@bettypavkova

středa 6. června 2018

Americká hospodyňka - Helen Ellis





Ostrá, legrační a nádherně pomatená sbírka povídek z tajemného světa rodinného krbu, Americká hospodyňka charakterizuje vražedkyně, které obědvají, lovce senzací a nejlepší podprsenka na jih od Mason Dixon. 


Seznamte se s americkou hospodyní: maluje se, nosí šperky a opalovací krém, i když je zataženo. Jsou rozevláté, nezkrotné... Opatrně obejdou mrtvolu, aby mohly vytáhnout cookies z trouby. Těchto dvanáct neodolatelných příběhů nás zavede do činžáku na strašidelném předválečném Manhattanu na zfalšovanou televizní reality show, z knižní autogramiády budeme prchat s princeznou, z otevření galerie do legendárního obchodu se spodním prádlem. Zlomyslné, svěží a praštěné jako otrávené sušenky.

Byli jsme v Dobrovském... No a když narazím na pult se slevami, musím ho projít a většinou si i nějakou knihu musím odnést. Přesto, že nejsem úplně milovník povídek, tento soubor mě zaujal. Od Americké hospodyňky jsem očekávala zábavu, odpočinek a něco ve stylu Stepfordských paniček...

V knize naleznete dvanáct povídek. Některé jsou kraťoučké - na jednu stranu. Jiné zase na pár desítek stran. Kniha je tenoučká. Má něco kolem sto padesáti stran, takže se jedná opravdu o knižní jednohubku. I díky tomu, že jde o povídky se čte opravdu rychle. K tomu však přispívá i autorka. Píše čtivě, lehce, svižně... A chvílemi i opravdu vtipně.

Povídky spojuje, jak již název knihy napovídá, téma "Americké hospodyňky". Typické americké dámy v domácnosti? No doufejme, že ne zrovna typické. V některých povídkách se opakují motivy vraždy. Často je hlavní hrdinka spisovatelka a také je poznat, že má autorka ráda kočky.

Co se konkrétních povídek týče, bylo to pro mě tak půl na půl - ty krátké se mi většinou příliš nelíbily (výjimkou bylo "Nauč se to od koček"), ale na druhou stranu ty dlouhé mě bavily hodně. Nejvíc se mi líbily asi tyto tři: "Hledání pokladů s hvězdami", "Válka s táflováním" a "Mou knihu Vám přinášejí dobří lidé z Tampaxu". 

Autorka se nebojí i drsnějšího humoru. Pokud nemáte rádi černý humor, spíše po ní nesahejte. V knize se objevuje často, což já ale oceňuji. Hodně autorů se těchto "extrémních" věcí bojí a já zrovna černý humor miluju. Takže něco pro mě...

Americká hospodyňka není knihou, po které bych sáhla za plnou cenu, ale zaujala mě a tak jsem do ní investovala 29 Korun, které stála ve slevě. A jsem ráda. Čtení mě bavilo. Je to jednohubka na jedno odpoledne, která je převážně pro ženy. Pokud budete mít cestu kolem Dobrovského, mrkněte na ní. Za 29 Korun je to opravdu super koupě. Knize bych dala 65%. Je to ideální kniha pro odpočinek a pobavení!

4 komentáře:

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)