@bettypavkova

úterý 11. září 2018

"Pětka" - Pět knih, které všichni milují a já nesnáším



1. Selekce

Selekce si u mě na blogu vysloužila dokonce i samostatný článek, kde jsem tak nějak shrnula, proč ji nemám ráda. V kostce Vám to tady shrnu. Kniha je plná klišé. Dívka ze střední třídy zamilovaná do chlapce, který je z nižší kasty - a to je trestné. Chce o něj bojovat! Jenže... Pak o ní projeví zájem princ. Samozřejmě by se k princi neměla šanci nikdy dostat, proto zde existuje reality-show ve stylu Farmář hledá ženu. Hlavní hrdinka mi byla extrémně nesympatická. Tváří se jako největší drsňačka, ale je to jen ufňukaná mrcha. A taky to její jméno - America. Jak těžce originální! (A hrozně super patriotické).
Jasně jasně. Reality-show je od této knihy očekávaná. Jenže ani ta nebyla povedená. Dívky nemusely nic. Čekala jsem alespoň hezky popisované plesy, život v luxusu, šaty... Tak trochu jako plesy v knihách od Austenové... Jenže ono v té knize nebylo ani to. K dobru ji můžu přičíst akorát to, že jazyk je až tak moc primitivní, že ji přečtete během chvilky a moc času Vám nesebere. A obálku. Jo, ta se povedla. To se musí nechat.

2. Millénium

Druhé místo obsadí hned trilogie (ve finále pentalogie, pokud se nepletu, ale sebrání série mrtvému autorovi jako plnohodnotné pokračování prostě neberu). Všichni milují tuto detektivní sérii. V hlavní roli se zde představuje "rebelka" s piercingy a tetováními - hackerka. Silná, nezávislá a odlišná žena. Takové hodně originální. Což o to, to by vadit nemuselo. Průser je samotný příběh a to, jak ho autor napsal. Bez mučení se přiznávám. Nedočetla jsem ani první knihu. Zkoušela jsem ji několikrát. Dávala ji šanci v průběhu let a životních fází, ale ne, ne, ne, ne, ne. Ty strany, které jsem kdy překonala byly neskutečně nudné. Absolutně nic se na nich nedělo a to, jakým stylem je autor psal tomu nijak nepomáhalo. Za mě jedna véééliká nuda. Fakt to nešlo.

3. Trhlina

"Slovenská bomba!", "Slovenský King!", "Nejděsivější horor světa!". Tohle všechno jsem o Trhlině četla. Jako milovník hororů jsem ji nemohla nechat bez povšimnutí a neskutečně natěšená si ji koupila a hned se do ní pustila. A pak přišlo obrovské zklamání. Nevím čím začít. Tak zaprvé - nevěřím autorovi, že jde o reálnou "zpověď" (jde o údajnou zpověď, údajně ho někdo kontaktoval... No u Záhady Blair Witch taky tvrdili, že jsou to opravdové záznamy...). Ten důvod, proč mu to to nevěřím je hlavně ten, že by snad nikdo nemohl být tak hloupý a protivný jako právě vypravěč. Dále nevěřím tomu, že by dospělí lidé mohli jednat tak, jak jednají ti v knize. Kniha byla všechno jen ne děsivá. Od knihy, která získala slovenskou cenu za literaturu jsem očekávala něco. I kdyby mi nesedl příběh, čekala bych "bum", co se kvality textu bude týkat, ale ani to tam nebylo. Nebylo tam skoro nic. Kromě videí a článků, na které v knize autor odkazuje. Ty jsou opravdu dohledatelné a člověka rozptýlí od knihy. Je mi to vážně líto, ale tohle je zatím největší letošní zklamání. (Celou recenzi najdete tady).

4. Hunger Games - Síla vzdoru

Nepochopím, jak může autor dovolit, aby tak skvělou sérii potopil tak hrozným, závěrečným dílem. Hunger Games jsem četla už před pár lety. První díl jsem hltala (několikrát). Druhý díl jsem také hltala (i když tam už to bylo trošičku slabší). Třetí díl? Panebože, jak já se na něj těšila. A pak přišlo tohle. Já byla tak neskutečně zklamaná... To nejlepší, co na této sérii je, jsou Hladové hry. To, kolem čeho se vše motá v prvním a druhém dílu. To, co je asi nejděsivější na celém světě. A pak přijde závěrečný díl, kdy postavy jednají najednou naprosto nelogicky, Katniss se nominuje na jednu z nejprotivnějších knižních postav a kniha je najednou celá, celičká o politice. Tenhle díl není nic jiného, než politický boj, který je ale nudný. Nechápu, proč autorka i v závěrečném dílu nezachovala předchozí rámec hladových her. Proč nemohlo k "převratům" docházet za pomoci jich. Třetí díl by najednou nevypadal jako něco úplně jiného, než předchozí dva. A možná by tam nechyběla pořádná akce. Ta, která v Síle vzdoru pro mě byla pouze naprosto nucená. Ke všemu se tady projevil Rowlingovský komplex - neschopnost zabití hlavní postavy kompenzuje masakr v podobě zabití spousty nepodstatných a nějaké té vedlejší postavy... Ne, ne. Tohle prostě zničilo celou sérii.

