@bettypavkova

čtvrtek 2. července 2020

"Pětka" - Pět nejlepších knih prvního pololetí 2020


Pětka, která se věnuje nejlepším knihám, které jsem přečetla za určité časové období, je vždy velmi oblíbená. Proto se nemohlo stát, že bych vás o ni ochudila v prvním pololetí roku 2020. Bohužel se pro mě v této době staly velkým žroutem času státnice. Proto jsem knih přečetla méně a tak mám i méně knih, z kterých vybírat. Pár skvělých kousků se tam však našlo. Státnice dopadly skvěle, času na čtení je však stále dost málo. Takže to vypadá, že letos bude celkový počet mnou přečtených knih výrazně menší. Za první pololetí (tedy do konce června) jsem přečetla celkem 35 knih. A jakých pět bylo těch nej?




5. Byl jsem Mengeleho asistentem - Miklós Nyiszli


Byl jsem Mengeleho asistent je kniha, kterou by si měl přečíst každý, koho zajímá tematika druhé světové války, koncentračních táborů a podobně. Tahle útlá knížečka je nesmírně těžká a drsná. Zvěrstva, která byla na lidech v táborech páchány jsou zde popsány bez jakýchkoliv příkras. Autor popisuje svůj reálný život, nepotřebuje do něj zapojovat "romantickou linku" ani jiná pozlátka. Popisuje pouze drsný život. Přes to všechno se kniha čte velmi dobře. Jako román. Jsem moc ráda, že byla znovu vydána, protože byla mnoho let nesehnatelná a prodávala se v antikvariátech za tisíce. Dokonce vyšla i v rámci výborné edice. Pokud hledáte inspiraci na čtení z období druhé světové války, Byl jsem Mengeleho asistentem by vám rozhodně nemělo chybět v knihovně. 




4. Noční film - Marisha Pessl



Po nočním filmu jsem pokukovala už pár let. Byla to ale poměrně drahá kniha. Ona je totiž kvalitně zpracovaná a obsahuje i různé bonusové materiály, které jistě nebyly na tisk levné (stránky knihy, které jsou celé jako webové stránky, fotografie atd.). Štěstí se usmálo, Noční film se objevil v Levných knihách za 99 Korun a já si ho hned utíkala koupit - a nadělila si ho pod stromeček. Hned po Vánocích jsem se do něj také pustila. Je to tlustá, velká kniha, ale naprosto perfektní. Příběh vypráví o fiktivním režisérovi filmů, které dokáží diváky pořádně vyděsit. O režiséru koluje mnoho fám. A jednoho dne zemře jeho dcera. Vše je řešeno jako sebevražda, ale jednomu novináři se to zdá podivné. Začne vyšetřovat na vlastní pěst a dostává se do víru událostí, které jsou podivné, depresivní a neuvěřitelně atmosferické. Celou dobu, co jsem knihu četla, se mi nechtělo věřit, že Stanislas Cordova v reálném světě neexistuje. Temné, mrazivé, pochmurné. Jedno velké doporučení. Recenzi najdete tady.
3. Šikmý kostel – Karin Lednická
Šikmý kostel byl jednu dobu vidět všude. Upřímně, myslela jsem, že jeho místo na výsluní bude trošku dlouhodobější, třeba jako u Hany. Realita je taková, že po velkém úspěchu po vydání se mi zdá, že v současné době už přestává být vidět. Každopádně je to velká škoda. Jde o nesmírně poutavý román z let 1894-1921, který se odehrává na Karvinsku. Asi je všem jasné, že velký vliv na osudy postav v knize má právě hornictví. Kniha je úžasná, přesto, že se místy objevuje polština případně nářečí, čte se výborně, jednotlivé stránky si užíváte. Není to lehké čtení, osudy hlavních postav jsou velmi těžké a smutné. Čtení ovšem poutavé. Jde o ságu města a tak autorka plánuje ještě další dva díly. Moc se těším. Už aby byly na světě. Recenzi najdete tady

2. Nezlomná – Richard Askwith

Poměrně nečekaným jevem v mých „top“ knihách je Nezlomná. Jde o životopis Laty Brandisové, který mě naprosto uchvátil. Lata Brandisová je první a jediná žena, která kdy vyhrála Velkou Pardubickou. Kniha vypráví její životní osudy. Dá se říct, že Nezlomná je příběhem jedné nesmírně silné ženy, ale také Velké Pardubické a žen celkově. Lata Brandisová vyrůstala v letech, kdy ženská práva nebyla samozřejmostí a tak její život poměrně zajímavě reflektuje jejich vývoj. Máte zkušenosti s tím, že životopisy bývají často nudné, nečtivé? Tak tady se bát nemusíte. Nezlomná je ukázkou toho, jak by měl životopis vypadat. Úžasné čtení. A zase jedno čtení, které je trochu „zapadlé“. Rozhodně dejte této knize šanci: tady.

