@bettypavkova

úterý 13. listopadu 2018

Zákon smečky (Mrtvé město) - Erin Hunter



Zvířecí sága o statečné a nezdolné smečce psů, z nichž každý pes je jiné rasy, jiné povahy, přesto jsou svázáni společným poutem přátelství. Všechno, co znali, se ocitlo v troskách po zemětřesení – Velkém Zavrčení. Ujme se jich retrívr Štístko, tulák a samotář, který utekl z rozvalin psího útulku – z Domu pasti. I když nerad, stane se jejich vůdcem. Jak však naučí domácí mazlíčky a vodítkové psy lovit a přežít v divočině?

Já prostě miluji zvířata. Hlavně teda psy a kočky. No a o těchto čtyřnohých potvorách si ráda přečtu jakoukoliv knihu, klidně i takovou, která je pro hooodně mladší čtenáře. No a Zákon smečky je jedna z nich. Jde o poměrně rozsáhlou sérii o psech. Přece jenom proto, že je pro děti a proto, že má tolik dílů se mi do knih nechtělo moc investovat. Na první díl - Mrtvé město - jsem narazila v antikvariátu za 90 Korun. A bylo to jasné. Musela jsem ho mít!

Příběh začíná v době, kdy se pejsci vzpamatovávají ze zemětřesení. Pardón - z Velkého Zavrčení! A tady jsme hned u první skvělé věci na této knize. Autorka vytvořila psí slovník. Psi nazývají věci svými slovy. Čtenář se však nemusí bát - jsou výstižné a tak snadno pochopí, co mají pejsci na mysli.
Právě po Velkém zemětřesení se pejsci snaží přežít. Jsou pejsci "divocí" a tedy i samostatní a pak psi "vodítkoví". Ti, co jsou odkázáni na lidi. Musejí se naučit žít pospolu, pomáhat si a prostě přežít.

Kniha je pro mladší čtenáře a i proto se velice dobře čte. Psi jsou různých ras i "neras". Mají své problémy a své spory. Všechno to vlastně jistým způsobem odráží i lidskou společnost. Jsou tu psi hrdinové i psi srabíci. Tohle se mi právě strašně moc líbilo. Celkově jsem si prostě a jednoduše všechny pejsky, se kterými se v knize setkáváme, moc oblíbila. Kniha i jednotliví psi jsou prostě roztomilý a u celé knihy jsem se jako milovník psů prostě musela culit nadšením.

Nejde o žádný literární zázrak. Jako přece jenom už trochu staršímu čtenáři mi v knize přece jenom něco chybělo. Celkový příběh - situace, charaktery - nejdou přespříliš do hloubky. Vše je poměrně povrchní. Pro cílovou kategorii je to asi jenom dobře. 

Přesto všechno si ale myslím, že kniha bude bavit i právě starší milovníky psů jako jsem já. Mám v plánu donutit knihu přečíst mámu a babičku. :-D Zároveň ji rozhodně budu doporučovat všem dětem v okolí... A sama budu zběsile hledat po antikvariátech další díly série.

Je to moc milé počtení. Hodnotím 75 % a doporučuji i Vám, starším a zkušenějším čtenářům. Je to lepší než kdejaká červená knihovna!

7 komentářů:

  1. Tohle je přesně ten typ knížky, který bych nejradši dala své mladší sestře, až trochu povyroste. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tyhle miluje moje neteř, jsou moc pěkné :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  3. taky milujui zvirata :) nevim jestli tohle je muj salek, jestli to neni spise pro dospivajici, preci jen velke zavrčeni ? to uz asi jde mimo me :) ale jako kniha pro odreagovani pro me nebo nekoho komu bych to mohla predcitat, si myslim ze super: )))

    p.s. koukam ze cteme stejneho Harryho Pottera :) ja ho ctu teda v anglictine, a uz dlouho a snad se brzy dostanu na konec :) uz jsem u druheho ukolu.

    https://veronikahajkova.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. Jéé, to kdybych věděla, tak ji koupím kamarádce - miluje psy :) Někdy i takovéhle oddechovky nejsou na škodu :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  5. I blog frequently and i really thank you for your content. The article has truly peaked my interest. 토토사이트

    OdpovědětVymazat
  6. You always comes with great stuff for your user. Thanks for being user friendly and Keep posting such great stuff 경마

    OdpovědětVymazat
  7. Thanks for all the tips mentioned in this article! it’s always good to read things you have heard before and are implementing, but from a different perspective, always pick up some extra bits of information. 토토사이트

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)