@bettypavkova

čtvrtek 9. listopadu 2017

Amy a Roger Na cestě - Morgan Matsonová


Amy se na léto dvakrát netěší. Její máma se rozhodla přestěhovat na druhý konec země a Amy má teď za úkol dovézt její auto z Kalifornie do Connecticutu. Problém je, že od té doby, co její otec zemřel při autonehodě, se Amy není schopná posadit za volant. Děsí ji to. A v tu chvíli přichází na scénu Roger, prý starý přítel rodiny (jak tvrdí Amyina matka), který má také v plánu road trip přes půlku Států. Nejkratší možná trasa je naplánovaná, tak stačí vyrazit… Proč to ale nevzít zábavnější cestou? Udělat si pár zajížděk rodičům natruc a poznat Ameriku? Pomůže to oběma, aby se vyrovnali sami se sebou a zacelili bolavé rány?



Trochu šílená jízda Amerikou + špetka romantiky = báječné čtení nejen na léto! Navíc s přidanou hodnotou spousty obrazového materiálu a playlistů připravených přímo pro vaše uši, aby se vám lépe četlo! 


Jak jste možná z předchozí recenze pochopili, young adult literatura pro mě byla temným literárním místem. Po naprostém zklamáním Selekcí jsem se dlouho bála sáhnout po jakékoliv YA knize.
Vlastně čistou náhodou jsem narazila na eshopu na knihu Amy a Roger - Na cestě. Přiznám se, že mě zaujala cena 90 korun a délka přes 400 stran. O knize jsem si začala z náhlého popudu zjišťovat víc a strašně mě zaujala grafickým zpracováním a v neposlední řadě samozřejmě i obsahem. Slibuje totiž roadtrip po USA se špetkou romantiky. Procestovat autem USA je můj sen a měla jsem chuť na něco jednoduššího a tak jsem po knize musela sáhnout.

Kniha mě nadchla. Je krásnou ukázkou toho, že i YA literatura bez akčního, fantasy děje může obsahovat nadstavbu, která přinese něco víc. V této knize je to kupodivu dosti temné téma. Je to téma rodinné tragédie, která zapříčiní vlastně celý příběh. Vzhledem k tomu, že jsem zažila stejnou tragickou událost jako hlavní hrdinka mohu s klidem říci, že popis jejich pocitů byl přesný. Tak nějak autorku (i podle věnování) podezřívám z toho, že sama nezažila pouze takový roadtrip, ale i tuto náročnou situaci.

Kniha je skvěle zpracovaná, je dělená do částí, které mapují jednotlivé státy roadtripu. Ke každému státu zde nalezneme „zápisový deníček“ s fotografiemi, zajímavostmi o daném státu, účtenky z fastfoodů a dinnerů, ale také playlisty, které si hlavní dva hrdinové při své cestě pouští. Nečekejte však cestopis. Zabývá se několika místy z jednotlivých států, není geografická ani kartografická. To je možná jedna z vítek, které ke knize mám. Asi bych ocenila v knize tohoto tématu trochu více reálií a detailnějších popisů jednotlivých míst.
Je psaná lehce, čtivě – tak jak se to od YA literatury očekává. Jak jsem již zmínila výše, kniha vám může i dát něco na víc v podobě vážného tématu, kterému se bohužel někteří nevyhnou. Přesto, že se kniha snaží být pozitivní, tento stín se táhne celou knihou, ale ukazuje nám, že i po velkém trápení existuje cesta ven. Mně například ukázala to, že moje reakce na obdobnou situaci nebyla přehnaná, ale běžná...
Možná to jediné, co mě zklamalo je to, že zde nebylo trochu jasněji řečeno „deprese“. Hlavní hrdinka se s nimi očividně potýká, ale nikde to na rovinu řečené není. Mladšímu čtenáři by tento fakt mohl uniknout.

Amy a Roger na cestě jsou po dlouhé době knihou, kde jsem si zamilovala hlavní postavy. Budou mi vážně chybět. Oba dva byli realisticky vykreslení a sympatičtí. Jednali logicky (až překvapivě moc logicky, s tím bývá problém i u literatury pro dospělé, natož v YA). Opravdu jsem se s nimi sžila a během pár posledních stránek mi došlo, že chci ještě a ještě a ještě. A on byl bohužel konec.

Samozřejmě nejde o nějakou umělecky hodnotnou literaturu, ale jde o příjemnou oddychovou knihu, která má co říct i lidem, kterým už není nějakou dobu náct. Vzhledem k tomu, za jak směšnou cenu se prodává – jděte do ní. Jde opravdu o skvělou odpočinkovou knihu, která není žádnou červenou knihovnou. Samotnou mě překvapilo jak moc mě kniha bavila a jak moc příjemná mi byla a kupodivu mi dala i „něco na víc“. Určitě vám ji mohu doporučit. Knihu hodnotím 95%.


6 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze :) Na knihu jsi mě rozhodně nalákala, vypadá to na pěknou romantickou oddechovku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Romantika je tam spis druhotna, ale kniha je to rozhodne skvela a oddechova!:-)

      Vymazat
  2. Kniha jako stvořená pro léto, já si ji náramně uźila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je, myslím, že v létě dám rereading, ale užila jsem si ji i teď :)

      Vymazat
  3. Taky jsi mě opravdu nalákala touto recenzí, to už je podruhé ze dvou případu, máš na to talent! :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)