@bettypavkova

neděle 1. července 2018

Harry Potter: Cesta dějinami čar a kouzel - J.K. Rowling



Připomeňte si dvacáté výročí vydání prvního dílu Harryho Pottera a prohlédněte si neobyčejnou sbírku magických artefaktů shromážděných na výstavě Harry Potter: A History of Magic v Britské knihovně. Čekají vás učební osnovy Bradavické školy čar a kouzel od bylinkářství až po obranu proti černé magii, tisíce let pozoruhodné kouzelnické historie i magické předměty, mezi nimiž jsou doposud nezveřejněné materiály J. K. Rowlingové.

Asi každý, kdo se pohybuje v knihách, už slyšel o "Knihozemi". Albatros v této "akci" vydává dětské knihy. Největší zálusk jsem měla právě na Cestu dějinami čar a kouzel (a ještě se chystám na Nikdyuš). Přiznám se však, že od Cesty dějinami čar a kouzel jsme měla trošičku větší očekávání.

Kniha nás láká na zajímavosti ze světa Harryho Pottera. Byla sestavená ze "sbírky", kterou bylo možné vidět na výstavě v Britské knihovně. Už i díky tomu jsem od knihy čekala něco "většího". Je vidět, že kniha je opravdu pro malé čtenáře - myslím si však, že i hodně osmiletých fanoušků Harryho Pottera by ocenilo více informací k samotnému Potterovi...

Kniha se zaměřuje na vyučované předměty a je podle nich i rozdělena. Více než na samotný svět Harryho Pottera se zaměřuje na souvislosti s reálným světem. Můžete se zde dozvědět například v jakých historických pramenech byl zmiňovaný bazilišek. Všechno je však poměrně povrchní a do hloubky tématu se příliš nedostanete. Malý čtenáři asi ocení různé návody - například na věštění z ruky a podobně. Pro starší čtenáře to je asi zbytečné - ale to bych jako "mínus" knihy nebrala...

Kniha pro mě má jeden obrovský paradox - zaměřuje se na malé čtenáře, ale to nejzajímavější v knize zůstalo v angličtině bez přeložení. Neříkám, že není osmiletý fanoušek Harryho Pottera, který ho nezvládne přečíst v angličtině, ale většina to asi nezvládne. Mluvím zde o rukopisech Rowlingové. V knize naleznete několik jejích ručně psaných poznámek, případně to, jak prapůvodně vypadaly různé kapitoly jinak než ve vydané verzi - to je pro mě nejzajímavější na knize a i jsem to od ní očekávala. Podle mě by však bylo lepším krokem dané rukopisy a "původní" kapitoly přeložit například v poznámce a nenechávat je pouze v originále...

Po grafické stránce je kniha nádherná. Skvělé jsou obrázky postav, které si tvořila sama Rowlingová, aby si je lépe představila. Na druhou stranu je většina obrázků přejata od Jima Kaye, takže pokud máte doma ilustrovaná vydání Harryho Pottera, moc nového neuvidíte.

Kniha naláká svojí cenou. Doporučovaná cena je 399,-. Na eshopech ji seženete třeba i pod 250 Korun. Na druhou stranu se podle mě vyplatí připlatit si za knihy jako jsou FIlmová kouzla a podobně. Jsou sice dražší, ale podle mě dají čtenářovi více. Toho, že jsem si knihu koupila nelituji (i když to tak podle recenze možná nevypadá :-D). Harryho miluju a do sbírky je to pěkný kousek. Víckrát po ní asi ale nesáhnu - na rozdíl od výše zmiňovaných Filmových kouzel apod. Knize jsem na Goodreads dala 3 hvězdičky. V procentech bych se držela kolem 55, ale pokud Harryho milujete, nebudete úplně zklamaní. Takže - pokud máte malého sourozence, který miluje Harryho, kupte mu knihu jako dárek a pak si ji od něj půjčte! :-D

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Kniha vypadá vážně skvěle a po co jsem měla možnost vidět je po grafické stránce nádherná. Jako milovník HP bych si knihu vážně ráda přečetla. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučila bych ji prvně omrknout třeba v knihovně a pak se rozhodnout, jestli ji do sbírky přikoupit nebo ne. :-)

      Vymazat
  2. Tahle publikace je úžasná! ^^ Sama bych o ní někdy zítra nebo pozítří ráda napsala, protože se mi vážně mooc líbila. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zachytila som, že kniha vyšla, ale nemám v pláne si ju kúpiť :-) Ešte nemám napr. ani Filmové čary a ako sama píšeš, radšej by som investovala do tých :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)