@bettypavkova

pátek 15. června 2018

Panský dům - Anne Jacobs




Augsburg 1913
Mladá Marie nastupuje jako kuchyňská pomocnice v impozantní vile, sídle průmyslnické rodiny Melzerů. Zatímco si děvče ze sirotčince vydobývá své místo mezi personálem, panstvo si užívá zimní plesové sezony, v níž má být uvedena do společnosti nejmladší, krásná dcera Katharina. Jenom Paul, dědic rodiny, se drží stranou společenského mumraje – dokud nepotká Marii...

Panský dům člověka upoutá na první pohled už nádhernou, zimní obálkou. Mě zaujal i tématicky. Slibovaná, třídílná rodinná sága. Do knihy se první ponořila moje babička a byla z ní nadšená, takže jsem neváhala a sáhla po ní brzy také.

Od knihy nečekejte příliš akce a "vražedného" napětí. To by asi nečekal nikdo, ale pro jistotu... Kniha přináší opravdu náhled do rodiny bohatých lidí a jako první díl mapuje roky 1913 a část roku 1914. (Děj končí atentátem na Ferdinanda d'Este). Nežijeme pouze životy smetánky, ale i jejich sluhů. Zvláště pak osud mladé dívky Marie.

Postav se knize objevuje hodně, ale osobně jsem neměla problém, že bych se v nich ztrácela. Možná úplně ze začátku mezi poddanými, ale po několika kapitolách jsem se perfektně orientovala i mezi nimi. Autorka si dala záležet na různorodých charakterech a tím pádem jednotlivé postavy perfektně rozlišila.

Kniha je neskutečně čtivá. Musím upozornit, že zhruba první třetina knihy je opravdu dějově rozvleklejší, ale mně to nijak nevadilo. Osudy postav mě bavilo sledovat i před tím, než došlo k velkým zvratům. Četla se opravdu dobře. Jde o příjemnou, tlustší oddychovku.

Četla jsme názory, že kniha je hodně inspirovaná Panstvím Downton. Nemohu sloužit. Tento seriál neznám (ale mám v plánu). Osobně bych spíše viděla inspiraci klasickými autory jako je Austenová (tou asi nejvíc). Viděla jsem v knize však i kousky z takového Tolstoje (ale se závěrem Austenové). Nejde o "ulepenou" červenou knihovnu, ale čtení to ve své podstatě sladké je. 

Kniha mě opravdu neskutečně bavila a rozhodně se chystám pořídit další díl. Líbí se mi možnost nahlédnout do společnosti dané doby. Kontrast mezi panstvem a spodinou a také otázky ženských práv, které v té době byly velice aktuální. Knihu bych doporučila ženám, které mají rády červenou knihovnu, ale i těm, které se jí spíše vyhýbají, ale občas mají chuť na něco odpočinkového, "roztomilého". Pokud jste milovník Austenové a podobných klasiků, knihu rozhodně vyzkoušejte - budete číst něco nového, co Vám ale bude připomínat vaše oblíbené knihy. Knihu hodnotím 85% a rozhodně doporučuji!

2 komentáře:

  1. Spomínanú klasiku až tak veľmi neobľubujem, každopádne kniha vyzerá zaujímavo a má naozaj krásnu a vydarenú obálku :-) Pekne napísaná recenzia, vďaka za knižný tip :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze :) Historické romány mám ráda a po tomhle pokukuju už delší doba. Doufám, že se k ní brzy dostanu. :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)