@bettypavkova

neděle 25. února 2018

Wonderland: Země divů - Jennifer Hiller




Země divů (Wonderland) je zábavní park v jednom malém americkém městě ve státě Washington. Park, v němž nechybí dům hrůzy či muzeum klaunů, funguje jako lákadlo pro turisty a současně zdroj obživy pro celé město. Přinejmenším do chvíle, kdy je v jeho areálu objeveno rozkládající se lidské tělo. Onoho dne, kdy je mrtvola nalezena, nastupuje coby zástupkyně šéfa místní policie Vanessa Castrová. A jako kdyby toho stále ještě nebylo málo, mizí rovněž mladý chlapec, který v zábavním parku pracoval. Vanessa, která začíná oba případy vyšetřovat, zjišťuje, že během posledních deseti let bylo podobných zmizení již více. Řádí zde snad kdosi, kdo unáší a vraždí mladé chlapce? A jak to všechno souvisí se zdejším zábavním parkem? Vanessa se přestěhovala do malého města, aby unikla své vlastní minulosti. Nepostavila ale místo toho sebe i svou rodinu rovnou do středu tajemné hry zákeřného vraha? Jenže tato hra teprve začíná a její konec nedokáže nikdo ani odhadnout.

Klaun na obálce. Brrr nesnáším klauny a celkově kohokoliv s jakoukoli maskou. Přesně proto jsem ale po této knize sáhla. Obálka působí strašidelně. Ve finále však dostanete klasickou detektivku, ovšem ze zajímavého prostředí - zábavního parku.

Malé městečko žijící (a přežívající) prakticky jenom díky slávě jmenovaného zábavního parku je rozhodně zajímavým dějištěm příběhu. Maloměsta většinou v knihách přináší překvapivě více tajemství než velkoměsto a právě Seaside má tajemství opravdu spousty.

Hlavní hrdinka - Vanessa - je jednou z nejsympatičtějších členek policie, na které jsem v knihách kdy narazila. Přesto, že má problematickou minulost, není zhroucená, nepropadá alkoholismu a má v hlavě jasně srovnané priority. Což se mi opravdu líbilo. Začínám být alergická na typickou šablonu - policista = alkoholik v depresích. Vanessa byla překvapivě i příjemná ke svému okolí, což většina hlavních detektivů v knihách postrádá. Prostě Vanessa Castrová byla takovou hrdinkou, která vám snad ani nemůže být nesympatická. Je uvěřitelná, dělá chyby, ale je pouze člověk. Oblíbíte si ji, tedy doufám, protože já si ji oblíbila moc a strašně ráda bych si s ní přečetla další knihu.

Příběh je opravdu napínavý. Měla jsem různé teorie, kdo by mohl být "hlavním záporákem". Konec je poměrně překvapivý. Míra vaše překvapení se bude rovnat tomu, kolik detektivek jste přečetli. Pokud milujete knihy od Deavera, vraha možná odhalíte dřív, než hlavní hrdinka a kniha vám nebude připadat až tak originální. Deaver je však Deaver a mě Jennifer Hiller neskutečně překvapila. Knihu bych zařadila mezi nejlepší detektivky, co jsem četla a rozhodně si budu muset od autorky přečíst něco další. Píše totiž opravdu čtivě. Na detektivní příběh možná až překvapivě čtivě. A kombinace čtivosti a napínavého děje dělá z Wonderlandu knihu, kterou nebudete chtít odložit.

Léto, malé americké městečko, zábavní park, sympatické postavy, napínavý děj a super čtivost. Já si myslím, že je naprosto zřejmé, že já knihu můžu jednoznačně doporučit. Přesto, že na Goodreads má kniha hodnocení necelých čtyř hvězdiček, já ji hodnotila plným počtem. V procentech bych dala 90. Vraha jsem přece jenom, díky zkušenostem s panem Deaverem objevila trochu dřív. Pokud chcete s detektivkami začít, nebo je máte rádi, rozhodně po Wonderlandu sáhněte.

12 komentářů:

  1. Pěkná recenze, kniha vypadá zajímavě, ale hlavně děsivě. Už jenom ta obálka mě odrazuje, ze strachu co bych našla uvnitř. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :-) Prostředí, které je na knize ukázáno je rozhodně jednou z nejlepších věcí na knize. :-)

      Vymazat
  2. Povedená recenze :) Kniha nevypadá špatně, může být docela zajímavá, ale - nesnáším klauny :D když bych ji měla na poličce nad postelí, tak bych se té obálky bála :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :-) Máme to stejně, ale proto jsem po knize sáhla... Ale klauni tam byli pouze okrajově. V To je to jiná klaunovská lahůdka. :-D

      Vymazat
  3. Pěkná recenze. :) Od autorky mám doma Řezníka, kterého jsem stále nepřečetla, ale už se na něj musím konečně vrhnout. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :-) Určitě si ho chci také pořídit, autorka píše dobře. :-)

      Vymazat
  4. Tahle knížka mě asi moc neláká, nicméně pěkná recenze. :-)

    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
  5. Podľa obálky by som tipovala, že pôjde skôr o horor alebo thriller, než detektívku, ale to ešte samozrejme nemusí znamenať, že je to zle :D Kniha vyzerá zaujímavo a zaujalo ma najmä to prostredie zábavného parku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka je lehce zkreslující...:-D Ale rozhodně je to dost zajímavé čtení! :-)

      Vymazat
  6. Až dostanu chuť na detektivku, sáhnu asi po tetéh knížce :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)