@bettypavkova

pátek 2. února 2018

Devět dní - Zuzana Strachotová



Věřit a nepochybovat. Lee Parker věří, Sera Trantorová věří – pouze každý něčemu jinému. Vleklé války nejen že měly fatální dopad na tvář přírody, ale rozdělily lidstvo na dva nesmiřitelné tábory. Životním krédem kněžích je askeze. Hlavními hodnotami jsou čistota, zbožnost a také absence citu. Proti této nesmyslné víře stojí Povstalci, kteří bojují za návrat původního světa. A jejich přesvědčení je neméně houževnaté, jak brzy na vlastní kůži pocítí Parker, nejlepší voják z elitní jednotky Jestřábů a vykonavatel kněžské vůle, který má jasný úkol: přivést do Citadely Povstalkyni Seru živou. Ovšem ani Seřiny pevně vštěpované morální zásady nezůstanou ušetřeny tvrdé zkoušky. Brzy však oba shledají, že uprostřed nezmapované divočiny budou muset čelit novému nebezpečí – záhadnému atmosférickému jevu známému jako Růžová bouře, z jejíchž purpurových blesků dosud nevyšel nikdo živý. Budou Sera s Leem první a budou to ještě vůbec oni? Otočil se snad svět naruby, nebo byl takový i předtím? Dva úhly pohledu, dvě přesvědčení. A pravda ukrytá někde úplně jinde.

Rozhodla jsem se, že v letošním roce dám více šancí současným českým spisovatelům, hlavně těm začínajícím a právě Devět dní byla kniha, kterou jsem tuto moji čtenářskou fázi chtěla zahájit. Jde o postapo/sci-fi se špetkou fantasy... Prostě něco, co příliš nečtu. Proto jsem se knihy trochu bála. Bude mě bavit? Ale něčím mě prostě upoutala. 

Můžeme začít už obálkou. Tak nějak mám v hlavě zafixováno, že obálky českých autorů bývají slabší. Kýčovité nebo nezajímavé, prostě "nic moc". (Díky Bohu se to už ovšem začíná měnit). Devět dní má obálku nádhernou, profesionální a při prvním pohledu vás nenapadne, že nejde o knihu profláklou v zahraničí, která se dostala na náš trh. Do knihy jsem se tedy pustila a panebože, to bylo něco!

Dá se říct, že základ příběhu je totožný s jinými. Svět je rozdělen - v tomto případě do dvou částí. Povstalci a Citadela. Dvě strany s naprosto rozlišnými názory. A my se samozřejmě setkáváme s dvěma hrdiny - Citadelaňanem a Povstalkyní. Začala bych právě nimi. Už dlouho se žádnému spisovateli nepovedlo to, abych k jeho hlavním hrdinům tolik přilnula. Oba mi byli sympatičtí i když každý samozřejmě jiným způsobem. Autorka jim ovšem vytvořila zajímavou a logickou minulost, děsivou přítomnost  doufám, že i zajímavou a dobrou budoucnost. Jednání postav bylo v celé knize logické a uvěřitelné, ovlivňováno city přesto, že Citadela city a emoce odmítá a zakazuje.

Kromě všeho jiného autorka vymyslela i nová (předpokládám, že lehce zmutovaná) zvířata a rostliny. Díky názvům (turopalma, vlkuma), které zvolila opravdu dobře a trefně, nedělá čtenáři problém představit si jednotlivé přírodní části světa představit bez předlouhých popisů, na druhou stranu bych se o těchto tvorech a rostlinách klidně dozvěděla ještě něco víc.

Autorka píše velice čtivě a ve spojení s neskutečně napínavým dějem je o skoro vražedná kombinace. Knihu hltáte jedním dechem a nechcete ji ani na chvíli odložit. Celkový příběh je vystavěn velice dobře. Graduje. Postupně je akčnější a akčnější, napínavější i dojemný a dokonce čtenáři přináší několik šoků. Netušíte, že se něco stalo a pak jste z toho naprosto traumatizovaní. Co právě akce týče, je rozhodně dobré ji ještě více zmínit. Autorka sama ovládá bojová umění a tím pádem je logické, že na bojových scénách si dala záležet a jsou rozhodně jedním ze zajímavých prvků. Jde rozhodně o akční knihu a o zmíněné bojové scény zde není nouze. Pro mě osobně to bylo něco nového, nejsem v knihách na takovéto detailní popisy zvyklá a rozhodně to bylo zajímavé. Bojová scéna člověku před očima neproběhne jako jedno rychlé "bum", ale může si představit, jak spolu postavy bojují skoro krok po kroku, kam přesně soupeře udeřily, jak se otočily... Možná by to na Vás mohlo působit nudně, ale není tomu tak, žádná bojová scéna nebyla zbytečně dlouhá a jednotlivé souboje do knihy prostě zapadaly.

Kniha mě nadchla, její čtení jsem si neskutečně užívala. Jde o první díl z připravované série a já doufám, že autorka co nejrychleji napíše díly další. Opravdu se nemůžu dočkat na pokračování příběhy o Seře a Leem. Knihu jsem dočetla před pár hodinami a už teď mi chybí. Ještě bych ráda dala k dispozici odkaz na web, který ke knize autorka vytvořila. Naleznete zde novinky, mapy, popisy světa, ale také grafické portréty všech postav... Výborná doplňková věc ke čtení. Web naleznete na adrese http://www.devetdni.cz/ a rozhodně se na něj mrkněte, možná i on Vás na knihu ještě více naláká.
Knihu bych doporučila rozhodně všem, kteří mají rádi "nové světy". Pokud se Vám líbilo třeba Hunger Games, tato kniha by Vás měla opravdu neskutečně bavit. Je totiž ještě lepší. V procentech jsem knihu hodnotila 90%.

14 komentářů:

  1. <3 super recenze! Malouše svět knih :)

    OdpovědětVymazat
  2. O knihe som ešte nepočula, takže ďakujem krásne za tip, postapo a fantasy ja môžem, takže si túto knihu pridávam na zoznam kníh, ktoré by som chcela prečítať :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě kniha podle mé reakce na ni zaujala, doufám, že se Ti bude líbit jako mně. :-)

      Vymazat
  3. O knihe počujem prvý raz, ale znie to ako niečo pre mňa. Rada by som sa na ňu pozrela, takže sa po nej určite porozhliadnem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem ti o knize dala první info právě já. :-P :-)

      Vymazat
  4. O knížce jsem už slyšela a četla jsem i docela pochvalné recenze, takže jsem ráda, že i tobě se líbila. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Dystopia nie je nič pre mňa zvládla som jednu v rámci minuloročnej výzvy. Radšej dobré fantasy. Ale tiež sa snažím podporovať slovenských a českých začínajúcich autorov, pretože sa medzi mnohými nachádzajú skutočne zaujímavé tituly. Pre mňa teda nie, ale aspoň viem čo odporúčať keď prídu mladé kočky a budú sa pýtať po dystopii.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také tenhle žánr nevyhledávám a trochu jsem se toho bála, ale nakonec to bylo vážně super. :-)

      Vymazat
  6. Děkuju za recenzi! Nalákala jsi mě :)

    OdpovědětVymazat
  7. Super recenze! :-) Myslím, že s tebou naprosto souhlasím. Myslím, že se máme dál rozhodně na co těšit :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)