5. Knihy Jo Nesba

Tady to bude trochu jinak. Od Nesba jsem jako prvního přečetla Sněhuláka. Hned jsem ho všem musela doporučovat a přečetli si ho snad všichni moji blízcí. Ta kniha byla dokonalá! Sněhulák je jednoznačně jedna z nejlepších detektivních knih, které jsem kdy četla! Co tu teda dělá, říkáte si. Dělá tady ostatní díly s Harrym Holem. Zkusila jsem jich po Sněhulákovi několik. Nemesis, Policie... Myslím, že jich bylo ještě pár. Nic. To bylo prostě nic. Další knihy byly neskutečně rozvleklé, bez nějaké zajímavé akce či zápletky. A pak jsem zase přečetla Lovce hlav. Samostatnou knihu bez Harryho Hola... A ta byla zase perfektní. Co to sakra je? Jasně. Tady nejde o nenávist k Nesbovým knihám. Spíš nepochopení. Nechápu, jak může psát někdo tolik knih tak nekonzistentní kvality.


20 komentářů:

  1. Já mám také pár knih, které nemůžu ani vidět, ale ostatní je milují.
    Ohledně Selekce, první díl jsem četla už před několika lety a líbila se mi. Teď po delší době jsem se rozhodla pokročit a z druhého dílu jsem byla docela rozčarovaná... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako já prostě vím, že by se mi líbila, kdyby mi bylo třeba 12, ale myslím si, že třeba seriál by mohl být super i teď! :-D

      Vymazat
  2. So Selekciou úplne súhlasím. Nechala som sa zlákať krásnou obálkou, keď to vyšlo ešte v originále a dosť ma šokovali tie hodnotenia, keď sa kniha objavila aj u nás v preklade. Mala som dojem, že som čítala niečo úplne iné ako všetci ostatní.
    Tak som sa teda pustila do dvojky... a áno, vážne každý čítal to isté čo ja a stále to bol totálny klišé otras.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooo nechápu tu chválu...:/ Jako jo, být mi 12 tak i možná jo... Ale 15+ už nevím nevím...:-D

      Vymazat
  3. Ani jednu zo spomínaných kníh som nečítala a ani sa nechystam. Ale aj ja som taká ktorej sa páčia knihy ktoré málokomu a naopak, knihy ktore iní miluju ja zas neviem dokopat ku koncu. A to isté platí aj o filmoch. Hold sto ľudí sto chutí a je super ze si vieme vybrať.

    OdpovědětVymazat
  4. Selekci ani třetí díl Hunger games ráda nemám. :D A Jo Nesboho jsem nečetla. :D :)

    OdpovědětVymazat
  5. Se Selekcí naprosto souhlasím. Naprosto prvoplánová hrůza, ze které čišelo jak se autorka snaží co nejvíce vydojit, aniž by se dokázala rozhodnout, co chce vlastně psát.
    Třetí díl Hunger Games nemohu soudit, protože jsem ho nečetla. Přečetla jsem první dva díly a líbily se mi, ale když jsem slyšela některé spoilery na třetí díl, úplně mě to odradilo. Normálně nechci nechávat série nedočtené, ale tohle je jedna z mála, u kterých jsem s tím smířená.
    Od Nesba jsem zatím četla Netopýra a nebylo to nic hrozného, ale žádný zázrak také ne. Hlavně, když si vezmu, kolik lidí Nesba zbožňuje. Určitě si plánuju přečíst aspoň toho Sněhuláka, protože mi bylo řečeno, že první díl je asi nejslabší, takže tahle série ještě dostane šanci.
    Trhlinu jsem nečetla, ale chystám se na ni. Uvidím, jestli se mi bude líbit.
    Milénium je ale jedna z mých nejoblíbenějších sérií. Pokračování od Lagercrantze do toho nepočítám, protože i když se snažil, podařilo se mu naprosto vypustit většinu věcí, která Milénium nějak odlišovala a udělal z toho průměrný špionážní thriller. Na původní trilogii ale nedám dopustit. Chápu, že pro někoho může být Larssonův styl vyprávění příliš zdlouhavý, ale já se v těch jeho detailech vyžívala. Naprosto mi sedlo jakým způsobem budoval napětí, i to, jak komentoval politickou i společenskou situaci. A jeho ženské postavy se od sebe daly rozeznat a každá z nich měla svou vlastní nenahraditelnou úlohu - což je jedna z věcí, kterou Lagercrantz poslal do kytek.
    Každopádně s většinou článku souhlasím. I u toho Larssona svým způsobem vím, o čem je řeč, jenom to mně osobně vůbec nevadilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je jasné, že každému se líbí něco jiné a jsem ráda, že ty Millenium líbí. :-)
      Ten Nesbo, já si myslím, že jednou se k němu taky ještě dostanu... Ono být ty knihy poloviční, možná bych je i přelouskala a průměrně hodnotila, ale 600 stran nic moc detektivky je prostě naprd...:-/
      No a Selekce... Škoda slov! :-D

