@bettypavkova

sobota 26. ledna 2019

"Pětka" - Pět knih, které bych si chtěla přečíst znovu poprvé

Znáte to taky? Ty zvraty! Ten děj! Ty postavy! Tahle kniha byla prostě tak dobrá, že závidíte všem, koho čeká teprve poprvé! Takových mých pět knih Vám představím ve dnešním článku. :-)

5. Pýcha a předsudek - Jane Austen

Pýcha a předsudek je jedna z mých nejoblíbenějších knih. Jde o tak nádhernou knihu plnou geniálních myšlenek... A také nádherného romantického příběhu. Výjimka potvrzuje pravidlo a to přesně pro mě je Pýcha a předsudek. Jak romantiku nečtu, nevyhledávám a nemám ráda (pokud se tedy neodehrává v době války, to je potom jiná...), tak Pýchu a předsudek zbožňuju.
Pýcha a předsudek je pro mě dokonalým relaxem, sladkým příběhem a perfektním čtením na jaro, kdy ji čtu skoro každoročně. 
Pokud jste Pýchu a předsudek nečetli a nebo hledáte nějaké fajn čtení k maturitě, rozhodně byste ji měli zvážit. Nejsem jediná, kdo ji tolik miluje.
Pro mě je to rozhodně jedna z top klasik a knih celkově a já bych prostě chtěla znovu  nevědět, jak to s Elizabeth a panem Darcym dopadne...:-)

4. Dvůr mlhy a hněvu - Sarah J. Maas

Young-adult fantasy série ze světa víl a smrtelníků s hlavní hrdinkou Feyre otřásla knižním světem. Dlouho jsem se bránila a nakonec neodolala a přečetla. První díl, Dvůr trnů a růží je lepší průměr. Druhý díl je však něčím neskutečným. Literatura v kategorii YA není tím nejlepším, co se najde, to nemůžeme popírat. Málokterá je opravdu kvalitní - Dvůr mlhy a hněvu je výjimkou.
Kniha je plná zvratů a přesně na ty bych chtěla zapomenout a užít si je znova.
Znova bych se také chtěla zamilovat do jednotlivých postav, které jsou v této sérii opravdu úžasné.
První ani třetí díl není tak dobrý, tady musím vybrat právě ten druhý, který je opravdu fenomenální.
Je to bichle... a úžasná bichle!

3. Vyhoďme ho z kola ven - Ken Kesey

Díky maturitě jsem se dozvěděla o existenci knižní předlohy slavného Přeletu nad kukaččím hnízdem. Film jsem dodnes neviděla, protože se bojím, abych si nezkazila prožitek. Vyhoďme ho z kola ven je totiž naprosto geniální. Příběh je vlastně hrozně komický a tragický v jednom. Charaktery jsou perfektní, různorodé. U knihy si s velkou pravděpodobností i zabrečíte. Prostředí psychiatrie je originální, obzvlášť dobou vzniku knihy. Jde o poměrně zajímavý náhled na tehdejší společnost. Z těch "hodnotnějších" knih, které jsem kdy četla je Vyhoďme ho z kola ven rozhodně tím nejlepším a pravděpodobně se jedná o nejkvalitnější knihu,která se mi zatím dostala do ruky. Chci zapomenout na závěr i některé scény... Chci se do nich ponořit znovu. A rozhodně doporučuji k přečtení všem...


2. Prokletí Salemu - Stephen King


Prokletí Salemu byla druhá kniha, kterou jsem od Stephena Kinga přečetla a neskutečně jsem se do ní zamilovala. Je to "upírovka". To co na téhle knize zbožňuju jsou ale postavy. Už jsem to říkala mnohokrát... King prostě umí psát perfektní charaktery. A umí se vypořádat s obrovským množstvím postav v jedné knize - nenajdete zde nikoho, kdo by si byl podobný s někým jiným. Každý kladný hrdina má nějaké negativní vlastnosti a každý záporák má hloubku a něco, co Vás na něm prostě zaujme. Prokletí Salemu byla jedna z prvních knih u které jsem si po jejím prvním dočtení řekla, že si ji chci přečíst znovu poprvé. To už se mi bohužel nepovede, ale alespoň ji budu číst hodně často...




1. Harry Potter - J. K. Rowling


Tak tak a ne jinak. Jaká kniha by mohla být na prvním místě mezi těmi, které bych chtěla zapomenout a přečíst znovu úplně poprvé? Jasně že celá série Harryho Potter. Myslím, že každý kdo ho miluje to má stejně. O Harrym Potterovi toho bylo napsáno už spousta (a já tu zrovna u psaní článku koukám na Ohnivý pohár). Je to dokonalá série a já bych si chtěla znovu užít objevování tohoto magického světa. Znovu bych si chtěla oblíbit postavy a znovu bych chtěla odhalit ty největší záporáky! A znovu bych chtěla poprvé vidět i filmy, které jsou také dokonalé a ságu perfektně doplňují.Tahle série je prostě famózní, nechápu, jak Rowlingová dokázala vymyslet to všechno a tak dokonale. "Nepodělat" žádný díl... Neskutečné, neskutečné, všemi milované a pro mě jednoznačně to, co bych chtěla znovu číst poprvé úplně nejvíc! :-)

