@bettypavkova

středa 5. září 2018

Nejtemnější část lesa - Holly Black




V lese leží na zemi skleněná rakev a v ní spí chlapec, který má na hlavě rohy a jehož uši jsou špičaté jako nůž...


Hazel žije se svým bratrem Benem ve městě Fairford, kde vedle sebe žijí lidé a kouzelná stvoření přezdívaná Lesní lid. Sjíždějí se sem turisté, aby na vlastní oči spatřili divy pohádkové říše, zejména pak rohatého chlapce. Jenže návštěvníci nevidí nebezpečí, které se zde skrývá.
Hazel a Ben si od pradávna vyprávějí smyšlené příběhy o chlapci ve skleněné rakvi. V jejich vyprávěních je on princem a oni chrabrými rytíři. Namlouvají si, že princ je jiný než ostatní Lesní lidé, kteří uzavírají s lidmi kruté dohody a číhají na turisty ve stínech stromů. Hazel ví, že není možné, že by se rohatý chlapec probudil.
Jenže přesně to se jednoho dne stane….
Celý svět se obrací vzhůru nohama a Hazel musí přijmout roli rytíře, na kterého si kdysi hrála. Je vtažena do víru nové lásky, musí se vyrovnat se zradou a rozhodnout se, na čí straně stojí. Dokáže v této roli obstát?

V podobě románu Nejtemnější část lesa se Holly Black, autorka mnoha bestsellerů, vrací k okouzlujícím pohádkovým příběhům, díky kterým se na počátku své kariéry proslavila.

Holly Black je poměrně známou spisovatelkou zaměřující se na young-adult fantasy. Konkrétně Nejtemnější část lesa můžete v současnosti sehnat za 29 Korun. I proto jsem se ke knize vlastně dostala. Jde o poměrně tenkou knihu, cca kolem 200 stran, což je na fantasy poměrně neobvyklé, no ne? Jak se mi kniha líbila se dozvíte v dnešní recenzi.

Příběh se může stát poměrně obsáhlý, což by mohlo potenciální čtenáře odradit, pokud si ho představí pouze na 200 stranách, ale určitě to tak není. Naopak byl příběh skvěle rozvržen a počet stran mu hrál jenom do karet.

Hrozně se mi líbí zasazení městečka, kde se objevují víly, do reálného světa. Popis toho, jak se díky své magičnosti stává městečko cílem spousty turistů na mě působilo realisticky. Kdyby to byla realita a nějaké takové městečko existovalo, bylo by o přesně takhle. Možná ještě ve větší míře. Upřímně nechtěli byste někam, kde jsou víly a nadpřirozené bytosti, kdybyste takovou možnost měli? Takové městečko by mělo rozhodně obrovskou popularitu.

200 stran dává možná menší prostor na propracování postav. V hlavní roli se představuje Hazel u které bych řekla, že se ji podařilo celkem pěkně a dostatečně vykreslit. Což bylo k její jisté úloze v příběhu ovšem nezbytné. Ostatní postavy (její bratr, princ apod.) takový prostor nedostávají. Víme o nich relativně dost informací, které v kostce určují jejich podstatu a jednání, ale detaily příliš neočekávejte. 200 stran knihy k tomu prostě nedává příliš prostoru. 

Co rozhodně oceňuji je jednodílná fantasy. V žánru fantasy se nám rozmohl takový nešvar. Sedm dílů je prostě málo. Přiznám se, že mě tyhle rozsáhle série spíše odrazují. Mám pocit,že utrácet za první díl je zbytečné, protože buď se mi to nebude líbit a bude mi k ničemu, nebo budu muset koupit dalších x dílů, abych se dopátrala konce. Bylo super přečíst si útlou knížku, která začínala i uzavírala fantasy děj. A byl super.

Kniha je čtivá, líbí se mi vykreslení světa víl a záhad a tajemství, které jsou s nimi spjaté. Líbilo se mi, že autorka vychází z legend a mýtů, které se ohledně víl tradovaly - například ve Skotsku.
Kniha se mi opravdu celkově moc líbila. A doporučila bych ji třeba i lidem, kteří zatím nemají příliš zkušeností s fantasy, young-adult nebo přímo young-adult fantasy. :-)
Najdete zde lásku, napětí, příšery... Tak nějak to "všechno". A za tu cenu, za kterou knihu momentálně seženete? Prostě must-have! :-)
Knize dávám 75%.

8 komentářů:

  1. Tak k téhle knížce se asi nedostanu. Momentálně čtu takové sci-fi pro mládež a je to pěkné, ale asi se pak zase pohroužím do klasiky a beletrie. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Tuhle knížku jsem četla asi před rokem a taky se mi docela líbila :) I když jsem čekala něco malinko jiného :)

    OdpovědětVymazat
  3. Holly Black prostě umí, skoro jediná autorka YA, kterou mám opravdu ráda. Z jejích knih mě nejtemnější část lesa bavila asi nejvíc, i když mi hodně připomínala její starší knihu - Daň peklu (která je taky absolutně skvělá).

    OdpovědětVymazat
  4. Super recenze :) Nevím jak se to stalo, ale kniha mě úplně minula, což je škoda, protože teď po přečtení recenze jsem usoudila, že si ji prostě musím přečíst. :))

    OdpovědětVymazat
  5. Kniha bola výborná, mám rada celkovo tvorbu od Holly Black a táto kniha rozhodne nesklamala. Skvelé prostredie, páčila sa mi tá kombinácia novodobého sveta a fantasy :-)

    OdpovědětVymazat
  6. S tou cenou jsi jistě mnohé přesvědčila. Píšu si ji na seznam must-have! Příběhy o vílách prostě miluju.
    www.karinga.blog.cz

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)