@bettypavkova

sobota 30. prosince 2017

Má Lady Jane - Cynthia Hand, Brodi Ashton, Jodi Meadows



Historie se nemusí brát příliš vážně… Dopřejte si královskou zábavu!
Jana Greyová má za sebou totéž, co řada šlechtičen před ní: svatbu s naprosto cizím mužem. Navíc má tu smůlu, že sňatkem se ocitla přímo uprostřed politického komplotu, který svrhl z trůnu jejího bratrance, krále Eduarda, a z ní udělal královnu. Na celých devět dní! Má opravdu vládnout, nebo řešit, že má hrad plný spiklenců a její novomanžel se ve dne proměňuje v koně? 
Originální fantasy na motivy historických událostí, které ale nebere příliš vážně. Čeká vás dokonalý černý humor, nadsázka, láska, dobrodružství a dokonce i troška magie.

O knížce Má Lady Jane jsem se dozvěděla díky knižním blogerům a youtuberům. Byla skoro na všech blozích a mě zaujala extrémně. Přesto, že pro mě YA četba není prioritní, byla Má Lady Jane první knihou z vánočních dárků od mamky, po které jsem sáhla. Tak moc mě zaujala. Mám ráda historii. Přesto, že spíš moderní dějiny, zajímám se o ty starší a tak jsem uvítala něco z toho prostředí. Také mě zaujala obálka. Nejsem člověk, co kupuje knihy podle obálky, ale tato mě opravdu hodně zaujala – je vtipná a podle mě hlavní hrdinku perfektně vystihuje. A také – ta naše česká je dokonalá, asi tak o milion procent hezčí, než ta originální.

Knížka Má Lady Jane není nic pro lidi, kteří špatně snáší hraní si s dějinami. Samozřejmě knihu nemůžete brát jako učebnici historie – to určitě ne. Musíte brát v potaz, že tu jsou kouzla. Více méně jde o to, že Jana se dostane ke koruně v době, kdy proti sobě bojují dvě „skupiny“ lidí – ti, co se ve zvířata mění a ti, co ne. Tak to asi (bohužel) v reálu nebylo, stejně jako jiné věci, všem nemění to nic na tom, že jde o skvělou knihu.

Díky tomu, že je kniha zamýšlená pro mladší, se skvěle čte. Za to děkujeme nejen trojici (čtete správně, trojici) autorek, ale samozřejmě i překladatelce. Jde o ten typ knihy, kterou přesto, že má kolem čtyř stovek stran, přečtete za několik hodin. Kapitoly nejsou extrémně dlouhé, což já oceňuji (mám mnohem radši knihy dělené do krátkých kapitol) a každá je psaná z pohledu jiné osoby. Střídají se pohledy Jane, Eduarda a Janina manžela, což přináší zajímavé pohledy na různé situaci, či politické názory a samozřejmě i vztahy. Na druhou stranu, mohl být v knize poměrně slušný „wow efekt“, kdyby byla psaná pouze z pohledu Jany a nebo byl pohled od jedné postavy v jednu chvíli opominut.
Nechybí zde ani romantika, ale není prvoplánová, kýčovitá. Je neskutečně příjemná a hlavně i poměrně uvěřitelná – hlavní postavy jsou vůči sobě neskutečně sarkastické, někdy protivné – a to podle mě do reálného světa patří.
Postavy jsou na mě všechny působily sympaticky. Hlavně sarkastická Jana byla skvělá. Ne zrovna často mě knihy opravdu, nahlas rozesmějí a Janiny hlášky a náhledy na různé situace to dokázaly několikrát.

Rozhodně se mi líbily myšlenky postav – představte si, že je vám třeba deset a jediné myšlenky vašich rodičů jsou na to, jak nejlépe a nejrychleji vás provdat. Potom následuje váš úkol, co nejrychleji zplodit potomky. Ono to v té době muselo následníky trůnů a děti ze šlechtických rodin opravdu jistým způsobem děsit.

Sečteno a podtrženo, prosím, přečtěte si Lady Jane. Je to sranda, vážně. U čtení si odpočinete, ale i pobavíte. Vlastně si chvilkami budete říkat, jak to sakra dopadne. Strašně jsem si oblíbila i všechny hrdiny. Dobrou zprávou je, že v originále už vyšel druhý díl této série (a třetí buď teprve vyjde nebo už vyšel? Nejsem si teď, omluvte mě, jistá). Doufám, že nám Fragment přinese i další díly, protože já se rozhodně s Janou, Eduardem ani s G nechci ještě rozloučit a chci si přečíst o jejich dalších dobrodružstvích, radostech a starostech. Knize dávám 90% a rozhodně ji doporučuji – hlavně nám, slečnám, dámám, či paním, které si chtějí odpočinout a zasmát se.

11 komentářů:

  1. Pěkná recenze, knihu bych si vážně moc chtěla přečíst. :) Chystala jsem se na ni, nějak jsem se k ní ale nedostala. Teď jsi mi ji připomněla, takže se na ní znovu zaměřím. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Jak už jsem ti psala, moc hezká recenze. Kdybych knihu neměla přečtenou, určitě by mě díky tvé chvále zaujala. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze :) Možná se do knihy pustím také :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavá knížka, historické knížky moc nečtu, ale takhle recenze je skvělá.
    BLOG: Svět nad hlavou

    OdpovědětVymazat
  5. Pokud knížku někde uvidím, určitě si ji přečtu. Ta obálka je nezapomenutelná a věřím, že i uvnitř je knížka moc pěkná. :)

    PS: To černé písmo není skoro k přečtení. :/
    PPS: Šťastný nový rok! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aháá :/ Ono záleží právě na tom, jak má kdo hozenou obrazovku a blogspot mi to odmítá přenastavit, už jsem to několikrát zkoušela na bílou, jako jsou komentáře a prostě to nejde :-( budu muset někoho poprosit a´t se mi na to mrkne, ale děkuju za upozornění! :-)

      Vymazat
    2. Edit: tak už vím, bílé je jen když to píšu přímo v blogspotu a nepřekopírovávám si to z wordu, budu to dělat naopak, nejprve blogspot a pak kopírování do wordu :-)

      Vymazat
  6. Kniha vypadá opravdu zábavně a určitě si ji někdy přečtu :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)