@bettypavkova

pondělí 24. září 2018

QUEEN: Rapsodie - Fielder Hugh



Kniha QUEEN: Rapsodie provádí čtenáře pozoruhodným a strhujícím příběhem britské hudební legendy. S hudebním fenoménem seznamuje čtenáře prostřednictvím svižného a zajímavého textu, citátů od členů kapely a dalších slavných hudebních hvězd a desítek atraktivních černobílých a barevných fotografií.
Když Queen vtrhli v polovině 70. let na hudební scénu, změnili tvář rockové hudby – a to doslova. Připomněli všem, že v rocku šlo vždy hlavně, a především o zábavu. S tímhle receptem uspěli víc, než si představovali ve svých nejdivočejších snech. Navíc měli Queen něco, co postrádaly všechny ostatní kapely na světě – zpěváka Freddieho Mercuryho. Freddie byl pravděpodobně největší rokenrolový showman dvacátého století.
Kniha QUEEN: Rapsodie popisuje kariéru čtveřice britských hudebníků, kteří ve své tvorbě experimentovali s glam rockem, prog rockem, hardrockem i heavy metalem. Nakonec našli svou vlastní, svébytnou hudební řeč, která z nich učinila jednu z nejslavnějších rockových kapel na světě. Jak tomu u většiny velkých hvězd světového rocku bývá, spočítat kolik Queen vlastně prodali desek je poměrně komplikované. Kapela sama potvrdila prodeje kolem 104 milionů desek, ale většina odborníků odhaduje jejich skutečnou výšku na dvojnásobek. Osmnáct jejich alb a osmnáct jejich singlů obsadilo první příčky světových hitparád.
I více než čtvrt století po smrti nezapomenutelného frontmana Freddieho Mercuryho mají Queen po celém světě miliony fanoušků. Hugh Fielder, autor knihy QUEEN: Rapsodie, mapuje cestu skupiny k celosvětové slávě a upozorňuje na významné okamžiky její strhující kariéry.
Skupina Queen patří jednoznačně mezi nejlegendárnější kapely. Hudební dějiny přepsali hned několikrát. Freddie Mercury byl snad nejlepším zpěvákem, kterého hudební svět kdy poznal.
Není divu, že kombinace 4 geniálních umělců vyvolala celosvětové nadšení. Jako obdivovatelka této kapely jsem zajásala, když jsem v edičním plánu Omegy objevila knihu, která se této skupině věnuje.
Kniha je nádherně zpracovaná. Je v ní mnoho barevných fotografií z různých dob. V knize tedy objevíte fotografie ze začátků skupiny až prakticky po současnost. Samozřejmě v knize nenaleznete pouze fotografie, ale jsou v knize tím nejvýraznějším. Autor nás však seznamuje i s historií kapely. Dozvíme se zde, jak se vlastně členové postupně sešli, dozvídáme se zde o tom, jak si vedly jejich první hity v hitparádách jednotlivých světadílů a které je vyšvihly na úplný vrchol. Dostaneme se zde i o posledních chvílích, které kapela strávila v původní čtveřici - s Freddiem. Dozvídáme se zde tedy o všech důležitých událostech, které skupiny ovlivnily.
Kniha je také doplněna spoustou citátů. Jak od členů skupiny tak ale i od jiných hudebníků, kteří oceňují dílo a show, kterou tato skupina dokázala vytvořit.
Skalní fanoušci hudby všeobecně by rozhodně neměli opomíjet skupinu Queen a k zjištění základních informací tato kniha slouží skvěle. Lidé, kteří Queen zbožňují si tuto knihu pořídit musí. Je opravdu nádherně zpracovaná. Hrozně mě bavilo listovat v ní a prohlížet si fotky, které text doplňují. Jde o ten tip knihy, ke které se budete vracet často, protože její čtení i prohlížení si budete užívat pořád do kola. Zároveň do u krásný kousek, který bude zdobit knihovnu, protože kniha je opravdu krásná. 

Je pravdou, že se v knize dozvídáme opravdu pouze ty důležité momenty a základní informace. Nejde o knihu, u které byste strávili několik dní, protože by v ní bylo tolik textu. Na jednu stranu je to trochu škoda, ale grafické provedení a nádherné snímky knihu zachraňují a dělají z ní krásný kousek.

Kniha mě rozhodně nezklamala. Její čtení a prohlížení jsem si neskutečně užila a jsem opravdu moc ráda, že ji mohu mít v knihovně. Doporučuji ji všem, kdo se o tuhle legendární skupinu zajímají. A vlastně i těm, kdo ne a chtějí si rozšířit hudbení obzory a znalosti. 
Knize dávám 90%.

Za recenzní výtisk knihy  QUEEN: Rapsodie děkuji nakladatelství Omega. Knihu si můžete objednat zde na eshopu Knihy Dobrovský.

4 komentáře:

  1. Není to teď náhodou i nějaký film? :D

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za recenzi. Skupinu Queen jsem měla vždy ráda a teď po shlédnutí filmu Bohemian Rhapsody, který byl super, bych si ráda pořídila knihu. Tvoje recenze mi pomohla, jdu objednat.🙂

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)