@bettypavkova

pátek 12. října 2018

Písečníci a bludný asteroid - Václav Dvořák



Když vyrůstáte v sirotčinci na zaostalé planetě Písečnice, nemáte zrovna super vyhlídky. A je úplně jedno, že se v dolech vykopaných mimozemskou rasou vyznáte jako nikdo jiný. Můžete akorát snít, že jednou pojedete do Hlavního Města. Ledaže… 
Ledaže by se k vaší planetě blížila mezihvězdná loď a vy jste dostali pozvánku na palubu. Potom si musíte vybrat: navždy odletět a studovat na vesmírné akademii pro tajemné pátrače, nebo zůstat a pokusit se odhalit tajemství své minulosti. 

Vesmírné dobrodružství pro děti, mládež a rodiče, s ilustracemi Jakuba Cenkla.

Pan Václav Dvořák mě oslovil, zda bych si nechtěla přečíst jeho knihu. Jde o dobrodružný příběh pro čtenáře od devíti let, odehrává se ve vesmíru a má nádherné ilustrace... No kdo by to odmítl. Na knihu jsem se těšila od léta, protože jsem poprosila, zda bych mohla počkat až kniha vyjde v papírové podobě. Dočkala jsem se. Kniha mi přišla a já zrovna měla rozečtenou (výbornou!) Hru o trůny... Když jsem však poprvé vzala Písečníky a bludný asteroid do ruky, nedalo se jinak. Z knihy Písečníci a bludný asteroid se stala kniha, díky které jsem odložila Hru o trůny!

Kniha mě prostě okouzlila na první pohled. Nejprve bych řekla něco k tomu, co člověk ocení hned na první pohled. Totiž ilustrace a celkové provedení knihy. 
Alespoň pro mě je důležité i to, jestli kniha vypadá alespoň trochu profesionálně. Písečníci tak nevypadají jenom trochu, ale hodně. Je vidět, že se na knize nešetřilo. Vazba vypadá, že by měla přežít i nenechavé prstíky malých čtenářů, je na ni použit kvalitní papír... Pro mě osobně k prožitku z četby přispívá prostě i tohle.
Ilustrace jsou nádherné. Úžasně doplňují vesmírné téma, zároveň jsou krásně barevné. Nejsou však přehnaně infantilní, jako tomu u knih pro mladší čtenáře často bývá. Jakub Cenkl geniálně vystihl atmosféru knihy.

Autor na příběhu pracoval pět let a je to poznat. Je vidět, že nejde o žádnou rychlokvašku, ale o propracovaný příběh. Musím souhlasit s názorem, že je to příběh tak trochu ve stylu Harryho Pottera. Hlavní hrdinové se zde dostávají do vesmírné školy, mají namyšlené nepřátele a profesora, který jim ze života dělá peklo, bodový systém a podobně. Podle mě tyto společné znaky ale nejsou vůbec na škodu. V příběhu to funguje naprosto perfektně.

Hlavní hrdinou knihy je jedenáctiletý Tomáš Nebula, který žije na planetě Písečnici, v sirotčinci. Setkává se se sedmiletou Luckou. Strašně se mi líbil vývoj jejich přátelství. Vzpomněla jsem si na ty doby, kdy to je ještě "kluci, kluci s klukama, holky, holky s holkama". Celkově jsou vztahy mezi postavami opravdu uvěřitelné.
Charaktery nejen Tomáše a Lucky, ale i Tomášových přátel jsou podle mě skvěle vyvedené. Každý je originální, někdy nemá úplně nejlepší náladu... Jsou opravdoví a pro malé čtenáře rozhodně nebude problém se s nimi ztotožnit. 

Autor si dal práci s vymyšlením nových planet, jejich obyvatelé jsou rozlišní právě podle toho, z jaké planety pocházejí. V knize je vyspělá technologie, zajímavý sport... Jde prostě o úplně jiný svět, který je krásný. Jako bonus se malý čtenáři dozví i různé informace, které se týkají vesmíru, ale třeba i to, co je hibernace. Zároveň se perfektně ztotožní s postavami a budou chtít prožít jejich dobrodružství.

