@bettypavkova

neděle 16. června 2019

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - Michaela Učňová


Věčně živým tématem moderní doby jsou nejrůznější diety, výživné ingredience, zaručeně zdravé polotovary a moderní postupy úpravy potravin. Přitom stačí tak málo - znovuobjevit životadárnou sílu přírodních produktů, tradic a umu našich předků a umět využívat bohatství nabízeného přírodou.

Novinkou měsíce je pro červen kniha Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli. Když jsem se o tom, že to v červnu bude právě tato kniha z Edice ČT, měla jsem strašnou radost. V neděli v podvečer totiž ještě před nedávnem bylo možné sledovat stejnojmenný seriál, který jsme s mamkou moc rády sledovaly hned z několika důvodů. Člověk si přece jenom všechno nezapamatuje, takže jsem byla moc ráda, že budu mít doma hezky všechno "černé na bílém". :-)

Už nějakou dobu tak nějak razím heslo, že všichni žijeme zbytečně složitě. Naši předci žili střídměji a mnohem víc v souladu s přírodou a jak hezky se jim žilo, aniž by své peněženky i přírodu přehnaně zatěžovali. Nebojte se. Seriál ani kniha 
Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli vás nebude nabádat k odhození veškeré techniky v dál a k vrácení na stromy. Jen se vám bude snažit předat tipy, které by vám mohli zpříjemnit a i obohatit váš život. Tipy, které bývaly zcela běžné a na které se dnes už zapomíná.

Ráda bych vám teď zmínila některé kapitoly, které v knize najdete. Jsou zde kapitoly, které se jednotlivě věnují jednotlivým druhům zvířat (slepice, husy, králíci a další...), brambory, pereme a čistíme, ovoce, stromy a dřevo a mnoho dalšího. Osobně mě velice potěšila například kapitola, která se věnuje pivu. Jak kvůli tomu, že pivo je prostě tekutý chléb tak kvůli tomu, že fotografie z pivovaru, které jsou zde použité jsou z pivovaru v našem městě.

Největší částí knihy jsou recepty. Jak recepty ve smyslu "čistících prostředků" (co použít na jaké skvrny a podobně), ale také samozřejmě recepty na různé tradiční a i finančně nikterak náročné recepty. Velká část receptů je zde z masa. Přesto, že já maso nejím, našla jsem zde spoustu zajímavých bezmasých receptů, na které mám zálusk. Recepty z masa nevnímám nijak negativně, přesto, že já je nevyužiji. Nejsem extrémista a chápu, že ne pro každého je to, že by si měl maso odříkat. Nikoho neodsuzuji a naopak na této knize oceňuji, že lidi nabádá k návratu k přírodě a k tomu, aby zvířata měli svá vlastní a zajistili jim tak hezký a spokojený život.

Na samotném začátku knihy je i vysvětlena myšlenka tohoto seriálu a jeho knižního zpracování. K návratům do "minulosti" se vyjadřují na začátku knihy i jednotlivý autoři a rozhodně doporučuji nepřeskočit i tuto část.

Už se moc těším, až vyzkouším Valašské podlesníky, Jarní svitky nebo třeba pampeliškový džem. Stejně tak zkusím přírodní čističe místo těch chemických, které rozhodně nic dobrého do domácnosti nepřinesou. A masové recepty? I ty u nás najdou uplatnění. Je skvělé, že nejsou nikterak složité... otestuji je na svém příteli.

Já věděla, že z knihy 
Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli budu nadšená. Seriál je úžasný. S myšlenkami, které jsou zde prezentovány se naprosto ztotožňuji... no  z knihy jsem nadšená stejně tak. Je nádherně zpracovaná, plná fotografií, přehledně členěná a má i nádhernou obálku. Tohle je nádherný kousek pro každého, kdo si váží přírody a nejen civilizace. Vzhledem k tomu, jak moc hezká kniha je, bude podle mě i nádherným dárkem.

Za poskytnutí knihy 
Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli k recenzi děkuji literární kampani Novinka měsíce. Na jejich webu (tady) se o knize dozvíte mnoho informací a můžete si prolistovat i několik stran. :-)

9 komentářů:

  1. Možná že by tato kniha byla i pro mě. Líbí se mi myšlenka "žít s přírodou" a nezatěžovat ji, je právě to nejlepší, co teď můžeme udělat. Sama si vyrábím nějaké domácí prostředky, takže z tohoto hlediska by kniha byla určitě fajn. Třeba bych narazila na něco nového :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hi, thanks for visiting my blog. :-) By the way, this book looks really interesting. Thanks for sharing.

    Kisses

    OdpovědětVymazat
  3. Interesting post dear! thanks for sharing, xx

    OdpovědětVymazat
  4. Moje babičky se umí starat o zahrádku, dobře vařit, háčkovat, plést a hádat se s dědečky. :D

    OdpovědětVymazat
  5. To zní moc dobře. Mamka na tento seriál také koukala a já jen sem tam. Což věřím, že tuhle knihu bych mohla mamce sehnat, věřím, že by se jí hned líbila. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Taky jsem s mamkou koukaly a moc se nám série líbila. :) To, že vyšla i kniha je super. Doma nahlásím a jistě se po ní podíváme... :)))

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)