1. Jeden z nás - Příběh o Norsku – Åsne Seisrtand

Jako nejlepší knihu letošního roku hodnotím knihu, která je všechno jen ne lehké čtení. Jeden z nás vypráví o událostech, které asi všichni pamatujeme. Anders Breivik v roce 2011 spáchal v Norsku několik útoků a zavraždil během nich 77 lidí, většinou velmi mladých lidí až dětí. Tyto události byly velmi tragické a změnily přemýšlení celé Evropy. Kniha u těchto událostech vypráví. Mapuje Breivikovy přípravy, samotný útok, ale i dopady a životy některých z obětí. Kniha je reportážním románem a napsaná velmi citlivě, zároveň ale ne přehnaně emotivně. Knihu jsem hltala větu za větou. Oceňuji i to, že autorka, přestože je Norka, neváhá a kritizuje bezpečnostní složky, které se v tomto případu dopustily velkého množství chyb. Edice Prokletí reportéři od Absyntu je výborná a autorka mi opravdu učarovala. Už mám doma její druhou knihu z této edice, Dvě sestry, na kterou se netěším o nic méně. Recenzi najdete tady.

23 komentářů:

  1. Tak ani jednu knihu z výběru neznám a ani jsem snad nikde neviděla. :D Gratuluji ke státnicím! Taky jsem v týdnu státnicovala, opravdu člověk nemá čas na nic.

    OdpovědětVymazat
  2. Z tvého výběru jsem nic nečetla, ale láká mě Byl jsem Mengeleho asistentem a Nezlomná.

    Top 5 nejlepších knih za 1. pololetí 2020:
    5. Dogman
    4. To nejlepší z nás
    3. Můj obchod se psy
    2. Loutkář z ghetta
    1. Zimní muži

    OdpovědětVymazat
  3. Ani jednu z knih jsem nečetla, ale Šikmý kostel bych si přečetla ráda. :) Ke státníci gratuluju. ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Veľmi zaujímavé knihy v tvojich TOP 5...ja som sa s Mengelem po prvýkrát stretla v knihe Mengeleho dievča a postačilo mi pár tých zverských prípadov a mala som takú nechuť, depresiu a smútok, takže po knihe Byl jsem Mengeleho asistentem by som nesiahla, no je dobré, že také knihy sú, aby sme sa konečne spamätali.
    Noční film som videla niekoľkokrát v knižnici, no nikdy som sa k nej nepristavila bližšie, moja chyba! Určite napravím :)
    Tiež sa mi zdá, že o knihe Šikmý kostel sa už tak veľmi nehovorí - neviem, či by som po knihe siahla, no predsa len tie kladné ohlasy dosť nalákali :)
    Nezlomná a Jeden z nás ma až tak nelákajú, no páči sa mi, ako o knihách píšeš, takže človek nikdy nevie, možno si raz nájdu ku mne cestu ;)
    Gratulujem k úspešným štátniciam!♥ Maj sa krásne...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za gratulaci i krásný komentář <3
      Na Mengeleho děvče se určitě chystám. Čeká na mě v knihovničce. :-) A Noční film fakt zkus, je skvělej! :-)

      Vymazat
  5. Zajímavý výběr, ani jednu z knih jsem neznala :)

    lucyvillain.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  6. Na Jeden z nás jsem několikrát koukala v knihkupectví, to si taky chci přečíst! Ostatní neznám, ale děkuji za tipy :) (a jinak cože?? 35 knih? hustý)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tý jo. A na mě je to málo. :-D :-D A určitě do ní jdi! :-D Je super :-)

      Vymazat
  7. Tyto knihy znám pouze od tebe. :) Nejvíce mě však zajímá Byl jsem Mengeleho asistentem. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ani o jedné knížce jsem neslyšela. :O

    OdpovědětVymazat
  9. Šikmý kostel na mňa vyskakuje na všetkých sieťach, takže asi na tom bdu eniečo pravdy, že je to naozaj taká vydarená kniha :-) :D

    OdpovědětVymazat
  10. Já jsem taková ostuda, že bych mohla napsat jenom pětku přečtených knih za toto pololetí. :D Z tvých vybraných jsem slyšela jenom o té první. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Rozhodně bych si chtěla přečíst Byl jsem Mengeleho asistentem. Momentálně čtu Fotograf z Osvětimi.

    OdpovědětVymazat
  12. Byl jsem Mengeleho asistentem mám doma a přečetla jsem ji jedním dechem. S mamkou tuhle tematiku rády čteme a vždy si knížky půjčujeme, i když z toho hodně mrazí. Proto i návštěva Terezína, Osvětimi nebo Lidic byla nutností a zážitkem na celý život. Je strašné, co se dělo, ale každý by o tom měl dneska vědět. Člověk si řadu věcí uvědomí a nebude brát vážně blbosti okolo, co se teď všude, třeba kolem korony, dějí :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Ten Mengeleho asistent zní zajímavě! Čtu teď právě Mengeleho děvče, tak ráda navážu na příběh dalšího člověk, který měl bohužel to štěstí být v blízkosti tohoto šíleného doktora. Jen škoda, že po válce spokojeně dožil a spravedlnosti se "nedočkal".

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)