@bettypavkova

pondělí 17. září 2018

Historie SS - Hitlerovy neslavné legie smrti - Nigel Cawthorne



„Nejlepší politickou zbraní je teror. Krutost budí respekt. Lidé nás mohou nenávidět. Ale nevyžadujeme po nich lásku – pouze strach.“ (Heinrich Himmler)

Schutzstaffel (SS), brutální elitu nacistické strany, založil Hitler v roce 1925 jako svou osobní stráž. Od roku 1929 stál v čele SS Heinrich Himmler, pod jehož vedením vzrostl počet členů těchto oddílů z původních 300 na více než milion. Nelítostní fanatici v černých uniformách, bezvýhradně oddaní Hitlerovi, umučili a zotročili miliony lidí. Toto je příběh vzestupu a pádu jedné z nejďábelštějších organizací na světě. Kniha je bohatě ilustrovaná dobovými fotografiemi.



Knihy o druhé světové válce mě opravdu zajímají. Jak beletrie tak odborná literatura. A právě po jedné vzdělávací knize jsem před nedávnem sáhla. Historie SS - Hitlerovy neslavné legie smrti pojednává, jak již název napovídá, o historii tohoto "ochranného oddílu". Samotnou mě nenapadlo, jak obsáhlé téma to může být.


Základní pojmy, které jsou spojeny s nacistickým Německem zná asi každý. Asi každý i tuší, co zkratka SS vlastně znamená. Myslím si však, že málokdo ví, jak komplikovaná historie za těmito oddíly stojí, s čím vším byly spjaty a do kolika "podskupin" se vlastně dělily. Díky této knize se však dozvíte opravdu velké množství těchto informací.

Kniha je skvěle zpracovaná. Odborný text, který obsahuje velké množství informací je psaný poutavě, což je obrovská výhoda této knihy. Při pročítání klasických učebnic, či různých odborných knih jsem vždy měla problém, že informace byly podávané tak, že jsem si z nich nezapamatovala skoro nic. Autorovi této knihy se však podařilo zkombinovat informace a čtivý písemný projev, což je naprosto skvělé. Opravdu si z knihy pamatuji spoustu informací, které jsem do teď vůbec neznala a také jsem si upřesnila nejrůznější známější pojmy.

Kniha je rozdělená do deseti kapitol. Schutzstaffel, Heinrich Himmler, Noc dlouhých nožů, Válka, Waffen-SS, SS-Allgemeine, Holokaust, SS na ústupu, Norimberk a ODESSA. Samotné názvy kapitol jasně poukazují na to, že kniha opravdu obsahuje dějiny SS od samotných začátků až po jejich konec. Dozvídáme se zde i to, jak byli členové SS souzeni v Norimberku a nebo například to, kdo všechno pravděpodobně stál za tím, že se několika příslušníkům podařilo po válce uprchnout.

Rozhodně nejde o knihu do kabelky. Jde o velkoformátovou knihu, ale má to své opodstatnění. Skoro na každé dvojstraně naleznete nejrůznější fotografie. Dále se zde nachází "zajímavosti" v rámečcích. Největší radost mi udělal ten, který "převáděl" německé hodnosti do českých překladů. Myslím, že tuto tabulku ocení i lidé, kteří čtou s tématem druhé světové války primárně beletrii. Často se v ní německé hodnosti vyskytují a díky této tabulce konečně budu vědět, jakou hodnost má která z postav.
Další skvělá ve je, že autor se snaží dobu o které píše zasadit do celkového kontextu dějin a právě za pomoci výše zmiňovaných rámečků čtenáři přináší i něco málo o první světové válce a podobných, na první pohled nesouvisejících momentech dějin či jiné zajímavosti. 

Kniha je opravdu skvělá. Je plná podstatných informací a zároveň psána formou, která zaujme i laiky. Informace podává přehlednou formou, kterou doplňují černobílé fotografie. Pokud se zajímáte o téma druhé světové války a zajímá vás právě i to, proč vlastně vznikala nenávist, kterou nacisté šířili, je tato kniha rozhodně tím pravým pro Vás. Hodnotím ji na 95 %.

Za recenzní výtisk knihy Historie SS - Hitlerovy neslavné legie smrti děkuji nakladatelství Omega. Knihu si můžete objednat zde na eshopu Knihy Dobrovský.

6 komentářů:

  1. Kniha vypadá na první pohled děsivě. Určitě obsahuje spoustu zajímavých informací. Otázka je jestli není lepší nevědět. :)) Jinak vážně povedená recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Čo sa týka obdobných tém, obvykle si radšej pustím dokument akoby som mala čítať knihu. Každopádne tento tiutl vyzeár byť spracovaný veľmi dobre a to ma teší :-)

    OdpovědětVymazat
  3. To zní velmi zajímavě. Jen moc na odbornou literaturu nejsem. :) Ale recenze je velmi pěkná. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že tuhle knihu jsem zrovna včera viděla v knihkupectví. Jen jsem neměla čas si tam toho tolik prohlédnout nebo si třeba něco odnést, protože tam byl nějaký pán, co chtěl podpisy bůhvínaco a radši jsme s přítelem odešli.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji omrkni až budeš mít příležitost.:-) Je opravdu skvěle zpracovaná. :-)

      Vymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)