@bettypavkova

pátek 28. června 2019

"Pětka" - 5 nejlepších knih prvního pololetí 2019

První pololetí roku 2019 je skoro za námi. Do konce června asi už žádnou knihu dočíst nestihnu. Proto jsem se rozhodla vám dát vědět, jakých pět knih se mi za tenhle půl rok líbilo nejvíc. Vybrat je nebylo vůbec lehké a tak jejich pořadí berte trochu s rezervou. :-) 


5. Outsider


Outsider. Na první pohled tak trochu jiný King, který se až v druhé půlce knihy stává "klasickým" Kingem. Spousta podobností s trilogií Pan Mercedes - a tu já miluju. Spojuje se s ní ale jedna menší nevýhoda. Outsider vám právě sérii Pan Mercedes vyspoileruje. Je tedy dobré zvážit,zda si nejprve nechcete přečíst právě zmiňovanou trilogii. Celkově jde však o perfektní, brutální a neuvěřitelně čtivý příběh. (A už jsem na něj nalákala i člověka, co zatím četl od Kinga pouze Řbitov zvířátek a je nadšený!). Recenzi najdete tady.

4. Furyborn


Furyborn pro mě bylo asi nejočekávanějším fantasy letošního roku. Natěšená jsem na něj byla již od doby, kdy jsem zjistila, že vycházet bude. Proto jsem měla obrovskou radost, že se ke mně dostala kniha v reading copy.
Jít do knihy s takovými očekáváními může být poměrně problematické a může způsobit poměrně jednoduše zklamání. Přesto, že jsou recenze na Furyborn poměrně různé, já byla naprosto nadšená. Příběhy rozdělené do více časových linek jsem si v poslední době velmi oblíbila a tady fungovaly perfektně. Netrpělivě očekávám pokračování, nutně ho potřebuju. Prolog mě na něj totiž velmi navnadil! Recenzi na Furyborn najdete tady.

3. Růženky


Můj milovaný King. Tentokrát v kombinaci s jedním ze synů, Owenem. Nejprve bych chtěla říct, že moje zkušenosti s druhým Kingovým synem, píšícím pod pseudonymem Joe Hill, jsou jen ty nejlepší. Tudíž jsem i velmi nadšeně očekávala, jak se ukáže druhý z Kingových synů. Musím konstatovat, že kombinace s tatíkem zafungovala skvěle. V Růženkách se spojují klasické prvky "starého dobrého" Kinga s novějšími, osvěžujícími kousky.Těžko říct, jestli s nimi přišel právě Owen, ale docela bych i řekla, že ano. Prostě to funguje perfektně. Recenzi najdete tady.

2. Zlatý dům


Rodinné ságy mě vždy bavily, ale Zlatý dům ve mně vyvolal přímo mánii v hledání nových. Zároveň se ale bojím, že se mi nebude žádná líbit tolik, jako Zlatý dům. Příběh bohaté židovské rodiny zasazený do doby před první světovou válkou a během ní. Autorka naprosto nádherně popisuje prostředí, ale i lidské chování. Hlavní hrdinku, Greta, mi naprosto učarovala. Na svou dobu svérázná dívka, která je vtipná a pohotová. Kniha mi poměrně rozšířila obzory o samotné době, ve které se odehrává. Recenze tady.

1. Jasno, lepo, podstín, zhyna


Do této knihy jsem se zamilovala. Naprosto. Dodnes, když na ni vzpomínám, to bolí. Kniha je ve své podstatě strašně smutná. Zároveň je ale neuvěřitelně krásná. Autorka je malířka a je to vidět. Její popisy a hra s barvami za pomoci slov jsou neuvěřitelné. Aby toho nebylo málo, jedním z hrdinů je pes Jednooko. Druhým hrdinou je jeho páníček. Podivín, ale zároveň naprosto úžasný člověk. Tahle kniha u mě aspiruje na pozici jedné z top knih. Upřímně, nedivila bych se, kdybych si ji letos přečetla ještě jednou. Opravdu mě uchvátila a je to jedno obrovské doporučení. Recenze je k přečtení tady.

A jaké byly vaše "top" knihy za první pololetí roku 2019? Určitě mi dejte vědět do komentáře! Případně mi dejte vědět, jestli jste četli z některých mých topek a jak se vám líbila. :-)


15 komentářů:

  1. Já si snad myslím, že překladatelka Jasno lepo, podstín, zhyna snad dostala i nějaké ocenění za překlad, ale možná se mýlím, každopádně to vypadá opravdu zajímavě!

    OdpovědětVymazat
  2. Top knihy za první pololetí r. 2019:
    5. Ze života Bulíka - Pokračování Dextrových příběhů
    4. Komturova smrt
    3. Mlčení jehňátek
    2. Vzpoura pražské kavárny
    1. Muž, který sázel stromy

    Žádnou knihu z top knih jsem nečetla, ale chtěla bych si přečíst Jasno, lepo, podstín, zhyna a Zlatý dům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oboje je moc super!
      Já z tvého seznamu četla Mlčení jehňátek... několikrát. Miluju ho :-) I film! :-)

      Vymazat
  3. Toho Stephena Kinga bych si taky někdy měla přečíst, když je tak vychvalovaný. Vlastně by mě zajímaly některé ty knížky, které už jsem viděla zfilmované, třeba Carrye. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Carrie je jeho prvotina a názory na ni se podle mě docela liší, mně se líbila skvěle a na začátek s nímbych řeklaže dobré. I proto, že je tenká. :-) A jsou tam vložené různé výpovědi a tak...:-) Moc se mi líbila.:-)

      Vymazat
  4. Nečetla jsem ani jednu a přiznám se, že nejsem moc velký fanoušek Stephena Kinga. Jeho novinka mě vůbec neláká...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jasné.:-) Podle mě Kinga lidi buď milují, nebo nesnáší. :-D

      Vymazat
  5. Furyborn by som si chcela prečítať, vidieť ju takmer všade :) Ani ostatné nevyzerajú zle, ďakujem za tipy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, je všude. Názory se liší, ale já jsem tábor naprostých nadšenců. :-)

      Vymazat
  6. Na Furyborn se také chystám a láká mě i nový King :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se Furyborn bude líbit. :-)
      A Kinga určitě zkus. Je skvělý. :-)

      Vymazat
  7. Zo zmienených kníh som nečítala nič, ale Zlatý dům vyzerá dosť dobre.:) Moje topky, fuu, ani neviem, čo som kedy prečítala. :D Ale určite tam niekde bude Ódinovo dítě a Wicked Saints. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Jediné, co jsem četla, byly Růženky. Ale z dalších zmíněných knih bych si chtěla přečíst Outsidera a Jasno, lepo, podstín, zhyna. Ale otázka je, kdy se k tomu dostanu, jelikož momentálně mám naprosto jiné plány. :D

    OdpovědětVymazat
  9. Z tvého výběru jsem četla jen Jasno, lepo, podstín, zhyna a naprosto s tebou souhlasím. Je to opravdu silná kniha, plná zajímavých myšlenek a přesto, že se v ní vlastně nic zásadního nestane, v mysli čtenáře zůstane ještě dlouho. :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)