@bettypavkova

pondělí 22. října 2018

Akademie vyvolených - K. C. Archer



Dvacetiletá Teddy Cannonová je vtipná, impulzivní a trochu sebestředná žena. Je vynalézavá. Myslí jí to. Dokáže lidi odhadnout se zarážející přesností. Není úplně typická dívka. Je jasnovidec. Když ji řada nemoudrých rozhodnutí přivede do svízelné situace, zasáhne tajemný muž, který ji pozve do jisté soukromé školy na ostrově v Sanfranciském zálivu, kde studenti procházejí téměř vojenským výcvikem. Panuje tu soutěživost a naprosté utajení; mezi vyučovací předměty patří detektivní práce a taktika speciálních jednotek, ale také například telepatie či telekineze. Kdo takový výcvik přežije, může postoupit do vyšších pozic, aby s pomocí svých schopností chránil svět.

Akademie vyvolených je další knihou, která se věnuje studentům akademie. Akademie, která se věnuje něčemu zvláštního. V Akademii vyvolených jde konkrétně o studium různých psychických schopností. Někdo umí předpovídat smrt, jiný ovládá telekinezi...

Beta-Dobrovský se poslední dobou začalo věnovat i "young adult" knihám. Nejsou to ale úplně typické young-adult. Možná by se spíše hodily do kategorie "new adult". Rozhodně totiž nejde o knihy s předvídatelným dějem a naivními patnáctiletými hrdiny. Akademie vyvolených není školou pro děti, ale dospělé. Ti, kteří si pokazili život, ale ovládají něco "navíc". Ti zde dostávají druhou šanci. Mezi nimi je právě i hlavní hrdinka Teddy.

Teddy je dvacetiletá dívka, která se dostává do problémů kvůli hazardu. Není rozhodně jednoduchou postavou. Má své mouchy - a to se mi na ní líbilo. Někdy Vám možná poleze na nervy. Někdy rozhodně poleze na nervy jejím spoluhrdinům. Tohle je ale právě to, co ji dělá realistickou. Má své problémy, neumí moc vycházet s lidmi, nemá moc kamarádů... Z počátku dělá zásadně to, co je nejlepší pro ni. Nenazvala bych ji přímo antihrdinkou, ale takové rysy v jejím charakteru rozhodně najdete. Také má úžasný smysl pro humor a autor ho dokázal využít. Není nutně vtipná v každé druhé větě, ale umí to. Její vtípky, případně sarkastické poznámky nepůsobí nuceně - a to umí málo autorů. Často se člověk setkává s naprosto nudnými hrdiny a nebo s hrdiny, kteří trousí rádoby vtipné hlášky v každé větě. Teddy taková není. Teddy je prostě Teddy. A já jsem si ji teda neskutečně oblíbila! 

Na knize se mi ale nelíbila pouze Teddy. Každá z vedlejších postav měla svoji specifickou vlastnost. Nejvíc z nich jsem si oblíbila Jillian, která umí mluvit se zvířaty. I ostatní postavy však měly svůj význam a nebyly v příběhu jen "do počtu". Samotný příběh je také skvělý. Byl naprosto nepředvídatelný a za to má kniha obrovské plus. Autor si se čtenáři skvěle hraje. Byla to jedna z těch knih, u kterých si chvíli myslím, že "tohle je ten záporák!" a po pár stranách "tak ne, bude to tenhle!"... No a ono to je nakonec úplně jinak. 
Příběh zároveň nespěje celou dobu k jednomu vyvrcholení, ale je tu několik částí, na které se studenti (a s nimi i čtenáři) postupně připravují. Závěr je ovšem strhující. Na druhou stranu byl trochu uspěchaný a mohl být klidně trochu roztahanější. Je ale pravdou, že autor nemá tendence příběh zbytečně natahovat po celou dobu. Což přispívá čtivosti. Kniha se čte neskutečně dobře a lehce. Celou dobu mi to vyhovovalo, jen ten velkolepý závěr by mohl být klidně o trochu delší, protože byl fakt super.

Dále oceňuji, že jde o další knihu, kde se autor lehce zaměřuje i na dopady stravování na planetu. Na akademii se stravují převážně vegansky. Postavy na to občas nadávají. Je zde však vysvětleno, proč tomu tak je. Je skvělé když se i klasická beletrie s poutavým příběhem zaměřuje na reálné problémy. Také se mi líbilo, že autor nedělá, že neexistují sociální sítě a mobily - i když skvěle vybruslil z toho, aby mu nenarušovaly příběh.

Kniha Akademie vyvolených je skvělá. Pokud hledáte originální příběh, který se ale bude lehce číst a odpočinete si u něj, musíte po Akademii vyvolených sáhnout. Pokud máte rádi Harryho Pottera - koncept studování něčeho "nadpřirozeného" a podobně - Akademie vyvolených Vás bude určitě bavit. Je to takový Harry Potter, ale dospělejší! 
Příběh je o vztazích, nadpřirozených schopnostech, je plný akce i napětí. Zároveň se neskutečně skvěle čte. Možná je primárně cílen na "mladé dospělé" čtenáře, ale ocení ho podle mě široké spektrum čtenářů. 
Knize dávám 95 %!

Za poskytnutí recenzního výtisku knihy Akademie vyvolených děkuji nakladatelství Beta. Knihu si můžete objednat přímo tady na stránkách nakladatelství.

5 komentářů:

  1. Sounds really interesting! Thanks for sharing:)

    OdpovědětVymazat
  2. Já momentálně čtu oddechovku z nakladatelství CooBoo, je to po dost dlouhé době nějaké YA. Ale popravdě se už zase těším na nějakou historii a fakta a tak. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Young adult se jednou za čas prostě hodí! :-D
      Já se možná zítra vrhnu na Pomádu...:-D

      Vymazat
  3. Nad Akademií vyvolených jsem už párkrát přemýšlela, ale stále jsem se k ní nedokázala odhodlat. Teď díky tobě vím, že po ní klidně šáhnu. :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)