@bettypavkova

úterý 28. dubna 2020

Já, Finis - Václav Dvořák

Fotografie k recenzi mi poskytl sám autor. :-)

Věřím, že někteří z vás si pamatují na jednu českou knihu pro děti, která otřásla sociálními sítěmi. Na podzim roku 2018 totiž vyšli Písečníci a bludný asteroid. České sci-fi pro čtenáře kolem deseti let, které mělo nádherné ilustrace – a mně se neskutečně líbilo. Dokonce se dostalo mezi nejlepší knihy, které jsem v roce 2018 přečetla. Druhá kniha Václava Dvořáka? Očekávání jsou veliká!

Václav Dvořák se stále drží „svého“ žánru. Kniha je opět sci-fi, pořádné vesmírné dobrodružství! Sci-fi se v knize však mísí s prvky anti-utopie, která v literatuře pro děti tak zoufale chybí. Příběh začíná v době, kdy se již 23 let děje na světě něco podivného. Chlapcům, kteří dospějí do věku osmi let, se děje něco podivného. Zmizí. Vypaří se. Najednou prostě nejsou. Nikdo neví, kam mizí, nikdo neví, proč mizí. Ví se pouze to, že postižení chlapci nemizí. Hlavním hrdinou je Petr. Petr, který v osmi letech nezmizel, aniž by k tomu byl nějaký důvod. Má jeden zdravotní problém, ale ne takový, který by ho měl uchránit. Má velice citlivé oči. Musí nosit tmavé brýle. Na slunci by mohl oslepnout.

Petr má mladšího brášku Martínka. Brášku, kterému bude brzy osm let. Když dojde na tento den, Petr něco uvidí a rozhodne se jednat. Zachrání Martínka!


K samotnému příběhu nechci prozradit příliš, ale jednu věc si ještě odpustit nemůžu. Příběh nás dovede na místo ve vesmíru, které zpočátku nejsme schopni my, ani hlavní hrdina identifikovat. Místo je to ale velice zajímavé a s hlavním hrdinou ho prozkoumáváme. Je tu velké množství vesmírných nepřátel, které autor velmi dobře popisuje, a tak si je dokážete bez problémů představit. A to přesto, že jde o kreatury opravdu nevídané! Kromě nepřátel (i přátel) jsou zde různé stavby a přístroje velmi moderní technologie, která v námi známém světě nemá obdoby. Celý příběh je poměrně temný, ne však strašidelný. Hlavní část příběhu je klasickým sci-fi příběhem.

Kniha je plná akce. Objevují se v ní bojové scény, je zde množství zvratů, postupné odhalování informací, které se zpočátku odkrývají jenom v náznacích, a na závěr také několik opravdu šokujících zvratů a překvapení, která vám vyrazí dech. Nabitý příběh se snoubí s vysokou čtivostí a krátkými kapitolami. Tohle všechno dělá z knihy neodložitelnou záležitost. Potřebujete prostě vědět, co bude dál.

Co příběhu vytknout? Ono je to těžké. Nenapadá mě příliš věcí, které by knize vyčinit šly. Možná to bude jedna věc, kterou zmiňoval sám pan autor. Příběh je spíše klučičí. Holčičí hrdinky tady nenajdete, dívky se zde objevují pouze jako vedlejší postavy. Rovnou píšu – nejsem zastánce toho, že musí být vše vyrovnané po všech stránkách. Proto mně, jako dospělému čtenáři, taková věc nevadila. A myslím, že by mi nevadila ani v dětství. Četla jsem i „klučičí“ knihy. Na druhou stranu je ale určitě i dost holčiček, které budou mít problém, vžít se do klučičí postavy v knize, kde se holčičky moc neobjevují. Verdikt? Pro kluky? Pro všechny! Pro holčičky? Pro ty, které mají rády napínavé, dobrodružné knihy a jednorožci a růžoví poníci je moc nezajímají.

Ilustrace, která bude zdobit obálku knihy.
Když jsme u toho, pro koho se kniha hodí, chtěla bych zmínit ještě jednu věc. Já, Finis je podle mě úžasnou přechodovou knihou. Doporučila bych ji pro malé čtenáře, které už knihy pro děti neuspokojí, ale zároveň jsou věkem ještě poměrně daleko 15-16 letům, kdy se pomalu odebírají směrem k Young-Adult knihám, ve kterých se občas objevují peprné scény. Já, Finis je podle mého názoru kniha pro náročnější desetileté čtenáře a starší.
Václav Dvořák nastavil laťku hodně vysoko již svou prvotinou. S potěšením mohu konstatovat, že Já, Finis tuto laťku ještě pozvedlo. Autor se drží zásad sci-fi, přesto se ale dokázal posunout trochu jiným směrem než u své první knihy. Písečníci a bludný asteroid byly takovým pohádkovějším čtením. Já, Finis je temnější, vážnější, ale také mnohem originálnější. Myslím si, že Já, Finis nemá v dětském literárním světě obdoby.
Doporučuji? No samozřejmě, že doporučuji! Je to zase jedna z těch knih, kterou si mohou číst samotné děti, zároveň ji dětem ale mohou číst rodiče. A budou ji číst velmi rádi, protože bude bavit i je. Je to chytré sci-fi, u kterého se děti dozví i něco o vesmíru a fyzice. Ano, tohle bylo zase výborné. Knize Já, Finis dávám 97 % (tři procenta si nechávám do zásoby na autorovy budoucí knihy) a moc se těším na další autorovu tvorbu!

Kniha by měla vycházet v září (na sociálních sítích vám tuhle informaci postupně zkonkrétním) a měly by se v ní opět nacházet krásné ilustrace! Pokud chcete mít informace z první ruky, doporučuji sledovat autorovu stránku na Facebooku – odkaz najdete tady! Pokud Vás kniha zaujala a rádi byste ji podpořili, na Hithitu máte možnost tady. Můžete zvolit různou částku a kromě knihy dostat i různý bonusový obsah, který vypadá velmi lákavě. :-)

6 komentářů:

  1. Děkuji za recenzi! Čtenářům určitě doporučuji podívat se na stránku projektu na http://www.hithit.cz/jafinis - už kvůli traileru a ukázce ilustrací.

    OdpovědětVymazat
  2. Pamatuji si, jak vyšly Písečníci a byli naprosto všude. :) Věřím, že kniha je krásná, ale pro mě není, jelikož nejsem moc na dětské knížky. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jasné, určitě není pro každého. Já moc ráda podporuju české autory, klidně i ty, těch dětských. A musím říct, že obě knihy pana Dvořáka jsou vážně ty, co mě baví i z pohledu dospělého a nemusím u nich nijak přihlížet k tomu, že jsou pro dětské čtenáře. :-D

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze. :) Mě překvapivě Písečníci úplně minuly, až teď jsem se o nich dozvěděla. :) Ale děkuji za tip, kniha/y nevypadá vůbec špatně.

    OdpovědětVymazat
  4. Úžasná knížka! Já 44 let, četla jsem jedním dechem. Dárek pro 10 leteho synovce.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)