@bettypavkova

pátek 25. května 2018

Temnými hvozdy - Emily Carroll





Přišlo to z lesa. Vše podivné přichází z lesa. Pětice tajemných, mrazivých příběhů vás zavede do hlubin děsu (a možná i vyvede zpátky?). 

Jejich nejednoznačnost dává prostor fantasii a donutí Vás s mrazením v zádech o nich dlouze přemýšlet. A pokud se při jejich čtení nedokážete zbavit neodbytného pocitu, že Vám to všechno cosi připomíná, pak vězte, že Temnými hvozdy by mohlo mít s klidem podtitul Kytice II. 
Vydejte se na cestu temnými hvozdy a objevte, co v nich číhá NA VÁS.

Už nějakou dobu mě přítel, milovník komiksů, přesvědčoval ať si taky konečně nějaký přečtu. Přiznám se, že s komiksy mám problém odjakživa. Už jako malá jsem takové ty dětské komiksy, typu Kačer Donald, nijak nevyhledávala. Nějak mi nejde soustředit se pořádně na obrázky i text. Každopádně jsem se na konec spontánně rozhodla sáhnout po Temných hvozdech. Zvolila jsem je hlavně z toho důvodu, že obrázky zde převládají nad textem a také to, že nejde o komiks o akčních hrdinech, které nijak nevyhledávám, ale o komiksové, hororové povídky.

Ano, jde o pět povídek, které jsou propojené děsem. Autorka nechává čtenářům spoustu prostoru pro jejich vlastní fantasii. Často se v povídkách setkáváme jen s různými náznaky a naše fantasie musí sama pracovat na plné obrátky a to bylo prostě skvělé. V anotaci je zmínka o Kytici a já bych klidně souhlasila. Je to podobná temnota v některých případech také se zaměřením na vztahy. Tenhle komiks Vás bude nutit přemýšlet... Ještě dlouho po přečtení.

Ilustrace jsou nádherné. Každý příběh na mě ilustracemi působil trochu jinak. Každý příběh byl ilustrovaný tak trochu jiným způsobem a podtrhovalo to jeho atmosféru. Každý příběh působí jinak a já nedokážu říct, který se mi líbil nejvíc. Kresby i texty působí tak nějak "umělečtěji" už na první pohled, alespoň na mě, než jiné komiksy.

Pokud jste jako já, komiksy nepolíbení a třeba byste to rádi změnili, myslím si, že Temnými hvozdy bude to pravé. Pokud milujete horory tak jednoznačně. Já jsem byla překvapená jako moc se mi Temnými hvozdy líbilo a jak dlouho jsem o tomto komiksu přemýšlela. Najdete zde duchy, ale i příšery. Vztahy a jistým způsobem prvky gotických románů. Komiks na mě působil tou temnotou, která na mě dýchá právě z gotických románů. Temnými hvozdy rozhodně doporučím, hodnotím na 90%.

6 komentářů:

  1. Tak to teď jsi mě zaujala. Osobně komiksy nevyhledávám a nechápu posedlost ostatních. Tehnle mě ale hodně zaujal a gotické prvky se mi hodně líbí. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :)myslím že by se mi tato kniha mohla líbit :) Rozhodně mě zaujala :)

    OdpovědětVymazat
  3. Komiksy já ráda! Na tenhle se určitě podívám, díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám vlastně komiksy docela ráda - tedy ty, co jsem četla, se mi vždycky líbily. Ale nesmím je asi číst moc často, to bych se tohohle žánru přesytila. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tento titul mi je akýsi povedomý, asi som ho už niekde zahliadla a zapáčil sa mi po grafickej stránke, no pozabudla som naň...takže ďakujem za tvoj názor a zároveň aj pripomenutie, aby som sa na Temnými hvozdy určite mrkla. Aj keď komiksy nečítavam, no tento vyzerá zaujímavo a výnimočne :)

    OdpovědětVymazat
  6. Komiksy čtou jen výjimečně, ale to neznamená, že je nemám ráda! Právě naopak, někdy mi opravdu "přijdou k chuti". :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)