@bettypavkova

neděle 24. června 2018

Tajný život krav - Rosamund Young



Jaké je to, být krávou? Podle autorky jsou krávy různorodé osobnosti stejně tak jako lidé. Jsou extrémně inteligentní, nebo naopak hloupé, umí být nudné, pyšné, agresivní nebo plaché. Dokážou milovat, hrát si, vtipkovat či vyjádřit před ostatními svůj smutek. Mluví o sobě, o počasí, diskutují, představují se nováčkům, líbají se. Stručně řečeno, krávy jsou stejné jako my, ale možná i dokonce morálně nadřazené... Rosamund Youngová dlouhá léta na své farmě krávy sledovala a nyní ve své knize přináší vzrušující pohled do jejich světa. Kniha se stala světovým bestsellerem.

Úplně nejdřív bych chtěla říct, že kniha není žádnou vegetariánskou nebo veganskou agitkou. Autorka vlastní mléčnou farmu a chovají dobytek i na maso. Tudíž se opravdu nemusíte bát, že by Vám někdo nutil něco, co nechcete.

Kniha Tajný život krav nás přivádí na farmu dobytka, která ukazuje, že "to jde i jinak". Lidé na této farmě se snaží, aby "jejich" zvířata mohla žít v mezích možností co nejspokojenější a nejsvobodnější život. Mohou si rozhodovat o tom, kde kdy chtějí být a co chtějí dělat. Autorka nám vypráví příhody, které se na farmě odehrály.

Autorka se nejvíce zaměřuje na to, jakým společenským životem zvířata žijí. Povídá nám o jejich vztazích nejen k jiným zvířatům, ale také k lidem. Poukazuje také na rodinné vztahy zvířat. Vypráví však i o ovcích, slepicích či prasatech.

Kniha je plná myšlenek, které člověka donutí přemýšlet. Ukazuje, že je dobré investovat vyšší částku do své, zvláště pak živočišné stravy. Nejen, že díky tomu dopřejeme zvířatům hodnotnější a spokojenější život, ale přinese to benefity i nám.

Možná jste na sociálních sítích nebo v televizi zaznamenali, že se v současné době (konečně) řeší klecové chovy ve vaječném průmyslu. Tato kniha nám přesně ukazuje, proč je třeba toto řešit. Jak moc slepice v těchto chovech trpí? Kniha nám to ukáže i na slepicích, ale můžete si to na ně převést i z velkého množství příběhů o krávách. Jaký musí být život bez možnosti pohybu a dělání čehokoliv, co by Vás zabavilo a hlavně bez toho, co Vám napovídají pudy? 

Nejen z tohoto důvodu by si podle mě měl knihu přečíst každý. Nejenom lidé, co se o tyto věci zajímají. Naopak ti, co o tématu nemají ani ponětí si odnesou nejvíce. Dojde jim, jak kvůli své pohodlnosti se zvířaty jednáme a že to všechno jde mnohem lépe - jen v menším množstvím a vyšší finanční částkou.

Kniha je tenoučká, přečtete ji za chviličku. Čte se opravdu dobře. Místy Vás pobaví, místy budete smutní, ale ve výsledku si odnesete obrovské množství informací. Jsem neskutečně ráda, že jsem knihu dostala - nevěděla jsem o ní. Dal mi ji bratranec a jeho skoro manželka Eliška a já jim musím ještě jednou poděkovat a taky knihu doporučit.
Rozhodně ji doporučuji. Dávám ji 90 % a v dnešní době ji doporučuju opravdu, ale opravdu každému.

5 komentářů:

  1. Takový název rozhodně zaujme :D Je to dobrý tip na čtení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze :) O knize jsem nikde neslyšela, což je škoda, protože vypadá vážně hodně dobře. Souhlasím, že název vážně zaujamě. :)
    PS. super ponožky :))

    OdpovědětVymazat
  3. Další na seznam "musím pořídit", který díky tobě houstne a z části už byly i některé položky odškrtnuty jako zakopené. :D (Třeba "Dva proti říši" nebo "Pes" a další ... :D)
    Tohle téma mě dost zajímá, nemyslím si, že jsem úplně mimo, ale stejně bych si to dílo chtěla přečíst... :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)