@bettypavkova

pondělí 8. června 2020

"Pětka" - Pět filmů, které byly natočeny podle knižní předlohy a vážně stojí za to!





5. Než jsem tě poznala

Je-li libo poplakat si, Než jsem tě poznala je tu přesně pro vás. Jak knižní předloha, tak samotný film, oboje stojí za to. Já jsem první viděla film, takže jsem možná lehce ovlivněná a asi se mi líbil i o špetičku víc, ale výraznou roli v tom jistě hraje i obsazení, které je podle mě perfektní.
Příběh je to dojemný, kapesníčky si připravte. Na mě, jak to tak bývá, zapůsobil dojemněji film než kniha. Rozhodně se ale seznamte s obojím. Jojo Moyesová, autorku knihy, asi není třeba dlouze představovat. Na kontě má spoustu románů. Nejslavnějším ale stále zůstává právě Než jsem tě poznala.

Bridget Jones Diary, movie, and Renee Zellweger image

4. Bridget Jonesová

Trilogie i Bridget Jonesové je velmi známá. Ta filmová. Je to přesně ten případ, kdy spousta lidí nemá o knižní předloze potuchy. Upřímně? Tady to až tak nevadí. Kniha je fajn, také je vtipná, ale filmy jsou mnohem lepší. Opět zde (alespoň pro mě) hraje důležitou roli výborné obsazení - hlavně ta sexy mužská část. :-)
Existují tři filmy, dva starší a jeden skoro nový. Ten nejnovější - Dítě Bridget Jonesové poměrně schytává kritiku, ale víte co? Mně se líbí možná úplně nejvíc. Sice tam trochu chybí taková ta, dnes již trochu "retro" atmosféra minulých dílů, ale tenhle film mě rozesmál nejvíc.

film, Stephen King, and amethysthe image

3. Mlha

Film Mlha vznikl podle jedné z nejlepších povídek od mistra Kinga. Takže ještě aby tady nebyla, že? Špetka sci-fi, špetka hororu, špetka apokalypsy, stísněné prostředí a - pozor - úplně jiný závěr než v knize. A stejně se mi ten film líbí! On totiž sám King řekl, že závěr ve filmu je snad ještě lepší, než ten jeho. A to už je co říct. Konec filmu je trošičku velkolepější, než ten v povídce. Oči jsem valila pořádně. Doporučuji oboje. Rozhodně perfektní, pokud se chcete seznámit s Kingovou tvorbou. Ať už přímo s tou jeho, nebo s tou, která byla podle jeho předlohy natočena.

Výsledek obrázku pro charlie and the chocolate factory

2. Karlík a továrna na čokoládu

Geniální propojení spisovatele a režiséra. To se stalo přesně tady Roald Dahl, úžasný spisovatel knih (nejen) pro děti a naprosto geniální a praštěný řežisér Tim Burton. Ano, mluvím o tomto novějším Karlíkovi. Barevná, bláznivá a zároveň neskutečně milá podívaná. Mám ji spojenou s příjemnými chvilkami a bavím se u ní pokaždé. Karlíka si asi zase pustím někdy před Vánoci, protože k nim pohádky patří a já mám jednoznačně radši tyhle novější.

elizabeth bennet, keira knightley, and pride and prejudice image

1. Pýcha a předsudek

Pýcha a předsudek. Moje milovaná kniha a i film. Ano. Opět ten novější a opět jsme u toho, že je perfektně obsazený. Kdo by nemiloval pana Darcyho? A Matthew Macfadyen ho ztvárnil naprosto perfektně. Celé prostředí filmu a chování postav je úžasné a jde o jeden z mých nejoblíbenějších filmů celkově. Rozhodně doporučuji i jednu z mých nejoblíbenějších knih - jeho předlohu. Milá, nezkažená doba a zároveň silné ženské hrdinky. To je Pýcha a předsudek a tento film ji ztvárnil dokonale.

Jaký je váš nejoblíbenější film podle knížky? A co ty z mého seznamu, viděli jste nějaký a máte ho rádi? :-)

Obrázky a gify jsou čerpány z weheartit.com :-)

7 komentářů:

  1. Mlhu a Bridget Jonesovou jsem neviděla. Mlhu nevím jak by mé bojácné já zvládlo :D Ale Bridget Jonesovou bych zkouknout mohla :)

    OdpovědětVymazat
  2. jéé,většinu jsem viděla nebo četla, takže skvělý tipy! :)
    Sarushef blog

    OdpovědětVymazat
  3. Zbožňuju Karlíka a továrnu na čokoládu. Když je možnost se na něj podívat, tak si ho ráda zopakuji. :) Jen bych chtěla zkusit i tu knižní předlohu. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Karlík a továrna na čokoládu, to je srdcovka :) A Než jsem tě poznala taky :) Ale největší srdcovka podle knihy, to je Pán prstenů a Hobit :)

    OdpovědětVymazat
  5. Kromě Mlhy všechny znám a můžu jedině souhlasit. :) Pýchu a předsudek v tomhle zpracování naproto miluju, Než jsem tě poznala a Bridget mám také ráda. Všechno jsou to srdcovky, které se vždycky ráda pustím. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Mlha je super :D

    Jinak doporučji knihu The Help - Černobílý svět . To je taky pecka :D

    OdpovědětVymazat
  7. Než jsem tě poznala je nádherný film, na konci vždycky brečím... knihu jsem bohužel nečetla. Stejně tak miluju filmy Bridget Jones a hrozně jsem tehdy plánovala, že si budu muset přečíst knížky, ale nějak z toho sešlo :D Vidíš, úplně jsi mi to teď připomněla.

    lucyvillain.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)