@bettypavkova

středa 14. března 2018

"Pětka" - Pět mých nejoblíbenějších knih, které jsem četla jako mladší

Ahoj všichni.
Po dlouhé době Vás vítám u článků ze série "Pětka". Tento díl bude věnován knihám, které jsem četla jako mladší. Konkrétně půjde o knihy, které jsem milovala, když mi bylo mezi desíti a dvanácti roky. Upozorňuju, že zde nenajdete Harryho Pottera i když jsem ho už v té době milovala. Důvod je prostý - toho čtu pravidelně stále.
Článek můžete brát jako inspiraci pro děti, mladší sourozence a podobně. :-)


5. Jsem superstar!

Rebeka a Sammi, dvě nejlepší kamarádky,se zúčastní konkurzu pěvecké soutěže Starmaker. Rebeka se probojuje do nejlepší desítky,za to Sammi, stará smolařka,z ažije pořádný trapas. Výstup natočený na skrytou kamaru dokonce odvysílá televize. Sammi je přede všemi naprosto znemožněná a s kamarádstvím je konec. Mezitím se porotci nepohodnou s tvůrci Starmaker, opustí soutěž a nabídnou Sammi, která má opravdu talent, aby natočila snigl. Starmaker pokračuje, ale zrodila se velká konkurence. Ze Sammina singlu bude úspěšný hit.

V době, kdy neskutečně frčela Superstar mě zaujala tahle kniha. Mohlo mi být zhruba těch deset let. Knihu jsem si vybrala i proto, že od Thomase Breziny jsem v té době četla knih hodně a podle mě je nejlepším autorem pro tuto věkovou kategorii. Kniha je čtivá, ukazuje malým dívkám, že sny se mohou splnit a já knihu milovala. Četla jsem ji mockrát a na knize je to i vidět. :-D Příběh je naprosto "neškodný", opravdu pro malé čtenářky, ale jistým způsobem je kouzelný. Brezina je opravdu pan spisovatel, který malé čtenáře a čtenářky připoutá ke knize. Neskutečně jednoduše se čtenáři sžívají s nejrůznějšími charaktery, které se v jeho knihách objevují. Jeden z mých několika knižních miláčků v dětství. :-)



4. Dotek anděla - Thomas Brezina

Mluví s anděly. Je jiná a zvláštní…Patnáctiletá Amy se v sobě příliš nevyzná. Má problémy s rodiči a nejraději by se před celým světem někam schovala. Aby získala podpis zpěváka Matta M., musí překonat svoji nesmělost. Zvládne to, ale z osobního setkání s Mattem je velmi zklamaná. Ukáže se, že její vysněný idol je arogantní sobec, který se neumí chovat.Po řadě nešťastných náhod Matt způsobí těžkou nehodu a sám upadne do kómatu. Aby se vrátil zpět mezi živé, musí začít konat dobro a přestat myslet pouze na sebe. Začne se zjevovat Amy v podobě anděla s černými křídly. Jen ona jediná s ním totiž dokáže mluvit. Mohou Matt a Amy pomoci jeden druhému a zachránit se navzájem?Napínavý příběh o lidech mezi námi, kteří jsou na první pohled zcela obyčejní, ale ve skutečnosti skrývají obrovské tajemství.

Jedna z mých prvních "tak trochu fantasy" knih byl právě Dotek anděla. Autorem je stejně jako výše - Thomas Brezina a myslím si, že to o jeho spisovatelském umu hodně vypovídá. Tato kniha přináší čtenářkám už něco trochu jiného a myslím si, že zaujme dívky i třeba ve třinácti, čtrnácti letech (i když nevím jak ty dnešní, my přece jenom bývaly děti trochu déle, než většina současných dětí). Jde opět o téma, které je dívka na začátku puberty blízké - idol. Idol, kterého zbožňujete. Upřímně? Myslím si, že to zažil skoro každý z nás. Kniha je opět čtivá, strašně milá, ale díky prvku nadpřirozena je i lehce "mrazivější", ale ne vyloženě děsivým způsobem. Rozhodně však čtenáře přiměje k zamyšlení...



3. Dívčí parta - Lisi Harrison

Zde máme hned celou sérii! Dívčí parta. Znáte ji? První díl byl totiž dokonce zfilmován! Nemá moc dobré hodnocení, ale já ho miluju. Série nám vypráví příběhy o jedné (nečekaně) Dívčí partě. Její pevné jádro jsou dívky, které milují módu a kluky. Povede se k nim přidat "normální" Claire? 
Dívky z party jsou bohaté, oblékají se do značek o kterých se nám může jen zdát. Řeší však také touhu po úspěchu, oblíbenosti, přátelství, konkurenci... Je to taková "americká teenagerská komedie" pro trochu mladší a v knize. Řeší se zde kluci, první vztahy, líbání... Dokonce vyšlo i několik "prázdninových dílů", které jsou kratší a vždy sledují osudy jedné z hlavních hrdinek. 
Série je naivní, ukazuje však i vážnější témata jako je šikana a vyčlenění z kolektivu. Tuhle sérii miluju a jo, asi bude re-reading! :-D



2. Detektivní kancelář podkova - Karin Muller

Další knižní série je Detektivní kancelář podkova. Tato série je možná i pro mladší čtenáře než ty desetileté, já ji četla tak nějak v průběhu různých let, protože má více dílů. Tato kniha má dokonce i větší písmenka, takže pro začínající čtenáře a milovníky koní je skvělá.
V každém díle se řeší nějaká "záhada", kterou parta dětí vyřeší. Na konci každé kapitoly je otázka, která zkontroluje pozornost čtenářů a co je na ní nejlepší? Odpověď na ni zjistíte až poté, co na patřičné místo přiložíte podkovu, která je v každé knize vložená. To bylo to, co mě na knize neskutečně zaujalo. Tuhle sérii jsem jako vášnivá jezdkyně na koních milovala a dost možná ve mně vzbudila vášeň ke čtení detektivek.



