@bettypavkova

neděle 8. dubna 2018

Dopisy, které nikdo nečetl - Iona Grey



Píše se rok 1943 a v nálety zničeném Londýně se setkávají dva mladí lidé: nešťastně vdaná Stella a pilot amerického letectva Dan. Ve dnech, kdy si nikdo není jistý tím, co bude zítra, se do sebe bezhlavě zamilují. Chvíle, kdy spolu mohou být šťastní, však trvají jen krátce. Dan odchází bojovat, ale slibuje, že se pro Stellu po válce vrátí. O sedmdesát let později vhazuje Dan do schránky poslední dopis. Jeden z mnoha, který Stelle poslal na adresu místa, kde spolu měli po válce začít žít, a na které mu nikdy neodpověděla. Otevírá ho však Jess, mladá dívka, která v opuštěném domě hledá úkryt před svým násilnickým přítelem. Když si přečte Danovy nádherné dopisy, rozhodne se, že se ho pokusí vyhledat a pomůže mu jeho ztracenou lásku najít…

O dopisech, které nikdo nečetl jsem toho mnoho slyšela. Oblíbené jsou hlavně v nejrůznějších knižních facebookových skupinách. Před několika měsíci tam byl opravdu takový "dopisový boom", kdy je každý četl a každý miloval, byly vyprodány a následoval jejich rychlý dotisk. Docela dlouho jsem se jim vyhýbala, ale nakonec jsem neodolala ani já. Příběh lásky odehrávající se na pozadí druhé světové války je pro někoho, kdo se o druhou světovou zajímá prakticky povinnost. K narozeninám jsem tedy Dopisy, které nikdo nečetl dostala a vy si můžete přečíst, jak se mi líbily.

Musím říct, že jsem četla jednu knihu, kterou mi "Dopisy" hrozně moc připomínaly - Všem statečným se odpouští (recenze tady). Obě knihy pojednávají o lásce, která se odehrává v Anglii během druhé světové války. Válka tak nějak naznačuje, že vztahy to nebudou mít úplně nejjednodušší. 

Dopisy, které nikdo nečetl se prolínají dvě dějové linky a v obou hraje hlavní roli láska. Jeden je právě ze zmíněné druhé světové a druhý ze současnosti. Obě linie jsou propojeny. V současnosti se mladá dívka dostane k dopisům, které si během druhé světové války posílali Stella s Danem (tato dívka, Jess, se tedy dostane pouze k Danovým dopisům). Nemusíte se ovšem bát, že by tento "starý" příběh byl předváděn pouze formou dopisů, není to tak. Dopisy zde jsou, ale příběh Stelly a Dana je čtenáři doručen pomocí klasické prózy.

Co se postav týče, Dan byl úžasný (Všichni milujeme Dana! Takovej Rhysand v jiné knize. :-D). Co se Stelly týče, ta mě chvílemi docela štvala. Na jednu stranu chápu, že jít si za svým snem nebylo v té době pro dívku jednoduché, hlavně v situaci v jaké byla, ale na druhou stranu v jistých chvílích šla za svým štěstím prakticky přes mrtvoly a v té nejdůležitější části se na všechno vykašlala. A její "nejlepší kamarádka"? No to byla kapitola sama pro sebe. 

Pokud máte rádi romantiku, Dopisy Vás nadchnou. Dost možná si i popláčete. Nemohla jsem se nezamyslet nad tím, jak je třeba vážit si toho, co máme a jak lehké je zničit si život a podobně. Vzhledem k tomu, že jsem o knize četla opravdu samou chválu, asi jsem čekala něco trochu "většího", tudíž bych jí dala tak 4,5 hvězdičky. V procentech zhruba 80. Jde o příjemnou, čtivou knihu se zajímavým příběhem. Pokud jste ji četli a líbila se Vám, rozhodně bych doporučila podívat se i na výše zmíněnou knihu Všem statečným se odpouští, která na rozdíl od Dopisů přináší pohled i do samotných bojů. To mi v Dopisech možná trochu chybělo a ve Všem statečným se odpouštím jsem se dočkala i tohoto. Rozhodně Vám však knihu doporučuji!

4 komentáře:

  1. Romantiku miluji a popláču si ráda. Tohle si tedy dávám na wishlist! :D ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, i mě kniha bombardovala ze všech stran. :) Mám ji na seznamu, tak doufám, že se k ní časem dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, mě příjemně překvapila, o těchto hitů už radši moc nečekám a vida...:-)

      Vymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)