jak želva a to jsem člověk, kterého filmy a knížky často nedojímají, jenomže jak je to pejsek..... :D

    Days of Daysy

    OdpovědětVymazat
  9. Nejdřív jsem nechápala, jak jsem se o nějaké takové knize jako zarytý pejskař nemohla dovědět?! A pak se dívám, na rok vydání. Páni, tu musím mít!
    Tvá recenze mi teda napovídá, že bude hodně podobná Volání divočiny od Jacka Londona, které jsem teď dočetla, nebo celkově jeho stylu v knihách, protože ty nedokážu taky popsat jinak, než "syrové divokou přírodou"... ale... musím ji sehnat!

    OdpovědětVymazat
  10. Moc pěkná recenze. Po knize jsem pokukovala, ale nakonec jsem vybrala jinou. A po této recenzi, lituji své volby.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)