@bettypavkova

čtvrtek 5. července 2018

Slečna M. - Caroline Woods



Berlín 1938 Sestry Berni a Greta vyrůstaly společně v berlínském sirotčinci. Pak ale do jejich životů vstoupí válka. Berni si začne vydělávat jako prodavačka cigaret v nočních klubech – svérázných kabaretech, ve kterých jsou porušována veškerá tabu a mnohé je dovoleno. Greta nastoupí na zdravotnickou školu. Když je nacisty donucena pomáhat při zrůdných lékařských experimentech, rozhodne se, že nastal čas rodnou zemi opustit. Nehodlá však odejít sama, bez sestry. Vše ale dopadne jinak než plánovaly. Rozhodnutí, která učiní, změní jejich vztahy i životy. Navždy. Jižní Karolína 1970 Jednoho dne dostane Janeen Moorová do ruky dopis adresovaný její matce. Je to zpověď s naléhavou prosbou o odpuštění, kterou napsala neznámá Němka. Jakou roli sehrála v tomto příběhu její matka? A proč ji tak rozrušila nedávná zpráva o tom, že byl v Americe spatřen bývalý německý důstojník SS?

Možná už jste zjistili, že ráda čtu knihy, které se odehrávají během druhé světové války. Jak beletrii, tak více faktické knihy. Slečna M. je jedna z klasických beletrií na jejichž pozadí se druhá světová válka odehrává. O knihách, které byly podobné jste si tady už mohli přečíst. Například zde si můžete přečíst recenzi na Dopisy, které nikdo nečetl a nebo tady na Všem statečným se odpouští (ne moc známá kniha, kterou ale neskutečně doporučuji - válka zde osudy hrdinů ovlivňuje mnohem více). Slečnu M. jsem si vyhlédla ještě než vyšla v českém překladu a tak se dalo očekávat, že se na ni jednou vrhnu. Dostala jsem ji k narozeninám od přítelových rodičů a teď jsem se na ni konečně vrhla.

Slečna M. sleduje příběhy několika postav. Hlavní jsou však dvě sestry, které vyrůstají v sirotčinci a my sledujeme jak se jejich osudy budou dále vyvíjet. Slečna M. se oproti jiným knihám, které se během druhé světové odehrávají, liší hlavně dvěma věcmi. Není to primárně romantický příběh (i když taková linka se tam objevuje - úplně jinak než jsme zvyklí a za to palec na horu!), ale spíše o příběh, který se věnuje vztahům mezi lidmi celkově. Druhým rozdílem je to, že sledujeme postavy v době těsně před druhou světovou válkou.

Kniha je neskutečně čtivá (přečetla jsem ji za jediný den) a postavy Vám přirostou k srdci a donutí Vás o svých osudech přemýšlet. Je zajímavé sledovat, jak děti bez rodičů ovlivní prostředí do kterého se dostanou a lidé s kterými se díky tomu budou stýkat. Zároveň nám kniha ukazuje i "přítomnost" (rok 1970), díky kterému si dokážeme jednotlivé dějové linky lépe propojit.

Kniha nás přivádí i do "drsnější", ale o to reálnější společnosti. Nesnaží se dobu nijak romantizovat, ale ukazovat i předválečné, temnější zákoutí, což z ní dělá pro čtenáře něco přitažlivějšího, než je většina podobných knih.

Kniha má podle mě také kouzlo v tom, že není typickou ženskou literaturou, kterou hodně beletrií z války bývá. Jde o knihu, kterou by si podle mě mohl bez problémů přečíst i muž a nemusel by být zklamaný. (Ale nejsem chlap, berte to tedy s rezervou :-D).

Autorka skvěle píše, jednoduše posouvá děj kupředu, ale přesto se dočkáváme i jistých detailů - zároveň nás jimi však nepřehlcuje. Kniha přináší opravdu napínavý, zajímavý a zároveň i "strašidelný" příběh, který jistým způsobem vypovídá o části společnosti dané doby (i když to je samozřejmě třeba brát lehce s rezervou). Myslím si, že o knize by mělo být více slyšet. Knihu rozhodně doporučuji a hodnotím 70%.

6 komentářů:

  1. Žánrově mě bohužel kniha docela míjí, ale i tak si myslím, že by mě třeba mohla oslovit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona válka tam je hodně na pozadí, spíše jde o ty vztahy lidí před válkou, ale jak už je ovlivňovala... :-) Třeba si ji zkus půjčit, čte se dobře a je z takového netypického prostředí pro tyhle knihy. :-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze :) Na mě bude kniha nejspíš moc válečná, ale rozhodně vypadá zajímavě. Plus má krásnou obálku. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Je skvelé, že to nie je iba romantika alebo príbeh pre ženy :-) Z tohto obdobia veľmi knihy nečítam, ale sem-tam po nejakej siahnem, takže vďaka za tip .-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tento príbeh vyzerá zaujímavo. Nemusím knihy z vojny pretože mi je potom ťažko na srdci ale zas ak je dobrý príbeh ktorý sa síce odohráva počas vojny ale nie je to vyslovene román o vojne tak to potom môžem. Hlavne také tie zamotané, plne obyčajných ľudských osudov. Tie sú super.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)