@bettypavkova

pondělí 14. května 2018

Navždy - Maya Sinay





Funny má svoj život pevne v rukách. Má basketbal, ktorý ju neskutočne baví, svoju rodinu, ktorá ju vo všetkom podporuje, priateľa Denisa, ktorý jej je taký blízky, akoby bol jej brat. Vyzerá ako boh Thor a vždy vie, čím ju príjemne prekvapiť. Napríklad lístkami na tenisový zápas jej obľúbeného tenisového šampióna. 
Môže jedna návšteva tenisového zápasu spôsobiť v živote zmenu? Zdanlivo nevinná príhoda spustí lavínu udalostí a Funny sa zrazu cíti nešťastná, opustená a bezradná. Jediné, čo ju môže dostať z beznádeje, je basketbal. A ešte láska. Na lásku nikdy nesmieme prestať veriť, pretože len ona všetko prekoná. Aj kilometre, tréningy, turnaje a bulvár. Pretože najlepšie na skutočných snoch je to, že ich nemusíte len snívať, ale môžete ich aj žiť.

Na instagramu se mi ozvala Maya Sinay, autorka knihy Navždy, zda bych si její knihu nechtěla přečíst. Upřímně? Dlouho jsem neváhala. Knihu jsem už u pár bookstagramerů zpozorovala a zaujala mě na první pohled. Jediné malé ale bylo kvůli jazyku. Nikdy jsem nic ve slovenštině nečetla. Když jsem zjistila, že jde o poměrně útlou knížečku, která má cca 230 stran, rozhodla jsem se, že ji zvládnu i ve slovenštině. A víte co? Jsem za to nakonec vážně ráda!

Jak jsem již zmínila výše, kniha mě zaujala na první pohled. Má nádhernou obálku. Vím, že už nebývá pravidlem, že čeští či slovenští autoři mají často ne příliš hezké, někdy až kýčovité obálky, ale co si budeme, dříve tomu tak bývalo. Navždy se však pyšní jednou z nejhezčích obálek, co jsem kdy viděla. Minimalistická obálka v bílé barvě, s šedými znaky, doplněna modrou barvou záložky a nadpisu. Je vážně nádherná, jemná a svým způsobem podtrhuje i samotný příběh, což je rozhodně skvělé. 

K samotnému příběhu. Funny je basketbalistka, která má nejlepšího kamaráda Denise, který vypadá jako Thor, přítele, který je také neskutečně sexy... No ale samozřejmě se vše zamotá.
Kniha je prošpikovaná sportovním prostředím. Hlavně tedy basketbalem a tenisem. Nejsem přílišný fanoušek sportů. Rozhodně nejsem aktivní sportovec. Pasivně miluji hokej a ráda se podívám na různé zimní sporty. Basket ani tenis mi nikdy nic příliš neříkaly. V knize šlo však o originální prostředí, které z jinak relativně klasické romantiky dělalo originálnější knihu. Abych nevyzněla tak, že příběh kritizuji... To v žádném případě! Ano, jde o celkem klasickou romantiku od které tak nějak víte, co očekávat (ale v několika částech Vás zvládne i překvapit), ale ve finále jste za to rádi. Jednou za čas mám chuť na odpočinkovou romantiku. Tak trochu naivní, předvídatelnou, ale neskutečně roztomilou. Funny do života vstoupí pár překážek, ale ve své podstatě jde o reálný příběh, který tak trochu připomíná pohádku. To zní asi zvláštně. Je to taková pohádka vložená do reálného světa.Čtení jsem si nakonec užila mnohem víc, než jsem očekávala.

Myslím si, že příběh osloví čtenářky kolem dvaceti let, tak jako je mně. Stejně tak i čtenářky starší, ale rozhodně si na něm podle mě smlsnou i dívky kolem 14 - 15 let. V té době totiž často sní o různých hvězdách...

Autorka nepíše nijak složitě a k příběhu v takovémto stylu se to perfektně hodí. Jde tudíž o krásnou oddychovou četbu, třeba na léto k bazénu, nebo někam na dovolenou. U knihy si odpočinete, pobavíte se. Občas možná i rozesmutníte, ale ve výsledku budete spokojeni. Snad v každé ženě se ukrývá alespoň malá romantická duše.

Podotknout musím také to, že se mi kniha četla velmi dobře i ve slovenštině. Nikdy jsem slovensky nečetla žádný delší text, takže jsem měla lehké obavy, ale kniha se mi četla prakticky sama. Také jsem ji měla zhltnutou skoro za jeden den. :-)

Chvilkami jsem moc nechápala Funny. Nemám moc ráda, když holka, která je očividně hezká a strašně super (alespoň ji v tom utvrzují tři sexy chlapci - ale nebojte se, žádný milostní trojúhelník!), neustále tvrdí, že to tak není. Hlavně ve chvíli, kdy k tomu nemá žádný důvod v minulosti, současnosti ani nikdy jindy. V pubertě tahle nejistota bývá pravidlem, ale Funny byla přece jenom už dospělá, úspěšná a krásná žena! Díky Bohu se tohoto svého problému postupně zbavila a já si mohla oddechnout. :-) Ostatní postavy mi byly jinak sympatické, možná byly občas trochu unáhlené, ale takoví bývají lidé i v reálu. Funny byla ve skutečnosti neskutečně sympatická baba, takže se nebojte, že by Vám lezla na nervy!

Jde o první díl šestidílné Bílé série. Na konci knihy máte anotaci druhé, která se bude jmenovat Jedného dňa a já jsem zvědavá, co nám přinese tento díl. Podle anotace to chápu tak, že každý díl bude romantika o někom jiném, což mi přijde jako zajímavý koncept.



Přiznám se, že jsem sama překvapená, jak moc se mi kniha líbila! Skvěle si u ni oddychnete, občas si možná "zaácháte" a "zaócháte" nad tím, jak hezké to všechno vlastně je... Knihu rozhodně doporučuji! Pokud máte rádi romantickou literaturu, určitě dejte této slovenské autorce šanci. Já romantiku běžně nečtu a přesto mě Navždy opravdu bavilo!
Knize dávám 80% a moc děkuji autorce za zaslání výtisku a dokonce i s věnováním. Vážím si toho, že jsem měla příležitost si knihu přečíst a doporučit ji dál! :-)



3 komentáře:

  1. Kniha vypadá vážně zajímavě :) Taky mě zaujala, ale trochu se obávám té slovenštiny :) Přece jen jsem taky nic ve slovenštině zatím nečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se slovenštiny neboj! :-) Samotnou mě vážně překvapila, jak dobře se mi četla. :-)

      Vymazat
  2. Jaj chválim že si sa odvážila na slovenčinu, niekde začať treba. Najlepšie pri jednoduchších knihách určených pre mládež a neskôr prejdes aj k ťažším knihám a vôbec ti to nepríde. Ja v češtine čítam od detstva tým pádom niekedy neviem v akom jazyku knihu čítam a musím prečítať niekoľko viet aby som prišla na to.
    Kniha nám akurát došla tak aspoň viem ktorej generácií ju odporúčať.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)