@bettypavkova

pondělí 5. listopadu 2018

Deník Bridget Jonesové - Helen Fielding



V roce 1995 se na stránkách britského Independentu objevil deník svobodné třicátnice Bridget Jonesové, které dělají starosti hlavně vlastní váha, příjem kalorií, kariérní postup a „citové vydírání“ ze strany mužského pohlaví. Nikdo tehdy netušil, kam to tento literární text dotáhne. Neuplynuly ani tři roky a z Deníku Bridget Jonesové se stala přímo kultovní kniha. Deník, jehož pisatelka bývá nazývána „Adrianem Molem v ženské podobě“, vedl po několik měsíců žebříček nejprodávanějších titulů na britském knižním trhu a v roce 1997 získal prestižní cenu British Books Award za nejlepší knihu roku. Deník Bridget Jonesové nečekaným způsobem změnil život svobodných žen kolem třicítky, kterých jen v Británii žije více než milion, a k jeho obdivovatelům se dnes hrdě hlásí i někteří poslanci Dolní sněmovny, jejichž literární vkus se v posledních letech radikálně změnil.

Je tady někdo, kdo by neznal filmy s Bridget Jonesovou? :-O Přiznám se, že pro mě bylo před pár let poměrně překvapení, že knihy vznikly na základě knih. Když jsem objevila první a druhý díl knih s Bridgite v antikvariátu, každý za 80 Kč, neváhala jsem a skočila jsem po nich. Perfektní oddychovka. To jsem očekávala. A co jsem nakonec dostala? To se dozvíte dnes.

Bridget je neskutečně vtipná ve filmech, ale i v knihách. To se musí nechat. U knihy jsem se taky místy chtěla smát na hlas (jen to radši moc nedělám na veřejném prostranství...:-D). Přesto u mě asi stále povedou filmy. Je to ale hlavně tím geniálním hereckým obsazením. Bridget, Darcy i Daniel pro mě i v knize zůstali jako Zellweger, Firth (<3 <3) a Grant (<3).

Jak už se můžete dozvědět v názvu, jde o deník. I knihy jsou psané právě deníkovou formou. A to je něco, co prostě já osobně dvakrát nemusím. V Deníku Bridget Jonesové to poměrně funguje. Přesto bych byla radši, kdyby šlo o klasický román. Bridget je ale upřímná osoba, takže se dozvíte v jejím deníku poměrně dost. Přesto podle mě autorka některé její záznamy pojala zkresleně a se snahou o lehkou neupřímnost. Častokrát jsem neupřímní sami k sobě. Klidně i v deníku takovéhoto ražení. Na jednu stranu to přispívá k humornosti knihy (bývá to zde často dost okaté) na druhou stranu by to mohlo čtenáře třeba lehce mást. Což u takto oddychové četby úplně neočekávám a nechci. Proto bych ocenila více klasicky románovou formu.

Deníkové zápisy na druhou stranu přispívají čtivosti. Jak jsem již výše zmiňovala, jde o skvělou oddychovku u které nemusíte přespříliš přemýšlet, rozptýlí Vás a rozesměje. Je to ideální dámská četba třeba na dovolenou. Myslím si, že jde i o skvělý dárek. Pokud máte v okolí nějakou kamarádku/příbuznou, která není moc velkou čtenářkou, ale víte, že Bridget má ráda, tohle bude dobrá volba. 

Knize dávám 75%. protože film je prostě film a protože přece jenom vyloženě nevyhledávám knihy psané formou deníků. Lehkost a vtip přesto dává knize skvělé kouzlo a jejím přečtením zklamáni nebudete.


19 komentářů:

  1. Kdo by neznal Bridget :D ale já ji znám jen z filmové podoby, knížky jsem nikdy nečetla, ale možná je to škoda :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Vyděla jsem všechny filmy a tu knížku už si chci hrozně dlouho přečíst, miluju Bridget! :D :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak já budu patřit do té skupiny, které je Bridget nepolíbenou. Vím, že existuje, ale neviděla sem žádný film a ani nečetla knihu. :D Ale říkám si, že bych to mohla napravit.

    OdpovědětVymazat
  4. Taky mám nejradši, když je knížka psaná klasickou formou :) er forma s přímou řečí :) Já jsem teda nikdy neviděla ani film ani jsem to nečetla :D Ale už vím, co si pustím, že přítelovi se zase bude chtít píště spát, ale mě ne O:)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  5. Knížky jsem nikdy nečetla a to nejspíš kvůli tomu, že jsem prvně viděla filmy, takže mě pak už knihy nelákaly :) :D Bridget je každopádně skvělá a můžu se na filmy koukat pořád dokola. Jo a děkuji, že mi pravidelně navštěvuješ blog a komentuješ :) Dám si tě do oblíbených.

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
  6. Abych se přiznala, tak jsem nikdy žádný film Bridget Jonesové neviděla :D Vím, že jsou dost oblíbené, ale nikdy jsem se k tomu nějak nedostala. Celkově jsem dost filmový amatér a dávám přednost seriálům, takže mi asi dost filmů uniká a měla bych s tím něco začít dělat :D
    Elle about everything

    OdpovědětVymazat
  7. Já nikdy neviděla, asi to není úplně můj šálek kávy :D
    Sarushef blog

    OdpovědětVymazat
  8. Knihy formou deníku mám ráda, ale bohužel Deník Bridget Jonesové jsem nečetla a asi to bude kvůli tomu, že jsem viděla filmy a když první vidím film, tak se ke knížce pak nemůžu dokopat:D

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem se po většinu svého života tomuhle fenoménu vyhýbala. :) :D

    OdpovědětVymazat
  10. Já tedy viděla jen film, knížku jsem nečetla :D Ale většinou knihy bývají lepší než filmy, tak by mě knížka celkem zajímala :D

    OdpovědětVymazat
  11. Knihu jsem nečetla a viděla jsem jen první dva díly, pak už se to (pro mě) začalo bohužel moc kazit, celkově ani druhý díl nemusím, takže knihám jsem se vyhnula. Sice mám vždy radši knížku, ale to že už jsem film viděla by mi to kazilo :D

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  12. BVridget Jones mě na filmovem platně neminula :D asi jako skoro nikoho, akdyz bezi v TV, rozhodne si ji nenecham ujit :D :) je to proste uz takova klasika jako Pretty woman (neustale me prekvapuje kdyz mi nekdo tvrdi, ze to nikdy nevidel :D )
    knihy me minuly, ale musim rict ze treba denikova forma by mi nevadila. rozhodne jsem ji ocenila treba u Petry Soukupove, a proste me tahle forma knihy nevadi :) ale asi zalezi i na obsahu :)))))
    https://veronikahajkova.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  13. Většinou takové knihy nečtu, tím myslím tento žánr, či knihy, které jsou zfilmované, ale deníkové knihy můžu :D to bych si možná i přečetla.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  14. Mě knížka moc nezaujala - nebo jinak!
    První díl byl ješte docela ucházející - pro mě tak na 70%, ale jak píšeš - prostě film je film (teda aspoň u Bridget - ne u všeho!). Ale četla jsem i dvojku, a tu jsem teda nedočetla...

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá velkou radost a moc za něj děkuji. :-)