1.Kouzelný meč Abaddon - Otomar Dvořák

Dobrodružný bohatě ilustrovaný pohádkový příběh tolkienovského typu začíná v jedné knihovně, kde se kurážný prvňáček Jenda Kulíšek pustí do četby složitého pohádkového příběhu. Nezná ještě celou abecedu a tak se stane, že v příběhu zabloudí. Jeho starší kamarádka Pavla řečená Pavlasatka se ho vydá hledat a na cestu si vezme hrst mocných písmen. V pohádkovém světě se setká s princem Richardem a společně se pak ocitají na křižovatce tajemných cest v nočním lese. Hrdinové příběhu zažívají nesčetná dobrodružství na cestě za mocným mečem Abaddonem a při šarvátkách se záludnými tvory pohádkových příběhů… Do poutavě vyprávěného příběhu, který rozhodně nepostrádá dobrodružný nádech, napětí, tajemství a humor, vstupují známé i neznámé postavy pohádkových příběhů a na pozadí pátrání po tajemném meči Abaddonu se citlivě prolíná reálný svět s fantastickou říší pohádek.

A tohle si prosím přečtěte! "Tolkienovský typ" v anotaci je přesně to, jak bych knihu popsala. Abaddon jsem dostala k jedněm Vánocům a ten příběh jsem si zamilovala. Už tehdy, jsem měla ráda filmy Pána prstenů, ke kterým mě přivedli bratranci, ale číst je? To bych v tom věku nezvládla. Abaddon je ale dětská kniha, která pro ně bude právě takovým Pánem prstenů. Dá se říct, že tato kniha mě přikovala ke čtení, protože já ji opravdu milovala a do dnes na ni s láskou vzpomínám - a re-reading bude stoprocentně. :-D Každá kapitola je uvedena krásnou barevnou ilustrací, setkáte se zde se spoustou zajímavých záporáků, nebudou chybět trpaslíci a rytíři a zároveň si procvičíte abecedu - a to chcete i v mých skoro dvaadvaceti letech! :-D
Vážně, Abaddon miluju. Jako bonus jsem v knize měla i stolní hru, což je prostě paráda. 
Pokud jste dostali příkaz číst mladším sourozencům, nebo dětem nějaké knihy a milujete fantasy a třeba Pána prstenů - jednoznačně knihu objednejte, protože bude bavit i Vás!

A co vy? Jaké byly vaše nejoblíbenější knihy, když vám bylo 10 - 12 let? Četli jste některou z výše zmíněných? :-)

13 komentářů:

  1. Žádnou z těchto knih jsem nečetla. Když jsem byla mladší četla jsem příběhy princezny Elišky, která milovala koně. Dále jsem četla knihy Lucy Daniels, která psala o zvířatech a dětech, příběhy Eduarda Štorcha. Podle mého názoru nejlepší byla Osada havranů. Dále jsem měla ráda knihu o rodině Smolíkově, protože jsem milovala seriál. Když mi bylo dvanáct a víc, tak jsem měla ráda knihy Lenky Lanczové. Kniha, která mě přivedla ke čtení, byl Bílý tesák.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucy Daniels jsem četla taky a příběhy se mi taky moc líbily. :-) Všechno, kde byli zvířátka jsem hltala. :-)

      Vymazat
    2. Knihy od Lucy Daniels jsem také četla, moc se mi příběhy líbily, všechno, kde byla zvířátka jsem milovala...:-)

      Vymazat
  2. Dotek anděla a tyhle knihy od Breziny jsem taky jako mladší četla! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já milovala Správnou pětku od Enid Blyton. Vždycky jsem si představovala, že jsem jednou z nich :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Priznávam, že mňa všetky tieto knihy obišli :D Ale každého vždy osloví niečo iné, pamätám si, že som veľmi rada čítala Troch pátračov a od Breziny zasa Hľadačov pokladov :D

    OdpovědětVymazat
  5. Brezina! V knihovně jsem si nepůjčovala nic jiného. Kočičí holka má v mém srdci stále místo! Dotek anděla byl ale taky super. Ach ta nostalgie...

    OdpovědětVymazat
  6. Od Breziny máme doma taky pár knížek :D ale nejvíc jsem kolem těch 10-12 let hltala Dívky v sedlech. Začínala jsem jezdit a tohle jsem fakt milovala. Je fajn si na tu dobu zavzpomínat. Možná po nějaké takové knížce z nostalgie sáhnu znovu :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Juj no neviem ci to bude tým, že predsa len je aj rozdiel v národnosti, ale ani o jednej z tých kniziek som ani len nepočula! Ale posledná knižka ma veľmi zaujala. Kľudne by som si ju prečítala aj teraz! :D

    OdpovědětVymazat
  8. Heh, zrovna tu knížku Jsem superstar jsem měla několikrát půjčenou z knihovny,ale nikdy jsem ji nepřečetla. :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)