@bettypavkova

pátek 13. dubna 2018

Manželé od vedle - Shari Lapena








Vaše sousedka nechce, abyste vzali své šestiměsíční dítě na slavnostní večeři. Nic osobního, ale rušilo by pláčem. Váš manžel prohlásí, že to nevadí. Bydlíme přece hned vedle. Zapneme dětskou chůvičku a každou půl hodinu ho přijdeme zkontrolovat. 
Vaše dcerka spala, když jste ji viděli naposledy. Teď stoupáte po schodech do svého mrtvolně tichého domu a vaše nejhorší noční můry se naplnily. Je pryč.

Nikdy předtím u vás nebyla policie. Teď prohlížejí celý váš dům a kdoví, co tam všechno najdou

Současné thrillery, které patří mezi bestsellery se vyznačují tím, že jsou neuvěřitelně čtivé a to jsem tak nějak očekávala i od Manželů od vedle. Chtěla jsem si užít jednoduchou četbu, která bude plynout prakticky sama a to jsem od knihy i dostala.

Jak se již z anotace dozvíte, kniha nás seznamuje s tématem, které musí být děsivé pro každou matku malého miminka. Jeho ztráta. Nikdo však neví, co a hlavně jak se stalo. Líbily se mi postavy - hlavně Anne, matka, které se dítě ztratí. Líbilo se mi, jak bylo v knize ukázáno, jakými stavy prochází. Jak netuší, co se s dítětem stalo a věří, poté jak si je jistá tím, že miminko už určitě nežije a podobně... Za to bych já osobně autorku pochválila.

Stejně tak bych ji pochválila právě za to, jakým stylem píše. Hodně lidí to kritizuje, že je jazyk až příliš jednoduchý, ale já s tím nemůžu souhlasit. Ano. Jazyk je velmi jednoduchý, ale já si to tak představovala a dostala jsem tedy to, co jsem chtěla. Kniha se čte prostě neskutečně dobře. Není ani příliš obsáhlá, má něco kolem 270 stran a já ji díky stylu, jakým je psána přečetla za jediný den. Samozřejmě nemůžete očekávat něco ve stylu Nobelovky za literaturu, že jo...

Pokud máte rádi takové ty současné, čtivé thrillery, budete spokojeni i s Manželi od vedle. Přirovnala bych je například k Dívce ve vlaku.

Děj mně osobně nepřišel extrémně předvídatelný, ale od jisté chvíle člověk tak nějak věděl okruh pachatelů, které podezříval. Na konec mě ale rozuzlení překvapilo. Co bych knize vytkla? No děj mi chvilkami přišel možná až moc překombinovaný, spousta zvratů, ale tak nějak až přehnaných, ne moc uvěřitelných. Na útlou knihu jich bylo možná až moc. Co mě ovšem dostalo byl naprostý závěr knihy, ten se autorce rozhodně povedl a já si říkala jen "Co to sakra je? A to je jako všechno? Víc mi neřekneš? CO bylo pak?!"...


Pokud očekáváte lehkou četbu s poutavým příběhem, směle do toho, dávám 85% a jsem zvědavá na další autorčiny knihy!

6 komentářů:

  1. Mě Manželé odvedle celkem zklamali, na to jaký měla marketing, jsem čekala pořádnou bombu a přišlo mi to dost průměrné i když hodně čtivé. Na druhou autorčinu knihu se ale rozhodně chystám, zvědavost je silnější :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem byla s manželi moc spokojená, kniha se mi četla sama a fakt mě bavila. Na druhou knihu jsem se strašně těšila, ještě tento měsíc bych se do ní chtěla pustit, tak uvidíme, jestli mi to vyjde :-D

    OdpovědětVymazat
  3. U mě byla tato kniha mým prvním setkáním s tímto žánrem, a musím říct, že se mo hooodně líbila. :-) Jak píšeš, dostala jsem od ní to co jsem chtěla, a právě díky všem těm zvratům mi přišla tak čtivá. Naopak ten konec mi přišel až přehnanej. :(
    Nutno říct, že od té doby jsem ale četla i lepší thrillery, přesto mě její momentální novinka také zajímá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj názor zde: https://umermaidky.blogspot.cz/2017/04/manzele-odvedle.html

      Vymazat
  4. Vážně pěkná recenze, po knize pokukuju už dlouho, ale ještě jsem se k ní nedostala. Vypadá ale vážně super, takovým děsivým způsobem. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkná recenze :) Po knížkách od této autorky teď hodně pokukuji :) Snad se k nim brzy konečně dostanu :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)