Příběh snad nemá ani šanci čtenáře nudit. Každou chvíli se něco děje, každou chvíli se někdo s někým hádá a každou chvíli se postavy dozvídají něco nového. 
Další velké plus knihy je podle mě to, že nebude nudit ani rodiče, kteří ji budou předčítat svým dětem. Nedivila bych se, kdyby si ji četli sami dopředu, protože budou chtít vědět, co se bude dít dál. 
Písečníci a bludný asteroid jsou jednou z těch knih, která je určitě vhodná pro děti kolem deseti let, ale najde si svoje čtenáře i mezi staršími generacemi. Asi jde na první pohled spíše o klučičí, dobrodružný příběh, ale podle mě ho ocení i děvčátka. Alespoň já bych ve věku cílové skupiny knihu rozhodně hltala - stejně jako i teď.

Hlavní linie příběhu je uzavřená, ale autor si v něm zároveň nechal pár skulinek, kterými by mohl propojit i případná pokračování - a já doufám, že se jich dočkáme. Kniha má obrovský potenciál stát se hitem. Jediné, co bych snad vytkla je to, že se v ní až zbytečně málo objevovala právě malá Lucka, která by podle mě mohla být super číslo - tak třeba bude mít větší prostor někdy příště. :-)

Knihu hodnotím 95 %, opravdu se mi neskutečně líbila. Až mi trochu povyroste jeden malý příbuzný, dostane ji jako dárek. Pokud máte rádi příběhy pro mladší děti, Harryho Pottera a nebo máte v rodině malého milovníka knih a nebo  vesmíru, musíte tuhle knihu mít! Já opravdu nevím, co knize pořádně vytknout... Neskutečně se mi líbila a zatím je mezi deseti nejlepšími kousky tohoto roku. Byla kouzelná a strašně jsem si její čtení užívala.

Za poskytnutí knihy děkuji autorovi Václavu Dvořákovi. Na autorových stránkách (tady) zjistíte o knize veškeré informace a zároveň si tam můžete knihu přímo objednat - s podpisem autora a s odznakem akademie jako bonusy! :-) (Odznak můžete vidět na fotografii níže).


Od autora jsem dostala i tři ilustrace, které se v knize objevily, záložku a odznak. Odznak, který má každý student Akademie Singularity! Mám takové doplňky ke knihám hrozně moc ráda, takže ještě jednou děkuji!

8 komentářů:

  1. Ó, ale tak toto je prekrásna knižočka!♥ Akurát len včera som čítala veľmi milý článok od skvelej blogerky venovaný práve knižkám pre mladších čitateľov, vďaka ktorému som získala nové tipy, rovnako ako aj teraz jeden od teba. Táto knižka sa dostáva na môj wishlist, aj keď vekovo do kategórie teda nezapadám :D, no knihy pre mladších čitateľov jednoducho zbožňujem. Ako napríklad aj tie od Georga MacDonalda, Johna Flanagana, Pavla Hornu, či našej Svetlanky Majchrákovej...skrátka, nedokážem im odolať, pretože v týchto knihách je zakaždým ukryté viac, ako by sme boli čakali a obohatí nie len dieťa, ale i nás dospelých :)
    Krásna recenzia a nádherné fotky...maj sa krásne♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si zkuste přečíst a uvidíte, že nebudete litovat. Alespoň žádný dospělý zatím nelitoval :)

      Vymazat
    2. Děkuji! :-) A určitě si ji nech darovat třeba k Vánocům, je to kousek,co pohladí po duši!:-)

      Vymazat
  2. Knížka vypadá moc zajímavě, akorát už jsem čtenář, který má trochu víc let na tyto knížky, ale určitě bych ji přečetla časem svému synovci :)

    everyday-lifecz.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedejte na první dojem. Knížku si určitě užijí i starší/vyspělejší čtenáři.

      Vymazat
    2. Je to třeba jako první díl Harryho, ten je taky původně zamýšlen spíše pro děti, ale ve finále ho milujeme všichni...:-D Takže pokud na ni někde narazíš, určitě ji omrkni, je moc krásná. :-)

      Vymazat
  3. To je skvělá recenze! A jsem moc ráda, že také pozitivní. Já právě dokončuji svůj článek o téhle knížce, která mi vážně udělala radost a doufám, že to dokážu správně vystihnout a předat to nadšení z ní dál. :)
    A souhlasím, ty ilustrace jsou také moc pěkné. ^^

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)