@bettypavkova

úterý 16. června 2020

"Pětka" - Pět knih se zvířecími hrdiny, které si musíte přečíst


Kdo by nemiloval zvířata. Jasně, jsou mezi námi i tací, co je si z nich úplně nesedají na zadek, ale já je miluju. Naprosto nejvíc. Takže se rozhodně nevyhýbám knihám se zvířecí tematikou. Proto bych vám dneska ráda představila pět skvělých knih, kde se zvířata objevují. A je to pět knih pro dospělé čtenáře. Tak se pojďte mrknout na článek a nechte se inspirovat. :-)

5. Psí poslání
Psí poslání asi bude znát hodně z vás. Před pár lety to byl knižní hit. Později dokonce i filmový hit (mimochodem film taky doporučuji). Knížka je ve své podstatě smutná, ale pro mě byla hlavně plná naděje a toho, v co se snažím věřit a doufat. V knize se setkáváme s mnoha psy, rodinami a neskutečně hlubokými mezi lidskými i lidskopsími vztahy. Autor se psů drží a tak už si od něj můžeme přečíst další dvě psí knihy, obě dvě jsou moc fajn, ale jednička pro mě vede. Letos by od autora měla vyjít čtvrtá psí kniha, tak se moc těším.

4. Pes
Pes od Kerstin Ekmanové je takové jednohubka, ale možná už jste o ní u mě párkrát slyšeli. Jsem z ní totiž nadšená. Zjistila jsem, že asi úplně nesedne každému, ale mě naprosto pohltila. Hned na první pohled mě zaujala nádherná obálka. A obsah? Celý příběh je o štěňátku, které "bojuje" s drsnou severskou přírodou. Kniha je nádherná, autorka píše nádherně, místy poeticky, přírodu popisuje bezchybně. Do Psa jsem se naprosto zamilovala a mám v plánu pořídit si od autorky i nějaké další knihy, protože mě opravdu zajímá, jestli je v jejích knihách severská příroda popisována vždy tak nádherně. Na Psa si můžete přečíst i recenzi u mě na blogu: tady.

3. 25 gramů štěstí
Další kniha, kterou jste u mě na blogu a instagramu mohli už několikrát vidět. Snažím se ji ukazovat jak jen to jde, protože mě uchvátila. Je to opět tenčí kniha, ale nádherná a dokonce v ní najdete i několik fotografií. Kniha nám představuje ježečky. Hlavní hrdina knihy nám představuje svojí "ježčí" cestu, jak se dostal k tomu, že založit záchrannou stanici pro ježečky. Přesto, že kniha není klasickou beletrií, čtení je to skvělé, čtivé, neskutečně roztomilé, ale i edukativní a dozvíte se zde spoustu zajímavých informací. Doporučuji ji všem zvířecím milovníkům a klidně i jako dárek pro nějakého jiného zvířecího milovníka. Recenzi na ježečky najdete tady.

2. Dalajlámova kočka
Tentokrát něco pro fanoušky kočiček (a že já jsem velká kočičí lady. Doma máme čtyři dámičky se špičatými oušky!). Dalajlámova kočka nás jednoduše seznamuje s hodnotami budhismu. A činí tak pomocí kočky, která je, jak název napovídá, přímo kočkou Jeho Svátosti. Knížka je úsměvná, vtipná, ale nesmírně chytrá. Myslím si, že mnoho milovníků zvířat může k budhismu částečně inklinovat a některé jeho myšlenky na sebe převést. Dalajlámova kočka byla knihou, která mě donutila zajímat se více o samotný budhismus a roztomilá kočka je jen příjemným bonusem. Určitě se chystám i na další knížky od Davida Michieho. Má i knížky o psech, tak zkusím určitě i ty. Recenzi na Dalajlámovu kočku najdete tady.

1. Jasno lepo posstín zhyna
Další kniha, kterou propaguju jak jen to jde. To je Jasno lepo podstín zhyna. A nebojte. Kniha je v češtině. Příběh je nesmírně smutný, pochmurný, ale zároveň i nadějeplný. Sálá z něj neuvěřitelně silný vztah muže a psa, kterého si adoptuje. Pes je jeho jediným přítelem a vzhledem k hendikepu který má, je pojmenován Jednooko. Jasno lepo podstín zhyna je další, nádherně napsanou knihou. Autorka je původně malířka a z knihy je to nesmírně poznat. Hra s barvami v textu hraje významnou roli a úžasným způsobem podporuje atmosféru knihy. Jasno lepo podstín zhyna je jednou z nejlepších knih, co jsem kdy četla a určitě si ji brzy přečtu podruhé. Je nádherná. Nesmírně smutná, ale nádherná. Recenzi na ni najdete tady.

Četli jste nějakou z knih? A jak se vám líbila? Nebo se na nějakou chystáte? A jaká je vaše nejoblíbenější "zvířecí" kniha? Jsem jedno velké ucho a těším se na vaše komentáře! :-)

2 komentáře:

  1. Psí poslání jsem četla, jako jedinou z výš zmíněných knih, a teda, nikdy na něj nezapomenu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem Jasno lepo podstín zhyna a můžu jedině souhlasit. :) Příběh obsažený v poměrně útlé knížce stojí za to a i jazyk, kterým je kniha vyprávěna má něco do sebe. :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)