@bettypavkova

pondělí 15. října 2018

Krycí jméno Verity - Elizabeth Wein




11. října 1943 se nedaleko Paříže, v okupované Francii, zřítilo britské špionážní letadlo. Jeho pilotka a pasažérka byly nejlepší přítelkyně. Jedna z dívek má naději, že přežije. Druhá hru o život prohrála dříve, než začala.
Když Verity chytne Gestapo, myslí si, že nemá žádnou šanci na přežití. Jako tajný agent chycený na nepřátelském území zažívá nejhorší noční můru jakéhokoliv špióna. Nacisté ji ale ihned nezabijí, dají jí na výběr: Buď jim odhalí svou misi, anebo ji strašlivým způsobem popraví.


A ona se rozhodne říct jim pravdu. Avšak ne takovou, jakou očekávají.
Na každém kousku papíru bojuje Verity o svůj život. Odhaluje svou minulost, vypráví, jak se skamarádila s pilotkou Maddie. Lituje svého selhání a ukazuje svou kuráž a zoufalou touhu dostat se domů. Ale budou její odhalení stačit SS? Pomohou jí její tajemství přežít?

Krycí jméno Verity vypráví trýznivý a zároveň nádherný příběh o silném přátelství, které je zkoušeno děsivým nepřítelem.

Příběhy, které se odehrávají během druhé světové války mám prostě ráda, už jste si toho možná všimly. Většina těch, které jsem zatím četla jsou většinou "románky", zamilované páry, které válka rozdělí a podobně. Krycí jméno Verity je ovšem jiná v mnoha ohledech.

První, co bych o knize zmínila je to, že poukazuje na sílu přátelství. Jde o přátelství dvou dívek, což je druhá věc. Ukazuje silné ženy (spíše dívky) během druhé světové války. Při čtení je třeba brát na zřetel, že nejde o učebnici dějepisu a jak sama autorka připouští, můžou se v ní objevit historické nepřesnosti. Pravda je však taková, že i žen měly během druhé světové války úlohu v armádě a je třeba ji připomínat. A určitě je skvělé připomínat ji formou young-adult literatury protože v ní jsou celkově příběhy z druhé světové války zatím bohužel dost opomíjeny.

Příběh je vyprávěním jedné dívky, která je zatčena gestapem ve Francii. Vypráví o přátelství i o své práci. Jde však o jeden úhel pohledu a čtenář je stejně jako členové gestapa maten vyprávěním této dívky. Zhruba před polovinou dojde k odhalení, které Vám propojí různé detaily z vyprávění a vy začnete celý příběh vnímat úplně jinak, což je podle mě hrozně super a pro YA literaturu dost neobvyklé. Něco přes prvních sto stran čtenář vlastně ani netuší, která z rolí v příběhu náleží právě vypravěčce. Zprvu mě to trochu štvalo, ale pak, po přečtení celé knihy mi došlo, že to vlastně bylo hrozně super.

Kniha se čte moc dobře. Nepopisuje naturalisticky mučení, které gestapo na svých vězních provádí. Je zmiňováno pouze okrajově, což ocení nejen čtenáři, pro které je YA kategorie vymezena, ale i ti starší, které na tyto popisy neužije. Příběh je přesto silný a drsný -zvracet se vám z něj ale chtít nebude. Řazení do kategorie YA by možná někdo přesto bral jako zvláštní, právě díky těžkému tématu. Jak jsem spala výše - dle mě je to dobře. Je třeba aby se i mladší čtenáři dostaly k těmto tématům takovou to "lákavější" a čtivou formou - může to u nich rozvést zájem o důležitá témata.

Kniha mě nezničila, ale mnoho čtenářů prý ano. Tím, že příběhů z této doby jsem už četla hodně, neměla na mě asi takový dopad, ale pokud příběhy z války příliš často nečtete, budete si myslet jedno velké wow. Potom Vám ovšem dojde že takové věci - i mnohem horší - se opravdu děly...

Krycí jméno Verity určitě doporučuji. Jde o příběh o kterém budete přemýšlet, postavy Vám budou sympatické i když nejsou dokonalé... Knihu si užijete. Ji krásně zpracovaná. Za mě prostě ano. Hodnotím 75%.

3 komentáře:

  1. Tahle knížka mě už dlouho láká. Jen jsem se k ní pořád ještě nedostala a asi jen tak nedostanu. Ale těším se na tu dobu, až přijde její čas. :D :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krycí jméno Verity se mi také velmi líbilo, ale také mě úplně nerozložila. Nicméně je dobré si příběhy z druhé světové války připomínat. :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)