@bettypavkova

středa 9. května 2018

Cinder - Merissa Meyer




Rušné ulice Nového Pekingu se hemží lidmi a androidy. Populaci devastuje smrtící nákaza. Z vesmíru tomu přihlížejí krutí měsíční lidé, kteří čekají na správný okamžik. Nikdo netuší, že osud Země spočívá v rukou jediné dívky...

Poslední dobou jsem se zaměřila na YA fantasy a tak bylo jasné, že dojde i na sérii Měsíční kroniky. Kolem téhle série jsem chodila hodně dlouho. Na první pohled mě okouzlily obálky a tak jsem se nakonec na první knihu vrhla. Jak se mi líbila a zda budu v sérii pokračovat se dozvíte v dnešní recenzi!

První co bych ráda řekla je to, že na začátku recenze vždy přináším anotaci knihy. Zde jsem použila pouze její část. A doporučila bych i Vám, pokud jste knihu ještě nečetli, přečíst si pouze tuto krátkou část, kterou najdete nad recenzí. :-) Celá anotace, která je na zadní straně knihy je opravdu hodně obsáhlá a dozvíte se v ní děj zhruba prvních 150 stran knihy. Já si ji díky Bohu pořádně nepřečetla a tak mě kniha od začátku asi bavila mnohem víc. Anotace Vám nevyspoileruje nějaké "kritické" body knihy, ale prozradí Vám toho na můj vkus až příliš mnoho.

V knize se setkáváme s hlavní hrdinkou Cinder, která žije v Pekingu a je kyborg. Napůl člověk, napůl robot. Stalo se tak díky nehodě, kterou jako malá zažila a připadá si díky tomu vyloučeně ze společnosti. Vzhledem k tomu, že jde o retelling na Popelku, najdete zde dvě sestry a zlou macechu u kterých Cinder žije. Vše se samozřejmě zamotává a zamotává a my zjistíme, že Cinder není tím, čím se na první pohled zdá a že bude muset sehrát obrovskou roli v životě všech "pozemšťanů" a možná ne jenom jich.

K hlavní postavě - Cinder - musím říct, že mi byla sympatická. Ono je to asi způsobené hodně jejím "Popelkovským" osudem. Popelka je prostě odsouzená k tomu, být čtenářům sympatická. Vykořisťovaná mladá dobračka, co víc k ní říct. Co se nějakých vnitřních monologů a hlubokých myšlenek týká, ty zde příliš nenajdete, ale to od young-adult fantasy asi moc lidí stejně neočekává. Rozhodně v knize oceňuji robůtky, kteří jsou společníky pozemšťanů a jsou prostě skvělý. (Kdo ve Star Wars nemiloval R2D2, že jo...) Doufám, že těm se dostane v dalších knihách třeba větší role... To bych opravdu ocenila.

Autorka píše neskutečně čtivě. Kniha má kolem 380 stran a já ji přečetla prakticky během jednoho dne. K tomu samozřejmě přispívá i vydání, řádkování je hodně "roztáhlé", ale pokud chcete něco, co se bude skvěle číst, tak tady určitě neprohloubíte. S tím je spojené to, že autorka nepíše nijak složitým jazykem. Věty jsou jednoduché, nenajdete zde žádná složitá souvětí a podobně. Někdo by to mohl brát jako mínus, ale podle mě to požadavky většiny cílové skupiny přesně splňuje a na knize to hodnotím spíše kladně.

Jde o další fantasy sérii pro mladé dospělé, kterých je v poslední době jako hub po dešti. Nečetla jsem jich zdaleka tolik, kolik bych chtěla, ale Měsíční kroniky mě zatím baví a už netrpělivě čekám, kdy mi přijde objednaný druhý díl - Scarlet. Jde o příběh boje dobra proti zlu, kde nesmí chybět hlavní "záporák" u kterého si odpočinete, ale nebudete se ani nudit. Na další díl se moc těším. Knihu rozhodně doporučuji a hodnotím 90%.

8 komentářů:

  1. Cinder sa mi veľmi páčila, je to výborný nápad na re-telling :-) A hoci som tak nejako vedela čo sa bude diať vôbec mi neprekážalo, čítanie som si užila. Teraz si chcem knihu prečítať aj v angličtine :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jop, tu "hlavní zápletku" s Cindřinou minulostí jsem taky tušila od začátku, ale stejně to bylo super.
      Jooo v angličtině by to mohlo být také fajn, já zatím chci v angličtině přečíst kompletně Harryho. :-) Pak by tohle mohlo jít také...:-)

      Vymazat
    2. V angličtině mohu doporučit, četlo se to snadno a pořídila jsem si rovnou i další díly v aj ;)

      Vymazat
  2. Cinder mám už pár let doma, myslím, že jsem to někde vyhrála. A moc ráda bych si to přečetla, třeba ještě letos. Tak snad na to v létě dojde řada. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Cinder patří k mým nejoblíbenějším knihám, o tom nelze debatovat! :)

    Jinak máš moc krásný vzhled blogu! :o

    OdpovědětVymazat
  4. Skvelá recenzia, mesačná kroniky sú naozaj vynikajúce a kvalitné čítanie :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)