@bettypavkova

pondělí 29. ledna 2018

Láska podle Shakespeara: Daniel & Aubrey - Georgina Guthrie




„Milovat, či nemilovat svou studentku, to je, oč tu běží...“
I v 21. století může na univerzitě vzkvétat zakázaná láska jako ze Shakespearova dramatu 

Aubrey Priceové začíná poslední semestr jejího bakalářského studia na torontské univerzitě. Zdá se, že už brzy v poklidu dokončí svá studia Shakespearových děl. Pak se ale na katedře objeví nový asistent Daniel a Aubrey se do něj zamiluje. Ani jemu není chytrá, vtipná a nezávislá dívka lhostejná. Ale je tu přísný zákaz vztahů mezi učitelem a studentkou na univerzitě, fakt, že je Daniel děkanovým synem, a také jeho temné tajemství z minulosti…

I já, jakožto člověk, který běžně romantické knihy příliš nevyhledávám, dostanu občas na pořádnou slaďárnu chuť. A Láska podle Shakesepara mě zaujala právě díky Shakespearovi. Nebudu tvrdit, že zasadit do názvu knihy jméno tohoto literárního barda, je špatný marketingový tah.

Jde o další romantickou knihu, kterých jsou na zemi tisíce. Jde zde opět o zakázanou lásku. Ta se vyskytuje v knihách snad nejběžněji, v různých pojetích, ale přesto. Zrovna tato je přece jenom ta častější. Učitel a studentka. Kniha mi velice připomínala Losing it, ale místy třeba i neerotické "Odstíny šedi". Vlastně asi jediná originálnější věc na příběhu byl právě zmiňovaný Shakespeare. Každá kapitola byla uvedena citátem z nějaké jeho hry, hlavní hrdinové se střetávali na kurzu ohledně Shakespearových dramat... 

Autorka píše poměrně čtivě. Oceňuji hlavně to, že se nesnažila ztrácet v přespříliš dlouhých souvětích, protože to u takovéhle oddechové četby opravdu nečekám a vlastně ani nechci. S délkou kapitol si hlavu příliš nelámala, převažovaly kapitoly spíše kratší, kolem pěti stránek, ale najednou se objevila kapitola na stran snad padesát. Jak už jsem již v nějaké recenzi zmiňovala, pro mě to ubírá knize na čtivosti, mám ráda konzistentně dlouhé kapitoly. Kniha je rozdělená do tří částí. Dv ějsou z pohledu hlavní hrdinky - Aubrey a jedna, kraťoučká z pohledu hlavního hrdiny - Daniela. Z celé knihy ovšem sálá autorčina láska k Shakespearovi, ale celkově umění. To máme společné a to mě na knize opravdu bavilo. 

Postavy byli ovšem dle mého názoru těžce neoriginální a opravdu prakticky jako přes kopírák s knihou Losing it. Ta trochu bad boy, který si ale na bad boye vlastně jen hraje kvůli svojí temné minulosti. Na druhé straně naivní holčina, která se přesto, že je v posledním ročníku na univerzitě zamiluje na první pohled do asistenta svého profesora. Aby toho nebylo málo, žárlí hned od té první minuty a v mozku se jí rojí vražedná myšlenka za myšlenkou, no a co, že na něj vlastně nemá zatím žádný nárok, že jo! Pozvolna jsem se dostala právě k vnitřním monologům postavy. Pokud jste četli Padesát odstínů, možná si vzpomínáte na vnitřní bohyni, která byla podle hodně lidí doslova stupidní. Mně přišla možná o něco rozumnější než Aubrey. No a vlastně i než Daniel. Autorka mu věnovala prakticky pár stran a nechápu proč. Nedozvěděli jsme se v nich vlastně vůbec nic zajímavého - možná jen to, že žárlí ještě víc než Aubrey. Konec naznačování - psychologie postav v knize příliš silná není. Bohužel. Teď to ovšem zní, že mi postavy byly neskutečně nesympatické. To nebyly, ale nějaký hluboký vztah jsem si k nim prostě vypěstovat nedokázala.

Musím ovšem zmínit nádherné obálky. Ty mají všechny díly trilogie a rozhodně sérii dost pozvedají.

Jak bych hodnocení shrnula? Jde podle mě o naprosto průměrnou, tuctovou romantiku, která ovšem přináší něco na víc v podobě Shakespearových citátů a tak trochu uměleckého prostředí. Příběh je hodně neoriginální, ale na druhou stranu kniha skvěle poslouží jako "vymejvač mozku", když už prostě nebudete moct a budete se chtít jenom stočit do klubíčka s nějakou neskutečně jednoduchou knihou. Hodnocení zní asi dost katastrofálně, ale knihu bych hodnotila jako průměr, který neurazí - nenadchne. Pokud jste blázen do romantiky, nebo začínající čtenář, bude se vám kniha možná líbit o něco více než mně. Na druhou stranu, pokud už máte přečteno hodně romantické literatury, tato kniha vám nepřinese nic nového.
Přesto ale uvažuji o tom, že si časem dokoupím další dva díly z trilogie. Prakticky čistě ze zvědavosti, o čem asi tak budou moci být. Tedy - to je mi jasné, o čem budou, ale sem zvědavá, jak to autorka bude neustále dokolečka opakovat na 935 stranách, které mi k dokončení této série chybí. Knihu hodnotím na 50%.

10 komentářů:

  1. Pěkná recenze, téma knihy se mi hodně líbí. Literatura, zakázaná láska, Shakespeare... rozhodně mám v plánu si přečíst. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze :) Po knize pokukuji delší dobu, snad se teď konečně rozhoupu a pustím se do ní :) Čekám od ní příjemnou oddechovku, tak to snad splní :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vida, mě tyhle knížky docela lákaly. Jako očekávala bych od nich, že to bude průměr a oddechovka, ale padesát procent není tak úžasné číslo. Tak uvidím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona to tragédie vyloženě nebyla, to určitě ne. Ale viz komentář níže, určitě se dají najít v romantických oddechovkách lepší kousky. :-) Ale že by to vyloženě za přečtení nestálo, to ne, jen bych neměla přílišná očekávání. :-)

      Vymazat
  4. Přiznám se, že mě na knize také zaujalo Shakespearovo jméno v názvu :-D Ale asi si to nechám ujít, teda ne že bych měla něco proti romantických oddechovkám, právě naopak, ale něco mi říká, že se v tomto žánru dají najít kvalitnější a zajímavější kousky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Myslím, že se dají určitě najít lepší, ale zase úplná tragédie to není. :-)

      Vymazat
  5. Osobne sa romantickým knihám vyhýbam, takže o tejto som síce počula, každopádne nemám chuť po nej siahnuť. Ale možno, ak by som niekedy dostala chuť na nejakú jednoduchú romantickú oddychovku tak po nej siahnem, ale zatiaľ to neplánujem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě to je jedna z romantických výjimek, které jsem četla...:-D Občas mám na něco takového chuť, ale málokdy. :-D

      Vymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)