      Vymazat
  6. Selekci jsem četla, zprvu se zdála pěkná, jenže po čase jsem musela převracet oči v sloup, protože to se opravdu nedalo. Ale jelikož jsem masochista, tak jsem pokračovala v sérii a skončila to Dcerou. Protože ta kniha je ještě horší než ty předchozí. A ta hlavní hrdinka? Bože můj, zlatá America.
    U Hunger Games 3. dílu jsem opět očekávala hry, jenže smůla. No, nakonec mi to ani nevadilo a docela jsem byla spokojená.
    Zbylé knihy jsem z tvé pětky nečetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si snad tu Dceru přečtu, zajímalo by mě, jak moc děsný to je...:-D :-D
      Já bych právě ráda další "hladovky" :/

      Vymazat
  7. Skvělý článek :) Taky mám takové knihy, které nemám v oblibě a přitom je všichni milují :) Třeba Trhlinu a trilogii Milénium. Ale Selekce byla příjemná oddechovka a Hunger Games taky :)

    OdpovědětVymazat
  8. Selekciu som čítala jednotku a dvojku a súhlasím, táto séria skrátka nie je pre mňa a hlavnú hrdinku som chcela zastreliť :D HG trojka ma tiež bavila najmenej, niektoré pasáže sa neskutočne vliekli. Zvyšok som nečítala, tak neviem posúdiť :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Ach, Selekcia, ako ja ju neznášam! :D Sme na tom podobne a s tvojim názorom sa stotožňujem, pretože tá kniha...bŕŕŕ, radšej na ňu ani nespomínať :D
    Trhlina od Kariku je neskutočne vychvaľovaná, no videla som na ňu recenziu u Inferno na polici a poviem ti, po knihe nikdy nesiahnem. Ako aj ty píšeš, je to všetko možné, len nie horor a k tomu strááášne nudné dielo...
    Hry o život zbožňujem, aj posledný diel, takže v tomto smere sa s tebou nestotožním, no chápem...ani moja sestra nemala veľmi v láske posledný diel, no mňa skutočne bavil a bolo to skvelé! Teda, mne osobne sa veľmi páčil :)
    Jo Nesbo - tak knihy od neho som ešte nečítala, takže neviem, ale ani ma veľmi neláka...no dobre, trošku áno, tak uvidíme, či mu dám šancu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodne doporučuji Trhlinu nečíst :-D :-D
      Já tomu Nesbovi dám ještě šanci... Dám a dám a dám! :-D

      Vymazat
  10. Takže začnu Trhlinou, já ji četla a mě se to líbilo - ano, vypravěč byl docela nesympatický. Ale bylo to fajn. Možná se mi to tolik líbilo, protože jsem neměla moc velké očekávání - četla jsem od autora už jinou knihu a ta se mi moc právě nelíbila - také skrze to, že je to horor a právěže mi to tak nepřišlo a vadilo mi, že kniha vypadá, že je dlouhá a přitom měla jen velká písmena a proto byla tlustá. Také jsem přemýšlela nad tím, jestli to byla zpověď nebo to bylo celé vymyšlené...

    Nesbo - líbila se mi od něj jedna knížka - fakt moc. Ale ty příběhy s Harrym Holem mě nějak nechytly, skrze detektivní příběhy mi to přijde jako průměr - přitom třeba kamarádka je z nich taky nadšená. Selekce má hezké obálky a přemýšlela jsem, že bych možná se na ni koukla, ale pak jsem si řekla, že to nemá cenu :D.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)