@bettypavkova

pondělí 15. ledna 2018

Vražda v Orient-Expresu - Agatha Christie




K napsání jedné z nejslavnějších detektivek inspirovala anglickou královnu zločinu nezvykle krutá zima, která v roce 1929 způsobila, že legendární Orient-expres uvízl na své pravidelné cestě Balkánem ve sněhových závějích. Jen co vlak zastavil, zamrzly stroje a cestující i posádka zůstali na několik dní ponecháni napospas svému osudu… Každý se svým tajemstvím, každý se svou záhadnou minulostí…

Hercule Poirot, jehož Agatha Christie učinila hlavním aktérem příběhu, nastupuje do Orient-expresu v Istanbulu, neboť je naléhavým telegramem žádán, aby se vrátil zpět do Anglie. Ve vlaku jeho pozornost upoutá bohatý Američan Ratchett; ten později Poirotovi nabídne vysokou odměnu za to, že jej ochrání před hrozícím vražedným pokusem. Belgický detektiv návrh odmítá – a následujícího rána je Američan ve svém kupé nalezen mrtev, s řadou bodných ran!


Stydím se. Bože jak se stydím, že až letos jsem se seznámila s Agathou Christie. Já milovnice detektivek jsem se s jejich královnou seznámila až na sklonku svých jednadvaceti let! Bylo mi jasné, že to bude jízda. A jízda to byla.

Mám pocit, že představovat takhle slavnou knihu je až skoro zbytečné, ale určitě se najdou někteří jako já. Ti, co knihu ještě nečetli a doufám, že je na tuto fenomenální detektivku třeba nalákám.
Na jednu stranu se kniha čte neskutečně dobře, prakticky sama. Na druhou stranu to ale rozhodně není kniha pro někoho, kdo nechce přemýšlet. Byla by to totiž neskutečná škoda a mnoho by mu toho uteklo. Hercule Poirot je totiž geniální a pokud se nebudete na děj soustředit a nebudete nad ním přemýšlet, nebudete mít šanci polapit jeho geniální dedukce ani z poloviny.

Co se postav týče je jich tam opravdu mnoho, takže nějaké blízké vztahy si nemáte šanci, v poměrně útlé knížečce, vypěstovat. Na druhou stranu dodává tento jistý "distanc" větší objektivnost a přiblížení Poirotovi. A samozřejmě také zvyšuje dávku mrazivosti. Překvapilo mě, že se nijak blízce nespřátelíte ani s Poirotem. Líbila se mi jeho jízlivost, ale nic víc se o něm nedozvíte. Ovšem je to moje první kniha (a určitě ne poslední) s Poirotem v hlavní roli. Doufám, že v jiných knihách se o něm dozvím více. Je to rozhodně zajímavá postavička...

Kniha je členěná do tří částí. V první se stane vražda, ve druhé jsou výpovědi svědků a ve třetí "Hercule Poirot přemýšlí" a dobere se k závěru. Jednotlivé kapitoly jsou krátké a to přispívá k neskutečné plynulosti a lehkému čtení - a je to podle mě jedna z věcí, která poukazuje na to, že paní Agatha byla opravdu mistrem svého řemesla.

Na knize je samozřejmě velice lákavé prostředí. Cestující odtrženi ve vlakovém vagonu, obklopeni sněhovými závějemi a "vrah je mezi námi". Člověka přepadne mrazivý pocit, když si představí, že by se v této situaci mohl naleznout...

Další plus za mě dostává kniha i díky vydání. Četla jsem jí v tom novém, filmovém (přiznávám se, že obálky edice, ve které Christie vychází mě nijak nezaujaly a působí na mě lehce nudně) vydáním, které je podle mě nádherné. Obálka se mi opravdu neskutečně líbí. Písmo v knize je o něco větší než bývá běžné a proto se kniha čte snad až moc rychle. :-)

Od knihy nečekejte současnou detektivku s jednoduchým dějem. Musíte myslet, ale pokud detektivky máte rádi, budete Vraždu v Orient-Expresu milovat. Je třeba brát v potaz, že nejde o detektivku, která by se dala srovnávat s těmi současnými. Nenaleznete zde žádné brutální popisy, akci... Přesto, že výsledek nepůsobí příliš uvěřitelně a providitelně, tou "prostotou", která celý děj provází, uvěřitelný je. Rozhodně knihu doporučuji, dle mého to je jedna z knih, kterou by měl přečíst každý vášnivý čtenář. Pokud Vás čeká maturita a máte vstřícného učitele, zkuste se poptat, zda byste si ji nemohli zařadit do maturitního seznamu knih. Rozhodně byste nelitovali. Knihu rozhodně doporučuji, kdybych neviděla před jejím čtení film (byl to ten starý, bylo mi asi 12 a neskutečně mě nadchnul), měla bych z knihy rozhodně ještě větší prožitek. Dle mého jde o jednu z knih, kde je rozhodně lepší prvně číst a pak vidět. Přesto knihu určitě doporučuji. Hodnotím ji 90%.




9 komentářů:

  1. Pěkná recenze, od autorky jsem ještě nic nečetla, protože moc nemusím detektivky. :) (což je trošku problém) Ráda bych ji ale někdy přeci jen vyzkoušela. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, myslím si, že Christie je něco, co nadchne i někoho, kdo má rád promyšlené příběhy a situace i když detektivky extrémně nemusí. Myslím, že by si určitě ocenila to, co zvládla vymyslet, protože to je opravdu geniální a jsem zvědavá, jestli stejně geniální budou další její knihy. :-)

      Vymazat
  2. Knížku jsem dostala na vánoce (přesně s touto filmovou obálkou), moc se na ni těším. Agatha je prostě Agatha :-) Kdo má rád detektivky, u ní nikdy nešlápne vedle. Brzy se do ní musím pustit :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Na Agathu Christie narážím poslední dobou nějak často. Asi znamení? Nemůžu říct, že bych detektivky nečetla, třeba Sherlocka zbožňuju, ale Agathu jsem ještě nečetla. Ani jednu knihu! Možná začnu tady tím? uvidím, každopádně mě jsi teda recenzí nalákala ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdo má rád Sherlocka, zamiluje si podle mě i Agátu, takže určitě - směle do ní! :-)

      Vymazat
  4. Knížky od Agathy si chci přečíst už hodně dlouho, ale pořád se k nim ne a ne dostat. Ale určitě se to časem poddá. Navíc Orient Expres je jedna z hodně oblíbených knih, takže ta mi nemůže ujít.

    OdpovědětVymazat
  5. Já Agathu Christie miluju a Poirota znám snad nazpaměť, myslím seriálového. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Super recenzia, priznám sa, že som bola lenivá si pozrieť aj film, ale asi je čas, to napraviť :))

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)