A jaké jsou vaše knihy, které byste chtěli zapomenout a přečíst si ještě jednou poprvé? :-)

17 komentářů:

  1. Super článek... Harry Potter také patří mezi mé TOP :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Přeletu bych se nebála. Já ho považuji za jeden z nejpovedenějších filmů dle knihy. Shodou okolností jsem knihu četla chvilku před tím, než jsem viděla v tv film a prostě wau. Forman a jeho geniální výběr herců prostě nemá chybu. Hodně to na mě zapůsobilo. Pýchu a předsudek mám velmi ráda v seriálové podobě z devadesátých let a i díky němu jsem si pak přečetla knihu a začala všeobecně víc číst. To mi bylo nějakých 12 - 13 let v té době.

    OdpovědětVymazat
  3. Dvůr mlhy a hněvu bych si chtěla přečíst! Harry Potter a Jane Austen miluji!!

    OdpovědětVymazat
  4. Ze zmíněných jsem skoro nic nečetla, ale se zapomenutím Harryho Pottera souhlasím. Taky bych chtěla zapomenout a zopakovat si jej. :3

    OdpovědětVymazat
  5. Prokletí Salemu bych si ráda přečetla. Zrovna čtu Řbitov rvířátek a nedávno jsem přečetla Cujo. Za mě je King prostě skvělý a všechny jeho knihy mají úžasný nádech tajemna. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělý článek! :D
    Četla jsem pouze Pýchu a předsudek a nemůžu nesouhlasit. Ten příběh je skvělý! Letos se chystám na Dvůr trnů a růží, takže dvojka mě určitě nemine, stejně tak třetí díl Harryho Pottera. Zatím nevím, jaký knižní díl bude mým nejoblíbenější, ale z filmů to je čtvrtý, Ohnivý pohár. ♥
    A má kniha, kterou bych si chtěla přečíst poprvé, je Nikdyuš. Ten svět je fenomenální, totálně mě uhranul a překvapil. Jednak z logického hlediska, a následně z funkčního! Dosud nedokážu pochopit, kde na to autorka našla tu fantazii! Pokud jsi Nikdyuš nečetla, koukej to hned napravit! :D ♥

    OdpovědětVymazat
  7. Parádní článek. Také bych našla takové knihy, u kterých bych chtěla zapomenout děj a číst je znovu. A HP k nim rozhodně také patří.
    Jinak Vyhoďte ho z kola ven jsem dosud nečetla, ale film Přelet nad kukačím hnízdem jsem viděla a rozhodně doporučuji.

    OdpovědětVymazat
  8. Harryho bych si klidně zopakovala znovu také :D ! Je to prostě srdcovka. Knihu Pýcha a předsudek už si chci dlouho přečíst, tak třeba se k ní někdy dostanu.

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
  9. I also want to read pride and prejudice.

    OdpovědětVymazat
  10. Z těchto knih jsem četla jen Harryho Pottera, zaujala mě ta třetí, to by mohl být příběh pro mě :)

    OdpovědětVymazat
  11. Pýchu a předsudek bych si moc ráda přečetla. A s Harry Potterem souhlasím, toho bych si klidně přečetla úplně od znova poprvé:)

    OdpovědětVymazat
  12. Harry Potter je jasná volba i pro mě, zvlášť pokud jde o nová ilustrovaná vydání. I Pýcha a předsudek, kde bych ocenila i jiný překlad (iritovalo mě, jak Lizzie překládali jako Lízinka). Ještě bych si ráda přečetla znovu-poprvé Watchmeny od Alana Moora nebo Jasno lepo podstín zhyna od Sary Baume. Ach jo, ten seznam by rostl dál a dál .-D

    OdpovědětVymazat
  13. Taky bych si Harryho chtěla přečíst znovu poprvé. Naprosto nechápu, jak mi tehdy tolik věcí mohlo uniknout. :D

    OdpovědětVymazat
  14. Pýchu a předsudek mám moc ráda a plánuji si jí přečíst někdy znovu. Budou to čtyři roky, co jsem knihu četla naposledy. Mrzí mě, ale že ji nemáme v povinné četbě :(
    U Dvoru se mi líbily všechny díly. Takže bych si je znovu poprvé chtěla přečíst všechny. Dvůr mlhy a hněvu jsem ale četla nedávno podruhé a musím říct, že mě nezklamal. Dokonce jsem se do knihy zamilovala mnohem více než napoprvé.

    OdpovědětVymazat
  15. Jediné co bych si mohla přečíst znovu je Harry Potter :D A určitě si ho přečtu.. jen co se prokoušu povinnou :D

    OdpovědětVymazat
  16. Bezva nápad na článek, je vtipné, že mám na blogu svoji "pětku" a mám v ní také Pýchu a předsudek :). Akorát trochu jiná pětka. Ale kdybych si znovu něco chtěla přečíst poprvé, tak tam určitě Pýchu také zařadím a HP též :).

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)